Moskisvet.com
razočarana

Odnosi

Znaki, da je vaše razmerje zrelo za konec

Oskar Mastnak Sokolov
27. 02. 2024 02.30
1

Vsi smo se že spoprijeli z neprijetnim vprašanjem: ima moje razmerje prihodnost ali ne? Dvomi v romantično zvezo niso nič nenavadnega in tudi večina srečnih parov se na neki točki vpraša o smiselnosti vztrajanja v zvezi. Na dvome lahko vpliva vse, od stresa v službi do velikega prepira – kako pa razumeti, kdaj samo po nepotrebnem dvomimo, kdaj pa je naše razmerje res zrelo za nepreklicen konec?

1. Za partnerico vam je vseeno

Večina ljudi misli, da na ločitev ali razhod najbolj vplivajo prepiri s partnerjem – več prepirov pomeni slabšo zvezo in je povod za konec in iskanje alternative. Čeprav so prepiri res lahko kazalnik resničnih težav, strokovnjaki pogosto poudarijo, da so vseeno znak, da nam je za drugo osebo mar. Če oseba izzove čustven odziv z naše strani, mi pa z njene, pomeni, da smo čustveno še vedno investirani vanjo. Znak mrtvosti zveze torej bolj kot prepiri zaznamuje občutek brezbrižnosti za drugo osebo – nismo več jezni, razočarani, razdraženi, ampak nam je preprosto vseeno. Če opazite, da med konflikti ni več nikakršnega čustvenega naboja, je to slab znak za uspeh vajine zveze.

2. Način prerekanja

Do brezbrižnosti med spori večinoma ne pride takoj, ampak na točki, ko je zveza že v zelo slabem stanju. A tudi pred tem obstajajo v prerekanju vzorci, ki zvezi napovedujejo slabo usodo. Če med prepirom vi ali vaša partnerica krivdo valite samo na drugo osebo, je to slab znak. Še slabši znak je, če ena oseba (ali obe!) v konfliktu vzrok za prepir vedno znova pripisujeta drugi – "jaz sem praktično popolna/popoln, ti pa imaš probleme." Obstajajo strokovnjaki, ki znajo na podlagi nekajminutnega opazovanja vajine konfliktne interakcije z veliko natančnostjo napovedati, ali bo zveza obstala ali ne. Kaj opazujejo? Točno opisano – način prelaganja odgovornosti in predstavljanja sebe med prepiri.

Če med prepirom vi ali vaša partnerka krivdo vali samo na drugo osebo, je to slab znak.
Če med prepirom vi ali vaša partnerka krivdo vali samo na drugo osebo, je to slab znak. FOTO: Shutterstock

3. Nezanimanje za naše potrebe

Bolj kot strast, fizična privlačnost in kompatibilnost interesov je pri partnerici pomembno, da jo zanimajo naše potrebe in želje. Tu ne govorimo (le) o spolnih željah, ampak o bolj celostnem, splošnem občutku tega, da je osebi mar za nas in da se trudi, da bi naše življenje naredila čim boljše. Enako seveda velja za vas – v razmerju sta osebi srečni, če druga drugi pomagata izboljšati življenje. Če opazite, da je skrb za drugo osebo zelo enostranska ali pa popolnoma odsotna, je to zelo slaba napoved.

4. Porušeno razmerje moči

Hočeš nočeš se v razmerjih praktično vedno pojavi razmerje moči; eden izmed partnerjev je bolj dominanten; načrtuje aktivnosti, ima zadnjo besedo pri pomembnih odločitvah, glavni je v spalnici ... Če razmerje moči obstaja, a sta oba zadovoljna z njim, ni nič narobe. Težava pa nastane, ko se ena oseba, večinoma podrejena, ne strinja s porazdelitvijo. Temu sledijo konflikti in izkazovanje dominantnosti, da bi situacijo lahko rešili. Pa je to žal zelo težko – socialna hierarhija se vzpostavi že zelo zgodaj v interakciji med človekoma, ko je enkrat vzpostavljena, pa jo je izredno težko spremeniti. Če je razmerje moči popolnoma porušeno in s tem niste zadovoljni, je velikokrat bolje začeti znova.

Nezadovoljstvo s spolnim življenjem v zvezi je pomemben kazalnik problematične zveze.
Nezadovoljstvo s spolnim življenjem v zvezi je pomemben kazalnik problematične zveze. FOTO: Shutterstock

5. Mrtva spalnica

Nezadovoljstvo s spolnim življenjem v zvezi je pomemben kazalnik problematične zveze. To ne pomeni, da mora biti spolnih odnosov ogromno – če sta oba zadovoljna z enkrat na teden, težave ni. Problem pa je, če si eden od vaju želi neprimerljivo več od drugega. Če izključimo bolezni in fiziološke motnje, mrtva spalnica predstavlja globok in težko rešljiv problem. Razmislite; praktično vse obravnavane točke, od pomanjkanja čustvenega odziva do porušenega razmerja moči, se bodo kazale tudi v nezadovoljivem spolnem življenju. Če med rjuhami že dolgo 'ne štima', je torej čas za resen razmislek.

Erotika

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369