Moskisvet.com
Urnik brez obveznosti nekaterim predstavlja stres.

Odnosi

Ko potovanje postane nočna mora

A.K
14. 01. 2019 08.06
0

Potovanja so vedno preizkušnja, saj neznano okolje, utrujenost, novi izzivi in potovalni stres vedno poudarijo tisto, kar je v nas morda skrito. Verjetno ste že slišali kakšno zgodbo o počitnicah, ki so se spremenile v pravo katastrofo, ali parih, ki jim je šele daljše skupno potovanje dalo vpogled v odnos. Ali greš narazen ali pa ostaneš za vedno skupaj. Morda je ravno zato to ena boljših preizkušenj za odnos.

Ne glede na to, ali se kot turista odpravljata v katero od priljubljenih hotelskih letovišč, kjer bo za vse poskrbljeno, ali se gresta kakšno bolj resno obliko potovanj in si deželo želita raziskati sama, v obeh primerih se bosta prisiljena spoznati še nekoliko drugače. Novo okolje, novi ljudje, nova rutina in izzivi vama bodo predstavljali povsem nova osvežujoča doživetja ali pa bodo prebudili najbolj ranljive točke - strah, nepripravljenost, predsodke … Nenadoma bosta skupaj preživela 24 ur na dan, pri čemer se bodo razkrile tudi vajine ’temne’ plati, ki so vama bile morda doslej skrite.

Potovanje lahko prinese tudi konec partnerske zveze.
Potovanje lahko prinese tudi konec partnerske zveze. FOTO: iStock
Ima vaša partnerka borderline motnjo?
Preberi še
Ima vaša partnerka borderline motnjo?

Najpogostejši razlogi za konflikte ali celo konce partnerskih zvez na potovanjih:

- Potovalni stres: Potovanja so nekaj lepega, a naporna logistika, številni prevozi, menjave letnih časov, pomanjkanje spanca, zmešan bioritem, težave s prtljago, slaba namestitev, nepričakovani zapleti in kulturni šok so le nekateri od stresorjev, ki nas lahko hitro potisnejo čez rob.

- Nova rutina: Urnik brez obveznosti, brezmejna svoboda in čas za uživanje nekaterim predstavlja stres, pa naj se sliši še tako čudno. Nekdo, ki je v svojem življenju nenehno v pogonu in se pri svojem delu sooča s pritiski, se bo (vsaj na začetku) na dopustu težje umiril, kar s seboj prinese razdraženost, nemir, napetost … S tem pa v podobna občutja nehote in nevede popelje tudi partnerja. In konflikti so tu!

- Preveč časa skupaj: Na dopustu smo običajno nenehno skupaj, kar mnogim parom predstavlja stres, zlasti v primeru, če še ne živita skupaj ali pa imata urnike oblikovane tako, da se ne vidita veliko. V tem primeru jima bo ta nenehna bližina predstavljala ’nevarnost’, začela si bosta iti na živce, motilo ju bo vse mogoče, morda bosta pri sebi odkrila celo kaj novega. Seveda se to pojavlja tudi pri parih, ki so skupaj že več let.

- Spoznata se v drugi luči: Pravijo, da je najboljši način za spoznavanje s partnerjem prav potovanje. Imata enake interese? Kako se spopadata z novimi preizkušnjami? Sta sploh kompatibilna? Če uspešno preživita teden, dva ali tri brez posebnih konfliktov, potem je prava za vas.

Previsoka pričakovanja: Najslabše je, če se na potovanje odpravimo z ekstremnimi pričakovanji, da se bosta vse dni cedila med in mleko, in da bo vse skupaj ena sama harmonija. A še preden se usedeta na letalo, se začne besedna vojna … Zato nasvet: manj ko boste pričakovali, boljše bo.

Slaba volja, konflikti, napetost?
Slaba volja, konflikti, napetost? FOTO: iStock
Slovenke razkrile, kakšni moški so jim všeč. Presenečeni boste!
Preberi še
Slovenke razkrile, kakšni moški so jim všeč. Presenečeni boste!

Kako preseči potovalne konflikte ali celo razhode?

- potovanja so nepredvidljiva, zato bodite pripravljeni na nove izzive in številne dogodivščine,

- že v začetku se pogovorita o pričakovanjih, kako si sploh predstavljata skupen dopust,

- vnaprej se dogovorita o finančnih plateh, kako si bosta delila stroške, kdo bo kaj financiral,

- pozanimajta se o lokalnih posebnostih in navadah, da ne bo nepotrebne slabe volje,

- če mislita, da bo to prevelik zalogaj za vaju, potem raje ostanita doma in začnita z malimi koraki, kot je denimo krajši oddih za konec tedna.

Kaj pa če ne vseeno gre?

Številni pari se iz celotne izkušnje nekaj naučijo, spoznajo se še v drugi luči, kar je za partnerski odnos pomembno. A mnogi so tudi takšni, ki se vrnejo domov s spoznanjem, da z osebo ne vidijo več skupne prihodnosti. S tem ni nič narobe. V tem primeru je veliko bolje, če gresta narazen ali ohranita prijateljstvo, kot da se mučita še naprej. Glejta to kot na pomembno lekcijo v življenju, ki se vama je enostavno morala zgoditi.

Po 6 letih je ugotovila, da ji je ves čas lagal in da je v resnici ...
Preberi še
Po 6 letih je ugotovila, da ji je ves čas lagal in da je v resnici ...

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414