Moskisvet.com
Zima in libido

Odnosi

Je žensko telo res bolj privlačno pozimi?

A.K
21. 12. 2020 06.00
13

Ste že kdaj razmišljali, kako lahko posamezna obdobja in letni časi vplivajo na spolno življenje? Nekateri predstavniki moškega spola so prepričani, da je poletje njihov čas, drugi menijo, da si bolj želijo skokov med rjuhe pozimi, tretji pa pravijo, da nanje to ne vpliva in da so vedno za akcijo. Ne glede na to, v katero skupino sodite vi, dejstvo je, da ima zima velik vpliv na libido in plodnost. Preverite, na kakšen način.

SAD (sezonska motnja razpoloženja) lahko vpliva na libido

V Ameriki kar 10 milijonov moških trpi za sezonsko motnjo razpoloženja. Kot že ime pove gre za občutke melanholije, otožnosti, pomanjkanja energije, depresije, kar v hladnejših mesecih seveda vpliva tudi na libido. Po besedah psihoterapevta Frana Walfisha se začne sezonska motnja razpoloženja pojavljati že kmalu po zaključku poletja, ko dnevi postajajo krajši, svoje pa doda tudi praznično obdobje, ko družinska oz. odnosna razočaranja vodijo do slabšega počutja, občutkov osamljenosti, nerazumljenosti. Če tudi vas mučijo podobni simptomi, zelo verjetno opažate tudi zmanjšanje libida.

Na libido vpliva več dejavnikov, med katereimi sta tudi osamlejnost in sezonska motnja razpoloženja.
Na libido vpliva več dejavnikov, med katereimi sta tudi osamlejnost in sezonska motnja razpoloženja. FOTO: Shutterstock
Ko vam ni do seksa, se ne ozirajte proti sosedovi spalnici
Preberi še
Ko vam ni do seksa, se ne ozirajte proti sosedovi spalnici

Pomanjkanje vitamina D lahko vodi v erektilno disfunkcijo

Sivi in krajši dnevi pomenijo manj sončne svetlobe, kar neposredno vpliva na spolno penetracijo. Po besedah dr. Disy Mae Sharer, specialistke za spolno in reproduktivno zdravje, je lahko erektilna disfunkcija povezana z nizko stopnjo vitamina D, to pa običajno povzroči tudi manjša izpostavljenost soncu v zimskih mesecih. V enem od člankov, objavljenih v Interantional Journal of Impotence Research ugotavljajo, da je resnost spolne disfunkcije povezana s stopnjo pomanjkanja vitamina D. Rešitev? Čim več gibanja na soncu, če ne drugače, pa si privoščite krajši pobeg v sončne kraje.

Osamljenost

»Osamljenost in izolacija pogosto privedeta do obsesivnih negativnih misli. Pretirano razmišljanje in osredotočanje na vse slabo, sčasoma sproži tesnobo in tudi fizične znake, kot so srčne aritmije, znojenje, teža in bolečine v prsih,« pravi Walfish, Nič čudnega torej ni, da se temu pogosto pridruži tudi zmanjšan libido. Rešitev? Včasih se je pač potrebno brcniti v zadnjico in se odpraviti iz svojega domovanja med ljudi. Družba ljudi, ki so nam blizu, vedno deluje pozitivno in vzpodbudno.

Vam ni več do seksa? Se zgodi!
Preberi še
Vam ni več do seksa? Se zgodi!

Višja raven testosterona – višji libido

Študija objavljena v Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism je pokazala, da imajo moški najnižjo raven serotonina v mesecih z najvišjimi temperaturami in največ dnevne svetlobe – torej v poletnih mesecih. Razlike v ravni testosterona v toplejših in hladnejših mesecih so kar 31 odstotne. Glede na to, da je testosteron tesno povezan z libidom, lahko rečemo, da je v zimskih mesecih tako želja po skoku med rjuhe večja.

Moškim je žensko telo privlačnejše pozimi

V eni od raziskav objavljeni v reviji Perception se je izkazalo, da se ženska telesa zdijo moškim pozimi bolj privlačna kot poleti. Morda se sliši nenavadno, a avtorji menijo, da gre pri tem za fenomen ’obratnega učinka’ – če telo ni razgaljeno, je bolj zaželeno. Ali ni bolj zanimivo to, kar je nedosegljivo in očem nevidno?

Je žensko telo res privlačnejše pozimi?
Je žensko telo res privlačnejše pozimi? FOTO: Shutterstock
10 uničevalcev libida
Preberi še
10 uničevalcev libida

Pozimi kažemo manj kože

Dejstvo je tudi, da pozimi kažemo precej manj kože kot v toplejših mesecih, ko nosimo tudi bolj odprta in izzivalna oblačila. Klinični psiholog in seksualni terapevt Christopher Ryan Jones meni, da se morda pozimi spolni nagon ne zmanjša, se pa zagotovo zniža količina dražljajev. »Vaša partnerica v zimskih mesecih nosi več plasti oblačil in razkriva manj telesa,« pravi Jones.

Semenska tekočina in zima

Proizvodnja sperme je najvišja takrat, ko so testisi nekaj stopinj hladnejši od telesne temperature, kar zlasti velja za hladnejše mesece. Članek objavljen v znanstveni reviji Journal of Andrology navaja, da je koncentracija sperme bistveno višja, semenčeca pa bolj kakovostna za oploditev jajčec.

Smo pozimi res bolj plodni?

Statistično gledano je 11. decembra spočetih več otrok kot katerikoli drug dan v letu, kaže ena od študiji iz leta 2016. Raziskovalci so ta dan določili tako, da so vzeli najpogostejši rojstni dan v letu – to je 16. september in odšteli devet mesecev. Ob predpostavki, da so se ti dojenčki rodili na predviden dan poroda, so določili 11. december za najbolj ploden dan v letu.

Pritiski zaradi samskosti

V obdobju med oktobrom in marcem naj bili bolj motivirani za iskanje partnerice, meni Walfish. Včasih ljudje začutijo močan pritisk, da bi bili v romantičnem razmerju prav v času decembrskih praznikov. »Nekaterim zbuja misel na družinska srečanja in novoletne zabave, na katere bi prišli sami, tesnobna občutja,« pa pravi Justin Lehmiller, znanstveni sodelavec Inštituta Kinsey. Če v tem času najdete partnerico, to pomeni tudi več spolne aktivnosti.

Vam ne stoji? Neprijetnost, ki pa je tudi znak za alarm!
Preberi še
Vam ne stoji? Neprijetnost, ki pa je tudi znak za alarm!

Vir: Winter and sex drive, dr. Ryan Jones

 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400