Moskisvet.com
Družbena omrežja in odnosi

Odnosi

Družbena omrežja kot vir napetosti in konfliktov v partnerstvu

A.K
08. 11. 2019 07.48
1

Uporabniki družbenih omrežij veste, kako hitro lahko samo ena napačna beseda ali všeček sproži val konfliktov v partnerskem odnosu. Pri tem je vseeno, ali ste vi tisti, ki z všečkanjem radi pokažete odobravanje lepotici z Instagrama, ali pa je vaša partnerica tista, ki nameni komentar nekdanjemu fantu. Z razmahom družbenih omrežij se je nedvomno odprlo novo prizorišče za številne ljubezenske vojne, ne glede na to, kako zelo nedolžna je lahko resnica.

So konflikti obstajali že prej in so jih družbena omrežja le še okrepila ali so prav družbena omrežja povod za napetosti v odnosu?
So konflikti obstajali že prej in so jih družbena omrežja le še okrepila ali so prav družbena omrežja povod za napetosti v odnosu? FOTO: Shutterstock
Po čudnem spletu naključij ste ugotovili, da je vaša partnerica komentirala nekaj fotografij svojemu nekdanjemu fantu, morda celo novemu sodelavcu – on pa je seveda odgovoril nazaj. Vse skupaj vam ni prav nič všeč in vse bolj vas razjeda dvom – se spogledujeta? Ima novega? Vas je morda že prevarala? Po eni strani vas to zelo moti, po drugi strani pa si nikakor ne želite, da bi vedela, da ste preverjali njen profil in aktivnosti na družbenih omrežjih. Seveda nočete, da bi delovali ljubosumni, negotovi in nesamozavestni. Temo za nekaj časa potlačite, a kaj, ko se čez čas zgodi podobno ... Morda pa je zgodba celo obrnjena in ste vi tisti, ki ste nenehna tarča očitkov vaše partnerice, da se spogledujete z drugimi. Kaj storiti? Vse skupaj pustiti, saj je to pač del današnje spletne komunikacije, ali vsebine raje čim prej razčistiti?

Obstajajo številne razprave in raziskave na temo družbenih omrežij in njihovega vpliva na partnerske odnose. Študije kažejo, da je več časa, preživetega na Facebooku, povezano z ljubosumjem in spremljanjem partnerjevega profila. A pri tem se vedno poraja vprašanje, kaj je bilo prej – jajce ali kura? So konflikti obstajali že prej in so jih družbena omrežja le še okrepila ali so prav družbena omrežja povod za napetosti v odnosu? Nedavna raziskava je pokazala, da je aktivna uporaba Twitterja povezana s povečanimi konflikti in posledično nezvestobo, razpadom odnosa oz. ločitvijo. Niso pa ugotavljali, ali so imeli ti posamezniki že prej težave v odnosu ali ne. Sklepamo lahko, da je uporaba družbenih omrežij le zadnja kocka v mozaiku že tako nefunkcionalnega odnosa.

Imate ljubosumne izpade, vaš odnos pa visi na nitki?
Preberi še
Imate ljubosumne izpade, vaš odnos pa visi na nitki?
Facebook, Twitter in Instagram so skupaj z aplikacijami za zmenke postali zelo pogost vir napetosti v odnosih.

Kdo največkrat izvaja nadzor na družbenih omrežjih?

Raziskovalci domnevajo, da posamezniki z višjo stopnjo negotovosti v odnosih, kot je denimo strah pred prihodnostjo partnerske zveze, izkazujejo povečan nadzor nad svojimi partnerji. A vendarle je treba omeniti, da dve študiji uporabnikov Facebooka tega nista odkrili.

Na podlagi dolgotrajnih raziskav so izpostavil štiri edinstvene vidike družbenih omrežij, ki omogočajo lažji nadzor

– Informacije so lahko dostopne (tudi če profil ni javen, se da do vsebine dokopati preko skupnih prijateljev, znancev …).

 Posamezniki objavljajo številne oblike medijev, od fotografij, videoposnetkov do povezav (fotografije lahko sporočajo veliko o lokaciji, vedenju in socialnih interakcijah).

 Profili na družbenih omrežjih vsebujejo veliko preteklih informacij (uporabniki zelo redko brišejo pretekle fotografije, urejajo stare objave …).

– Podatke je mogoče zbirati na skrivaj (večina družbenih omrežij ne izdaja poročil o tem, kdo vse gleda vaše profile, kdaj in kako pogosto).

Kaj je sadfishing ali kako osebne težave izkoriščamo za nabiranje simpatij in všečkov
Preberi še
Kaj je sadfishing ali kako osebne težave izkoriščamo za nabiranje simpatij in všečkov
Z razmahom družbenih omrežij se je nedvomno odprlo novo prizorišče za številne ljubezenske vojne.
Z razmahom družbenih omrežij se je nedvomno odprlo novo prizorišče za številne ljubezenske vojne. FOTO: Shutterstock

Poleg poglavitnih pa dodajajo tudi dodaten dejavnik, ki je lahko vir konfliktov v partnerskih odnosih. To so majhne, a za nekoga zelo velike poteze, kot so: všečkanje objav, dopolnjevanje teksta z emotikoni, potrjevanje prošenj za prijateljstvo, deljenje objav – a pri tem je vredno omeniti, da gre pri tem lahko za povsem nenamerne poteze ki so v današnjem času postale že skorajda nezavedne. Vsi poznamo vsaj koga, ki serijsko všečka fotografije, ne da bi jih sploh pogledal. Ali pa komentira objave le zaradi tega, da bi bil priljubljen. Prav zato je treba vzeti v zakup, da je meja med resničnim življenjem in tistim na družbenih omrežjih lahko zelo velika. Vsak všeček, komentar ali emotikom, ki ga vaša najdražja v partnerskem odnosu nameni sodelavcu, nekdanjemu ali neznancu, še ne pomeni skrite zgodbe, varanja ali bližajočega se razhoda.

Kako se izogniti konfliktom in napetostim zaradi družbenih omrežij v partnerskem odnosu?

– Odkrit pogovor o družbenih omrežjih je potreben zlasti takrat, ko se konflikti v večji meri pojavljajo zaradi interakcij in objav na družbenih profilih. Pogovorita se o tem, kaj je za vaju sprejemljivo in kaj ne, ter imejta v mislih, da imata lahko povsem drugačne poglede na družbena omrežja. Nekomu všečkanje fotografij nasprotnemu spolu pomeni flirtanje, drugemu samo nezavedno gesto, ki čustveno ne pomeni popolnoma nič. Kako vidva to doživljata?

– Bodita odkrita o morebitnih vsebinah, ki jih najdeta drug o drugem na družbenih omrežjih ali spletnih portalih. Morda je to profil na aplikaciji za zmenke, komentar, ki ste ga razumeli kot dvoumnega ali kaj podobnega. Ne pustite, da vas črv dvoma gloda v neskončnost, saj na ta način samo povečujete svojo anksioznost, jezo in negotovost. To pa vodi v samo še bolj intenzivne izbruhe. Izpostavite, kaj je tisto, kar vas moti.

Kako prepoznati ženske s slabo samopodobo?
Preberi še
Kako prepoznati ženske s slabo samopodobo?
Dobi partnerica na svojem profilu pozornost in potrditev, ki je v odnosu morda ne?
Dobi partnerica na svojem profilu pozornost in potrditev, ki je v odnosu morda ne? FOTO: Dreamstime
– Ne počutite se krive zaradi svojih občutkov, ki vas morda prevevajo ob pregledovanju njenega profila. Gre za običajno stvar v odnosih in preverjanje partnerice ne pomeni nujno, da vanjo dvomimo ali ji ne zaupamo. Lahko gre za povsem običajno težnjo in željo po povezanosti in bližini.

– Zavedajte se razlike med javnim in zasebnim – obe sferi lahko vplivata druga na drugo v obe smeri. Čeprav je lahko neka stvar na družbenem omrežju popolnoma drugačna, kot je v resničnem življenju, ne smemo zanemariti dejstva, da to lahko močno vpliva na čustva in odzive partnerice. Zato je pomembno, da ne omalovažujemo njenih občutkov in doživljanja.

Uporaba družbenih omrežij in preverjanje partnerjevih profilov sta pogost in vsakdanji del sodobnih partnerskih odnosov. Namesto, da se izogibamo pogovorom na to temo in puščamo, da se težave, vprašanja in dvomi le še povečujejo, je koristno skupaj preučiti, kaj v resnici partnerici pomenijo družbena omrežja. Dobi na svojem profilu pozornost in potrditev, ki je v odnosu morda ne? Kaj pa, če vir konfliktov tiči samo v ljubosumju in negotovosti? Ne glede na razlog, se je treba vprašati, kaj je resničen razlog konfliktov. Morda so družbena omrežja samo izgovor za vse, kar je ostalo nerazčiščeno iz preteklosti. Druga koristna stvar pa je, da omejimo vsebine, ki smo jih sicer objavljali na družbenih omrežjih in se bolj osredotočimo na prisotnost in čas s partnerico.

Bivšemu brskala po telefonu, zdaj pa ...
Preberi še
Bivšemu brskala po telefonu, zdaj pa ...

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369