Moskisvet.com
Razvajajta se skupaj.

Odnosi

To so najpogostejše napake, ki jih delamo na začetku zveze

V.H.
29. 12. 2023 05.00
0

Začetki razmerja so navadno vznemirljivi, polni pričakovanj in močnih občutkov. Vendar pa lahko ravno v tem obdobju hitro naredimo kakšno napako in po nepotrebnem ogrozimo prihodnost v dvoje. Da se to ne bi zgodilo, je dobro, da se zavedamo morebitnih izzivov, ki so pogosti prav v prvih fazah razmerja. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Nepredvidljivi in malce negotovi prvi koraki v odnosu so povsem običajni, a tudi tvegani, še posebej, če smo po domače povedano malce izgubili glavo. Načeloma si vsi želimo izpolnjujočih in lepih odnosov, a to še ne pomeni, da bo razmerje tudi uspelo. Torej, katere so tiste najpogostejše napake, zaradi katerih je velika možnost, da bomo prej ali slej ostali sami in se spraševali, kaj je šlo spet narobe.  

To so po mnenju žensk najboljši ljubimci za eno noč
Preberi še
To so po mnenju žensk najboljši ljubimci za eno noč

Nismo iskreni 

Ena najpogostejših napak je, da se ne predstavimo iskreno, ampak igramo vlogo, ki naj bi bolj ustrezala drugi strani. To lahko pomeni, da se delamo, da smo nekaj, kar nismo, pa naj si bodo to male ali velike laži, z njimi se odmikamo od sebe in možnosti, da bi nas druga stran vzljubila take, kot v resnici smo, medtem ko ne bomo večno mogli igrati. Nihče od nas ni popoln in razlike, ki so med nami, nas lahko bogatijo, učijo in nam omogočajo, da skupaj tudi osebnostno rastemo. 

Dovolite si biti iskreni in ranljivi.
Dovolite si biti iskreni in ranljivi. FOTO: Shutterstock

Pozabimo na vse drugo 

Intenzivna čustva in močna želja, da bi bili skupaj skoraj vsako minuto, uro in dan, je povsem naravna, ko deluje kemija, a pri tem ne smemo pozabiti tudi na prijatelje, hobije in druge interese, ki jih imamo v svojem življenju. In čeprav je mamljivo, da bi ves svoj prosti čas preživeli s svojim partnerjem, je pomembno, da ohranimo svojo individualnost in avtonomijo. Če bomo osredotočeni samo na partnerja, lahko na dolgi rok izgubimo vse tisto, zaradi česar smo bili zanimivi, drugačni in posebni. Ključ do skupne sreče je namreč v tem, da smo zadovoljni in radostni tudi sami, kar pomeni, da ne smemo dopustiti, da bi vso odgovornost za našo srečo nosila izključno druga polovica. 

Mit ali resnica: prekletstvo sedmega leta v partnerski zvezi
Preberi še
Mit ali resnica: prekletstvo sedmega leta v partnerski zvezi

Gremo prehitro

V začetni vnemi smo lahko neučakani in začnemo prehitevati vse pomembne mejnike, od skupne selitve, finančnih odločitev, poroke do želje po otroku. Že res, da je postavljanje in usklajevanje skupnih ciljev vsekakor dobrodošlo, a se moramo pri tem zavedati, da vse stvari terjajo tudi svoj čas. Priporočljivo je, da se najprej resnično dobro spoznamo, zgradimo trdne temelje in izkusimo skupno življenje, preden sprejmemo tako pomembne odločitve, ki nam bodo tako ali drugače spremenile življenje. 

Imamo nerealna pričakovanja

Pogosto vidimo to, kar hočemo videti, zato ni presenetljivo, da na začetku zveze idealiziramo svojega partnerja, hkrati pa s tem nehote obremenimo odnos s (pre) visokimi pričakovanji. Nazadnje smo lahko samo razočarani, hkrati pa moramo vedeti, da je lahko naša zveza dobra tudi, če se ne odvija dobesedno po našem scenariju. Včasih postavimo toge zahteve svojemu partnerju, a pri tem zelo radi pozabljamo, kaj od vsega tega pravzaprav ponujamo tudi sami. In prav zato je dobro, da ne ostajamo samo v oblakih, ampak se zavedamo, da so v vsakem odnosu tudi vzponi in padci. 

Toliko spolnih partnerjev imamo v povprečju Slovenci
Preberi še
Toliko spolnih partnerjev imamo v povprečju Slovenci

Ne najdemo skupnega jezika

Komunikacija je osnova vsakega odnosa, a še posebej na začetku smo lahko zadržani, ne izražamo svojih potreb in pomislekov ter se izogibamo poglobljenim pogovorom. Prav tako se radi izmikamo kakršni koli možnosti za morebitne spore ali konflikte v slogu, saj me nič ne moti. V tem primeru lahko hitro pride do nesporazumov, potlačenih čustev in slabe volje, zato je odprta komunikacija vedno zaželena, in to od začetka. Le tako bomo namreč lahko zgradili zaupanje in postavili dobre temelje.  

Ne odnehajte ob prvi oviri.
Ne odnehajte ob prvi oviri. FOTO: AdobeStock
To je velika napaka, ki jo moški počnejo med seksom
Preberi še
To je velika napaka, ki jo moški počnejo med seksom

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417