Moskisvet.com
dreamstime m 110291741

Odnosi

Kako preboleti bivšo in obrniti nov list?

M.S.
29. 02. 2024 03.30
0

To morate nehati početi, če želite preboleti bivšo oz. bivšega in iti dalje s svojim življenjem.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vaša partnerica/partner vam je dal/-a nogo, vi pa čutite potrebo, da se vrne v vaš objem. Želite jo/ga kontaktirati, sledite ji/mu na družbenih omrežjih, želite pogovor ... Vsa ta dejanja so logična posledica bolečega razhoda in ko skušate nekoga preboleti. Naredili bi vse, da zavrtite čas nazaj in popravite stvari ter se vrnete v sončno dobo. A z marsikaterimi dejanji si samo škodite in prelagate neizbežno, da bivšega parnerja vendarle izpustite iz svojega življenja. Se vam zdi, da se vrtite v začaranem krogu? Samozavedanje je ključ, da prekinete kontraproduktivne navade po razhodu.

Ko se dva razideta, običajno vsaj enemu partnerju ni lahko.
Ko se dva razideta, običajno vsaj enemu partnerju ni lahko. FOTO: Shutterstock
9 znakov, da vas partner izkorišča
Preberi še
9 znakov, da vas partner izkorišča

Samospoznanje je prvi korak pri celjenju ran po razhodu, saj je veliko stvari, ki jih počnemo nezavedno in nas ovirajo pri tem, da bi preboleli propadlo zvezo in se znebili bolečine. "Celjenje se začne, ko se v ogledalu zazremo globoko vase in ugotovimo, s čim prilivamo olje na ogenj čustveni bolečini," pojasni klinična psihologinja dr. Cortney S. Warren. Če ste pripravljeni, da se nehate sabotirati in začnete zvezo prebolevati in čustveno okrevati, morate po mnenju strokovnjakov za duševno zdravje nehati početi sledeče stvari.

Kako si povrniti zaupanje v razmerju?
Preberi še
Kako si povrniti zaupanje v razmerju?

10 navad, ki olajšajo prebolevanje bivše/-ga:

Prekinite stike

Ni nemogoče, da z bivšo partnerko ali partnerjem ostanemo prijatelji. A vsak potrebuje čas, ko z bivšo/bivšim ni v stiku, da razpad zveze preboli in gre dalje z življenjem. Zato v tem času ne strmite v njene/njegove fotografije in ji/mu posvečajte pozornosti.

Zbiranje informacij

Če želite preboleti partnerko/-ja, morate nehati zbirate podatke, kaj počne in kaj se z njo/njim dogaja. Nehajte po njej/njem spraševati prijatelje, analizirati njihove objave na družbenih omrežjih in ugotavljati, če ima že novo/-ega. S tem ste osredotočeni na bivšega partnerja in ne nase, kar vam na dolgi rok škodi. Če je treba, jih blokirajte. Vrzite stran ali s pogleda umaknite vse stvari, ki vas spominjajo nanjo/nanj, in ne skušajte dobiti nazaj vaših stvari, razen če ni nekaj nenadomestljivega. Prav tako nekaj časa ne zahajajte v konce, kamor zahaja tudi bivši partner.

Vsak se s srčno bolečino sooča drugače.
Vsak se s srčno bolečino sooča drugače. FOTO: Shutterstock

Romantiziranje preteklosti in postavljanje bivše/-ga na piedestal

Romantiziranje oz. idealiziranje in povzdigovanje bivšega partnerja in preteklosti v višave je recept za katastrofo in vaše srce bo še dolgo časa strto. Čeprav je prav, da na preteklost gledate pozitivno in se radi spominjate lepih časov, vam to pri prebolevanju ne pomaga. S tem samo izkrivljate sliko in težje vidite, kakšno je razmerje zares bilo in zaradi česar je prišlo do razdora.

Zakaj moški gledajo tudi druge ženske in zakaj to ni nujno prekršek?
Preberi še
Zakaj moški gledajo tudi druge ženske in zakaj to ni nujno prekršek?

Moledovanje

Mnogi naredijo napako, s tem ko upajo, da se bosta pobotala in bosta ponovno srečna v objemu drug drugega, čeravno se je že na daleč videlo, da nista bila za skupaj. Tovrstni 'mindset' podaljša proces prebolevanja in preprečuje, da bi šli s svojim življenjem dalje. Če upate, da se vama nekoč spet izzide, pustite času čas in naj usoda poskrbi, da bosta nekoč ponovno skupaj. Zaenkrat pa se osredotočite na življenje brez te osebe.

Kaj je ghosting?
Preberi še
Kaj je ghosting?

Iskanje zaključka

Logično je, da iščemo nek konec, zaključek, toda iskanje le-tega takoj po koncu zveze je past, v katero se ujamejo mnogi. Gre za notranji proces in iskanje tega pri bivši/bivšem lahko povzroči samo še več bolečine in zmede. Namesto tega se prepustite svojim čustvom in prebolevanju, pomoč pa poiščite pri vaših najdražjih. Vseeno je to lažje kot želja, da se z bivšo/bivšim še enkrat pogovorita o razhodu. Če vam to ne da spati, skušajte vsaj počakati nekaj mesecev, da se čustva malce umirijo, in tedaj dokončno pokopljete vse upe na to, da se bosta pobotala. Če vam partner ne da jasnega razloga, vam ga dolguje. Včasih ga je težko dobiti. Žal šele tedaj lahko človek zares začne celiti rane.

Seks z bivšo/bivšim

Če želite bivšega partnerja preboleti, je skok med rjuhe z njim ena največjih napak. Ko ste zaljubljeni, so prisotna čustva, seks pa za mnoge nima zveze z ljubeznijo. In ko seksate z bivšo/bivšim, je vpletenih preveč čustev, da bi lahko to dvoje ločili. Če želite partnerja preboleti, seks, dotiki ipd. zadevo samo še otežujejo. To ni samo psihološki opomnik, ampak tudi nevrobiološki, kajti seks, dotiki in orgazem bodo povzročili, da boste še bolj hlepeli bo bivši/bivšem, če je/ga niste preboleli. Sicer pa si uteho lahko poiščete v objemu druge/-ga. Mnogo moških s strtim srcem ubere to pot, saj se zaradi tega počutijo bolje, čeravno zgolj začasno.

Prepad med resničnostjo in družbenimi omrežji
Preberi še
Prepad med resničnostjo in družbenimi omrežji

Samopoškodovanje

Ko prebolevamo zvezo, se skušamo tako ali drugače zamotiti in odmisliti čustveno bolečino, žal pa mnogi eno bolečino zamenjajo z drugo. Pomembno je, da ne počnemo nečesa, kar povzroči še več bolečine. Resda nas to zamoti, a nam na dolgi rok škoduje, svarijo strokovnjaki.

Impulzivno ravnanje

Kadar ravnamo nagonsko, pri tem ne razmišljamo o posledicah. Kadar nameravate v paniki ali bolečini ravnati impulzivno, pritisnite na pavzo in skušajte razumeti vaša čustva. To na dolgi rok prinaša boljše razultate, kot da nekaj storite iz ihte, razočaranja ipd.

To so znaki, ki moškega izdajajo, da svoje ženske ne ljubi več
Preberi še
To so znaki, ki moškega izdajajo, da svoje ženske ne ljubi več

Ljubosumje

Pri prebolevanju zveze vam ne bo pomagalo niti, če boste skušali pri bivšem partnerju vzbuditi ljubosumje. Čeprav vas bo morda zamikalo, da objavite fotografije z novim partnerjem ali da pred bivšo/bivšim flirtate z drugo žensko/moškim, se vam lahko takšno obnašanje vrne kot bumerang in izpadete nezreli in nesigurni vase. Ne le to, vaše poteze še vedno vlečete z bivšo/bivšim v mislih, namesto da bi šli proč od bivšega partnerja.

Ljubosumje nas pogosto vodi v dejanja, ki jih sicer ne bi nikdar storili.
Ljubosumje nas pogosto vodi v dejanja, ki jih sicer ne bi nikdar storili. FOTO: Dreamstime

Novo razmerje

Enako velja, če skušate bivšo/bivšega preboleti tako, da se takoj podate v novo razmerje. Pomembno je namreč, da si vzamete svoj čas in odžalujete, saj hitenje v novo zvezo na dolgi rok prinaša še več bolečine in razočaranj. Čeprav se tisti hip zdi idealna rešitev, je novo razmerje osnovano na slabih temeljih in lahko kmalu končate z dvema bivšima.

Izkoristite 'svobodo'

Samski status odpira številne nove in tudi drugačne priložnosti. Izkoristite jih. O tem, zakaj je bolje biti samski, si lahko več preberete TU in TU.

Se sprašujete, ali ste pripravljeni na novo razmerje? Potem to morate prebrati!
Preberi še
Se sprašujete, ali ste pripravljeni na novo razmerje? Potem to morate prebrati!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479