Moskisvet.com
Skrivnosti

Odnosi

Kaj so v odnosu temne skrivnosti in zakaj niso isto kot zasebnost?

A.K.
12. 04. 2021 06.00
0

Oba partnerja v odnos prinašata celega sebe, kar vključuje tudi temno zapuščino preteklosti, ki morda nanju še vedno, zavedno ali ne, vpliva. Temne skrivnosti ali glasni okostnjaki iz omare so pretekle izkušnje in dogodki, ki se jih zaradi različnih razlogov bojimo razkriti. Včasih je to strah pred tem, da bi bili zapuščeni, da nas partnerica ne bi razumela, da bi jo morda prizadeli ali pa nam je zaradi njih nerodno. A vsi vemo, da je prav zmožnost ranljivosti v odnosu ključnega pomena za večjo bližino in povezanost.

A pozor, temne skrivnosti in zasebnost ni enako. Vsak ima v odnosu pravico do svojega deleža zasebnosti. To so tiste majhne stvari, ki ostajajo le vaše – morda navade, ki jih imate, ko ste sami, nekaj zabavnega iz študentskih let, čas, ki ga posvetite le prijateljem in sebi. To je zelo pomemben del vsakega zdravega razmerja. Za razliko od zasebnosti pa lahko temne skrivnosti na odnos vplivajo, naj se tega zavedamo ali ne. Skupno življenje z nekom pomeni, da smo iskreni, še posebej glede stvari, ki lahko vplivajo na kakovost partnerskega odnosa. Ko zberemo dovolj poguma, da se znebimo okostnjakov iz omare, postanemo v odnosu bolj pristni, sproščeni, kar vodi do več zaupanja in bližine.

IQ in EQ: Kako razvijemo čustveno inteligenco?
Preberi še
IQ in EQ: Kako razvijemo čustveno inteligenco?

Kaj so temne skrivnosti, ki lahko vplivajo na partnerski odnos?

Prikrita čustvena afera

Prav je, da vzpostavljamo prijateljstva, tako ženska kot moška, saj ta bogatijo naše življenje. A tako kot pri vseh odnosih se tudi v prijateljskih lahko zgodi nepričakovano – to, da prijateljica nenadoma postane čustvena partnerica, ki ji zaupate vse skrbi, tudi osebne stvari v zvezi s svojim partnerskim življenjem. V tem primeru spolnost resda ni vključena, je pa prisotna prekomerna čustvena vpetost. Kdaj vemo, da imamo čustveno partnerico? Ko njej zaupamo več stvari kot partnerici, s katero smo v razmerju. Ko pozna naše skrivnosti, ki bi morale ostati zares samo naše. Ko ji bolj zaupamo kot partnerici. Takšna skrivnost lahko resno škodi našemu primarnemu odnosu, zato je prav, da se vprašamo, kaj nam nudi, zakaj to potrebujemo?

Kdaj vemo, da imamo čustveno partnerico? Ko njej zaupamo več stvari kot partnerici, s katero smo v razmerju.
Kdaj vemo, da imamo čustveno partnerico? Ko njej zaupamo več stvari kot partnerici, s katero smo v razmerju. FOTO: Shutterstock

Zgodovina duševnih motenj

Zaradi stigme, ki jo še vedno vse prevečkrat nosijo duševne motnje, se marsikdo po preboleli težavi zavije v molk in o tem noče govoriti z nikomer. Še posebej pomembne pa so takšne informacije v partnerskem odnosu, zlasti zato, ker drugemu omogočajo, da nas bolje pozna in razume. Včasih se zgodi, da težave ponovno vzniknejo ali pa smo zaradi izkušnje duševne motnje bolj ranljivi. Pomembno je, da znamo in zmoremo partnerici zaupati svoje pretekle težave, pa naj gre za tesnobo, depresijo, samopoškodovalno vedenje, panične napade, samomorilnost ... Dlje kot čakate, da to razkrijete, bolj hranite svojo negotovost in skrbi. Partnerica ima pravico vedeti, s kom je v odnosu, in zgodovina duševnih težav je zagotovo tema, ki je ne bi smeli zamolčati.

6 tipov ljubezenskih zmenkov: od slepih do skupinskih srečanj
Preberi še
6 tipov ljubezenskih zmenkov: od slepih do skupinskih srečanj

Zgodovina nezvestobe

Ste vedeli, da so skrivnosti in laganje o nezvestobi skoraj tako škodljive kot nezvestoba sama? Pa s tem ne mislimo samo nezvestobe v aktualnem odnosu, ampak tudi zgodovino varanja v preteklih odnosih. Čeprav se zdi, da je to stvar preteklosti, od katere se morda skušate distancirati, pa lahko imajo takšne čustvene vsebine velik vpliv. Čeprav je to zadnja stvar, ki bi jo morda želeli razkriti svoji sedanji partnerici, je zavoljo bližine, zaupanja in varnosti v odnosu bolje, če ste odkriti. Morda bo nekoč po čudnem spletu naključij izvedela od koga tretjega, česar pa si verjetno nihče ne želi.

7 lastnosti, ki jih moški ne prenesejo pri ženskah
Preberi še
7 lastnosti, ki jih moški ne prenesejo pri ženskah

Vsa čustvena prtljaga

Čeprav vsi v partnerski odnos pridemo z večjim ali manjšim nahrbtnikom čustvene prtljage, je marsikomu o tem neprijetno govoriti. Sploh, če so čustvene vsebine zelo boleče in jih v sebi še nismo predelali. A saj poznate tisto – česar ne ozavestimo, naslovimo in prebolimo, nas zasleduje še naprej. Če želimo sebi in svojemu odnosu dobro, se je koristno soočiti z vsemi težkimi zgodbami iz preteklosti, pa naj gre za izkušnje iz izvirne družine, težave v odnosih ali nekaj tretjega. Ravno partnerski odnosi so tisti, ki nam znova prebujajo stare rane, zato jih zakrpajte in začnite znova. Partnerici zaupajte svoje izkušnje in skupaj rastita v odnosu.

Čeprav vsi pridemo v partnerski odnos z večjim ali manjšim nahrbtnikom čustvene prtljage, je marsikomu o tem neprijetno govoriti.
Čeprav vsi pridemo v partnerski odnos z večjim ali manjšim nahrbtnikom čustvene prtljage, je marsikomu o tem neprijetno govoriti. FOTO: Shutterstock
Kaj ženske iščejo v moškem?
Preberi še
Kaj ženske iščejo v moškem?

Boji z (nekdanjo) odvisnostjo

Ne glede na to, kdaj se je nekdo boril z zasvojenostjo in kako to vpliva na sedanjost, je pomembno, da tovrstne izkušnje partnerici zaupamo. Gre za pomemben del izkušenj, ki nas izoblikujejo kot osebo, zato je prav, da tudi ona pozna naše tegobe preteklosti. Če pa se težave z odvisniškim vedenjem dogajajo zdaj ali pa so se ponovno prebudile, je še toliko pomembneje, da pravočasno ukrepamo. Iskanje strokovne pomoči je ključnega pomena, seveda pa mora biti v proces vključena tudi partnerica. Tako kot smo omenili že zgoraj, si verjetno nihče ne želi, da bi za to izvedela od drugih. V ranljivosti je moč.

Zgodovina spolno prenosljivih bolezni in motenj

Vsi vemo, da je spolna intimnost del vsakega zdravega partnerskega odnosa. V to kategorijo pa sodijo tudi tiste malce manj prijetne teme, kot so težave v spolnosti, libido in pretekle spolne bolezni. A tako kot je spregovoriti o tem težavno, lahko ustvari nov prostor bližine, razumevanja in zaupanja. Partnerica si zasluži vedeti, s čim ste se v preteklosti soočali, zlasti če gre za težave, ki se rade ponavljajo ali so morebiti pustile celo posledice.

Partnerica si zasluži vedeti, s čim ste se v preteklosti soočali, zlasti če gre za težave, ki se rade ponavljajo ali so morebiti pustile celo posledice.
Partnerica si zasluži vedeti, s čim ste se v preteklosti soočali, zlasti če gre za težave, ki se rade ponavljajo ali so morebiti pustile celo posledice. FOTO: Profimedia

Vse, kar vas morda moti, a se bojite spregovoriti

Med temne skrivnosti pogosto sodijo tudi stvari, o katerih bi se radi pogovorili, a jih zaradi ljubega miru ne želite načenjati. Morda se določene vsebine vlečejo že več let in predstavljajo tako imenovanega 'slona v sobi', s katerim se ne želite soočiti. A vsi vemo, da bolj kot stvari tlačimo, večje postajajo. Zato se nikoli ne izogibajte problematičnim temam le zato, ker želite ohranjati (navidezni) mir. Ne utišajte se, da bi ugajali. Vsak si zasluži odprt in odkrit partnerski odnos, zato izražajte pomisleke, dvome, skrbi, jezo in ne čakajte na 'boljši jutri'.

Znaki, da ste predobri zanjo ali ko partnerski odnos postane ’mučenje na obroke’
Preberi še
Znaki, da ste predobri zanjo ali ko partnerski odnos postane ’mučenje na obroke’

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400