Moskisvet.com
Partnerski odnos

Odnosi

Ljubica, miška, srči: Kaj se skriva za ljubovalnimi imeni?

A.K
03. 12. 2019 07.44
0

Večina ljudi čuti potrebo po izražanju naklonjenosti z govorico telesa, ljubečim pogledom, objemom in besedami. Ljubkovalnice oz. ljubezenski vzdevki so v partnerstvu zelo prisotni; veljalo naj bi celo, da kažejo na trdnejši odnos. Kako pa vi kličete svojo najdražjo? Z imenom ali kakšnim simpatičnim imenom?

Splošne ugotovitve:

• če uporabljate v partnerskem odnosu ljubkovalna imena, je to lahko zato, ker je isto počela vaša mama, ko ste bili majhni,

• raziskave kažejo, da je uporaba ljubkovalnih imen znak trdne in stabilne partnerske zveze,

• na svetu je na stotine različic partnerskih imen, ki se razlikujejo glede na kulturo države,

• pomembno je, da se partnerka strinja z ljubkovalnim imenom, v nasprotnem primeru kažemo na nespoštovanje.

Kako pa vi kličete svojo najdražjo?
Kako pa vi kličete svojo najdražjo? FOTO: Shutterstock
Razkol v čustvenih potrebah vodi v ...
Preberi še
Razkol v čustvenih potrebah vodi v ...

V partnerskih odnosih smo si ljudje zelo različni – če so za nekatere posameznike ljubkovalnice, kot so ljubica, miška, srči, duška, popolnoma neprimerne, si drugi zveze brez tovrstnih ljubezenskih vzdevkov ne znajo predstavljati. Še več – nekaterim se zdi, da je nekaj močno narobe, če jih partner pokliče z imenom. Kam pa spadate vi?

Ljubkovalnice  regresija

Profesor nevroantropologije Dean Falk, ki deluje na Univerzi Florida State, je mnenja, da so ljubkovalna imena povezana z našim otroštvom – gre torej za neke vrste infantilnost oz. spomin na najzgodnejši odnos z materjo. Ljubeči pogovori z materjo, ki so v otroštvu potekali na svojevrsten (otroški) način, imajo torej vzporednico z načinom govorjenja v partnerstvu, kar še posebej velja za sveže partnerske odnose, ko je infantilna govorica še bolj poudarjena. Gre torej za najzgodnejše spomine na ljubezen matere. Poznate kakšen par, ki med pogovorom nenehno uporablja pomanjševalnice in je vse skupaj videti, kot bi bila stara tri leta?

Ljubkovalnice sicer izražajo stabilnost partnerskega odnosa, ne glede na to, ali je ljubkovalnica nastala iz interne šale. Po mnenju strokovnjakov je to znak, da je romantična zveza funkcionalna, saj gre za ustvarjanje bližine. Ena od študij iz leta 1993, objavljena v Journal of Social and Personal Relationship, ki je vključevala 154 parov, je ugotovila, da so bili srečnejši pari tisti, ki v odnosu uporabljajo ljubkovalnice.

Ugotavljajo pa tudi, da uporaba ljubkovalnic z leti upada. Pari brez otrok, ki so se poročili v roku petih let, uporabljajo vzdevke v največji meri. V kasnejših fazah življenja pa začnejo ljubezenska imena toniti v pozabo. Največ ljubkovalnic pa naj bi nastalo v času medenih tednov, kar se zdi nekako smiselno.

Raziskave kažejo, da je uporaba ljubkovalnih imen znak trdne in stabilne partnerske zveze.
Raziskave kažejo, da je uporaba ljubkovalnih imen znak trdne in stabilne partnerske zveze. FOTO: Shutterstock
Kaj pa, če se partner ne strinja?

Ljubkovalnice bi morale biti v osnovi spoštljive. Če partner še vedno vztraja pri imenu, ki drugemu ni všeč, pa je to znak nespoštovanja in morda celo izzivanja, agresije. V tem primeru gre bolj kot za izraz naklonjenosti za igro moči oz. prikaz avtoritete oz. dominance. V tem primeru lahko takšna komunikacija naredi več škode kot koristi.

Različne kulture – različne ljubkovalnice

Tipi ljubkovalnic se razlikujejo tudi glede na državo. V Angliji in Franciji pari najpogosteje uporabljajo ljubkovalnice v zvezi z živalmi in hrano. Francozi pravijo 'Mon Petit Chou', kar pomeni moje malo zelje. Na Nizozemskem je priljubljen izraz 'Dropje', kar pomeni vrsto sladkarije. Španci pravijo 'Media Nranja', kar pomeni polovico pomaranče. Na Tajskem ljubljeno osebo imenujejo 'Chan Noi', kar pomeni mali slon, Arabci pa uporabljajo izraz 'Ghazal', ki pomeni gazelo. Med Italijani je priljubljena ljubkovalnica 'Orsacchiotto', kar pomeni medvedek, med Nemci pa izraz 'Spatz' – vrabec. Na Poljskem pa fantje imenujejo svoje najdražje kar ’myszka’ – miška.

Ljubezen, seks in moški možgani
Preberi še
Ljubezen, seks in moški možgani

Povzeto po: Scientific reasons why we give our partners pet names, Lindsay Dodgson

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376