Moskisvet.com
Temna triada

Odnosi

Kaj je temna triada in zakaj so ljudje s temi toksičnimi lastnostmi uspešnejši od drugih?

A.P.
13. 05. 2020 06.00
0

Temna triada je strokovni izraz za psihopatološki fenomen, ki ga uporabljamo za poimenovanje treh različnih osebnostih lastnosti in sicer psihopatije, narcisizma in makiavelizma, ki so zaslužna za naša najnizkotnejša početja in za katere je vse značilna sebičnost, manipuliranje, poveličevanje samega sebe ter pomanjkanje sočutja in strahu. Leta 2012 sta izraz skovala ekonomist Kevin M. Williams in psiholog Delroy L. Paulhus. Ti ljudje so praviloma nadpovprečno uspešni, saj jih na pot do vrha nihče ne zna ali ne upa ustaviti.

V človeški naravi je, da smo pogosto nasilni, neuvidevni in drug drugemu volk (homo homini lupus). Ljudje, ki imajo osebnostne lastnosti temne triade, so običajno zelo karizmatični, navidezno prijazni, visoko inteligentni in očarljivi, a istočasno brez moralnih načel in so za dosego cilja pripravljeni iti preko trupel. Mnogi za zgled dajejo filmski lik tajnega agenta Jamesa Bonda, a ta analogija ni povsem na mestu, saj predstavnik temne triade v resnici služi zgolj samemu sebi, medtem za agenta 007 to ne drži. Pripadniki temne triade ne premorejo človečnosti, ničesar ne obžalujejo in nimajo sočutja. So preračunljivi, brezkompromisni in hladni kot led, vse skupaj pa je zanje igra. Lačni so občudovanja, občutljivi na kritiko in prepričani, da so upravičeni do najvišjih položajev.

Analogija z Jamesom Bondom le delno drži.
Analogija z Jamesom Bondom le delno drži. FOTO: Profimedia
Je deviški pas navadna izmišljotina?
Preberi še
Je deviški pas navadna izmišljotina?

Ta oblika psihopatologije je za okolico zelo nevarna in rušilna, saj gre za mešanico najnizkotnejših lastnosti človeka – od manipulativnosti, zavajanja, agresivnosti, egocentrizma, narcisizma, krivega obtoževanja, do patološkega laganja, vse skupaj pa je zabeljeno z impulzivnostjo, neustrašnostjo in površinskostjo. Gre za izmaličene osebke, ki jih pogosto podcenjujemo, saj pogosto težko verjamemo, da jo kdo česa takšnega zmožen.

Pripadniki temne triade se imajo za nekaj več.
Pripadniki temne triade se imajo za nekaj več. FOTO: Shutterstock

Medtem ko je pretirana samozavest plod narcisizma, se makiavelizem izraža skozi manipulacije, hojo prek trupel in pomanjkanje sočutja, psihopatija, ki je najtemnejša plat triade, pa se kaže skozi trdosrčnost, pomanjkanje strahu in posluha. Po nekaterih študijah tisti, ki imajo bolj poudarjeno makiavelistično plat, hitreje plezajo po hierarhični lestvici, medtem ko narcisizem prinaša bistveno višji zaslužek že na začetku karierne poti. Narcisoidi in psihopati se po nekaterih raziskavah hitreje zavihtijo na vodstvene položaje in zaslužijo več kot ljudje z istimi kvalifikacijami. Menijo, da so boljši od drugih, a se neredko zgolj kitijo s tujim perjem, krivdo za lastne neuspehe prelagajo na druge in do uspeha pridejo z lažmi in manipulacijo.

Psihopatija je najbolj temna ''sila'' izmed treh in je močno povezana z ostalima dvema. Za posameznike s to lastnostjo je značilno impulzivno ravnanje, neodgovorno obnašanje, pomanjkanje sočutja in neusahljiva želja po vznemirjenju. Odlično prikrivajo svoje težnje, zato lahko izpadejo zelo šarmantni in prijetni.
Narcisizem je lastnost številnih psihopatov. Narcisi niso le samovšečni, ampak tudi prepričani, da so upravičeni do privilegijev in da so bolj pomembni od drugih. Vseskozi iščejo potrditev in so prizadeti, če je ne dobijo.
Makiavelizem je ime dobila po italijanskem diplomatu, humanistu, filozofu, politiku in pisatelju Niccolu Machiavelliju oz. njegovem znamenitem delu Vladar (Il Principe), v katerem opisuje osebke, ki imajo pokvarjen moralni kompas. Gre za načelo, ki za dosego cilja zagovarja uporabo zvijačnih in nemoralnih sredstev.
Seksologinja dr. Gabrijela Simetinger: ''Naša spolnost je družbeni konstrukt''
Preberi še
Seksologinja dr. Gabrijela Simetinger: ''Naša spolnost je družbeni konstrukt''

Strokovnjaki opozarjajo, da so vse tri lastnosti – narcisizem, makiavelizem in psihopatija – v manjših odmerkih v vseh nas, zato pa pri ljudeh, ki jih uvrščamo v temno triado, prevladujejo in se med drugim izražajo skozi nasilje, teroriziranje in rasizem. Zanimivo je, da sami zaradi tega prav nič ne trpijo, trpijo pa vsi okoli njih. Izvor temne triade ima različne razlage. Na eni strani je posledica genetskega ozadja, na drugi okolja v katerem odraščamo in živimo, oz. posledice evolucije, saj da so nam te lastnosti pomagale preživeti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497