Moskisvet.com
odnosi

Odnosi

Kaj vse vpliva na naše odnose?

V.H.
03. 11. 2022 05.00
0

Ljudje si želimo odnosov, po njih hrepenimo in jih tudi iščemo, vse dokler se dokončno ne ustalimo. In še takrat se lahko po začetnem navdušenju spet znajdemo na začetku misije, kot je iskanje pravega partnerja. Kaj hočemo, potrebujemo in dobimo, je v veliki meri odvisno od nas samih, zato nam lahko pridejo prav tudi ljubezenske inštrukcije. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Učimo se vse življenje, a mnogo lekcij smo že osvojili v otroštvu in nas lahko spremljajo tudi, ko odrastemo. A to ne pomeni, da smo se vsega naučili prav, kot tudi ne pomeni, da smo še vedno nemočni in togo prepuščeni svoji usodi. Vsa moč je v naših rokah, če res hočemo narediti manjše ali večje spremembe, ki lahko ugodno vplivajo tudi na naše ljubezensko življenje. 

Samopodoba

Kako gledamo nase, kaj si mislimo o sebi in čutimo, ko gre za nas, vse to je izjemno pomembno pri tem, kakšne odnose bomo vzpostavljali in če se bomo znali zaščititi z osebnimi mejami, ko bo treba. Dobra samopodoba je namreč ključ do funkcionalnih odnosov, ki temeljijo na spoštovanju in ljubezni, ne samo do drugih, ampak tudi do sebe. 

Stil navezanosti 

Stil navezanosti je eden ključnih gradnikov naših odnosov, saj vpliva na našo samopodobo in predstavo, ki jo imamo o ljudeh. Oblikuje se že navsezgodaj, in sicer na podlagi odnosa, ki so ga imeli naši starši oziroma skrbniki do nas. Poznamo več stilov navezanosti, od varnega, izogibajočega, preokupiranega do zavračajočega. Zadnji trije veljajo za negotove oblike navezanosti, zaradi katerih imamo lahko več težav v svojih odnosih. 

Komunikacijske veščine

Najrazličnejših veščin, ki nam služijo pri komunikaciji, se naučimo skozi vzgojo in procese socializacije, pri čemer smo lahko bolj ali manj uspešni. Način, kako komuniciramo, ovrednotimo besede in dejanja ter kako rešujemo konflikte, pa vpliva tudi na to, če bomo zmogli vzpostavljati in ohranjati dobre odnose. 

Mnogo stvari lahko vpliva na naše odnose.
Mnogo stvari lahko vpliva na naše odnose. FOTO: AdobeStock

Seksualnost 

Spolnost neguje željo po partnerju in po odnosu z njim, saj ne gre samo za telesno ugodje, ampak nas v globljih odnosih tudi povezuje v ranljivosti. Za dober spolni odnos moramo dovolj dobro poznati sebe in partnerjeve potrebe, kar pomeni, da si moramo zaupati, da se lahko resnično odkrijemo v celoti. 

Zaupanje 

Odnosi so zagotovo lepši in boljši, če je prisotno tudi zaupanje, ki se ga gradi postopoma in s pozitivnimi izkušnjami, ki jih imamo lahko s svojim partnerjem. In prav zato se je vredno iskreno pogovarjati oziroma še več, biti mož beseda. Močnejše ko je zaupanje, lažje bomo kos vsem izzivom, s katerimi se bomo srečevali v dvoje.

Čustveno zavedanje 

Če želimo razumeti sebe in druge, se moramo zavedati tudi svojih čustev, jih prepoznati in se ustrezno z njimi naučiti ravnati. Nepovezanost z lastnimi čustvi namreč pogosto vodi v nefunkcionalne odnose, sočasno pa se vsa neizražena čustva kopičijo v nas in nam na dolgi rok naredijo samo še več škode. 

Ljubezenske inštrukcije

V odnosih se lahko srečujemo s številnimi izzivi, ki niso nujno povezani samo z drugimi, ampak tudi z našimi odločitvami in vzorci, ki jih nosimo s seboj v razmerja. Nihče od nas ni nepopisan list, saj imamo vsi svoje pomisleke, strahove in težave, a jih z zavedanjem in reševanjem lahko premostimo oziroma premagamo. V okviru našega projekta Ljubezenske inštrukcije boste lahko pridobili mnogo koristnih informacij, ki vam bodo zagotovo prišle prav v odnosih, in sicer vsak ponedeljek in sredo v novembru na spletnem portalu Moskisvet.com. 

Vsak dan smo lahko boljši, tudi skupaj.
Vsak dan smo lahko boljši, tudi skupaj. FOTO: AdobeStock

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328