Moskisvet.com
Ghostanje

Odnosi

Kaj je ghosting?

M.S.
23. 11. 2022 05.00
0

Ghostanje oz. ''ghosting'' ali hladokrvno izginjanje, kot bi mu lahko tudi rekli, je oblika prekinitve odnosov (lahko tudi samo komunikacije), ki se je razpasla z razvojem tehnologije, aplikacij in družbenih omrežij. Gre za enostransko prekinitev odnosov z drugo osebo v želji, da bo to pomenilo konec tega odnosa. Gre za pogost pojav, ki je razširjen predvsem med mladimi na prehodu v odraslost.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Ghosting je popolna prekinitev stikov z nekom, s katerim smo imeli določen odnos. Je oblika prekinitve odnosa, kjer druga oseba ne more ponovno vzpostaviti komunikacije z drugo in mora sprejeti dejstvo, da se je razmerje končalo. Ghostanje je širok pojem in vključuje prenehanje odgovarjanja na sporočila ali e-pošto, oglašanja na telefon in sledenja, blokiranje na družbenih omrežjih ipd. Ni nujno, da sta posameznika v romantičnem razmerju, lahko sta tudi v prijateljskem ali poslovnem.

Ghostanje ima lahko resne posledice za žrtev.
Ghostanje ima lahko resne posledice za žrtev. FOTO: Shutterstock
To oblika ženskih nog sporoča o tem, kakšna je v postelji
Preberi še
To oblika ženskih nog sporoča o tem, kakšna je v postelji

Zakaj to počnemo?

Ghostanje je priljubljeno predvsem zaradi svoje praktičnosti, saj se nam ni treba soočiti z osebo in opraviti neprijeten pogovor ali pisati sporočilo. Razlog je lahko tudi ta, da nam oseba sčasoma ni več privlačna in želimo z njo zato prekiniti vso komunikacijo. Nekateri se ghostanja poslužujejo, ko se bojijo za lastno varnost, saj se po zavrnitvi nekateri začnejo vesti čudno ali vsiljivo oz. zavrnitve ne sprejmejo. S tem se želijo tako izogniti negativnim čustvom, ki jih lahko povzroči soočenje. Ghostanje je sicer nesprejemljivo in nespoštljivo, sprejemljivo je morda le, kadar odnos ni intimen, ko v odnos nismo veliko vložili ali se z osebo nismo nikoli srečali v živo. Ghostanje se pogosto pojavi po avanturi za eno noč, ko s tisto osebo za tem ne želimo več imeti opravka. Tem posameznikom je neprijetno pojasnjevati svoje občutke, zato se temu v celoti izognejo. Ghostanja se poslužujejo tudi tisti, ki se bojijo neposrednosti, potem ko ugotovijo, da npr. na zvezo še niso pripravljeni in se zato odločijo za (naj)lažjo pot oz. izhod. Gre za pasivno-aktiven akt, saj na eni strani zaščitimo sebe, na drugi pa smo neuvidevni in prezremo čustva drugih. Prejemniki ghostanja se počutijo slabše kot tisti, ki ghostajo. Običajno so potem negotovi in skušajo zapolniti manjkajoče informacije.

Ghosting je nezrela metoda v odnosu.
Ghosting je nezrela metoda v odnosu. FOTO: Shutterstock
Diana Ploj Zec: Navadno definiramo privlačnost kot silo, ki nas vleče k drugi osebi
Preberi še
Diana Ploj Zec: Navadno definiramo privlačnost kot silo, ki nas vleče k drugi osebi

Kot ugotavljajo raziskave, ghostenje ni način reševanja težav oz. konfliktov in ga ne določajo lastnosti osebe, ampak prej situacija. Če je ghostanje na eni strani elegantna rešitev, je za drugo stran to lahko zelo boleče, saj človek ostane brez pojasnila. Ko nekdo kar izgine iz našega življenja brez vsakršne razlage, se značnemo spraševati, kaj je z nami narobe, kaj jo je tako zmotilo, da je odšla brez slovesa. Čeprav ghostanje več pove o drugem, kot o tistem, ki je bil ghostan, nas privede do tega, da začnemo razmišljati o sebi in morebitnih svojih napakah, čeprav nismo storili ničesar narobe. Človeka, ki vas je ghostal, je najbolje pustiti pri miru in ne izgubljati časa z njim ali mu pojasnjevati, kako vas je prizadel, saj je velika verjetnost, da vas bo še enkrat ghostal.

Urban Urbanc: Moški si velikokrat želi žensko pripeljati do neskončnih orgazmov
Preberi še
Urban Urbanc: Moški si velikokrat želi žensko pripeljati do neskončnih orgazmov

Raziskave kažejo, da 91 odstotkov uporabnikov aplikacij za zmenkarije odnos neha z ghostanjem. O ghostanju je spregovorila tudi Lara Mlaker v oddaji Sanjski moški, ki jo lahko spremljate na POP TV in VOYO.

Zato se ženskam po spolnem odnosu tresejo noge
Preberi še
Zato se ženskam po spolnem odnosu tresejo noge

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325