Moskisvet.com
seksualnost

Odnosi

Dolgčas med rjuhami? Poskusite te preizkušene trike

Oskar Mastnak Sokolov
22. 04. 2024 04.23
0

Ena glavnih pripomb moških v stabilnih romantičnih zvezah je pomanjkanje seksa.

Erotika

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Zveze in zakoni so pač dvorezen meč. Po eni strani omogočijo globoko povezanost s sočlovekom, spoznavanje in razvoj sebe, veliko količino podpore, potrditve in izkazovanja ljubezni – vse to je pri "enonočnicah" nemogoče doseči. A hkrati odnos, v katerem s človekom živimo in preživimo ogromno skupnega časa, prinaša tudi svoje izzive. Eden največjih je prav seks

Začetna navdušenost nad tem, da se lahko končno data dol", kadarkoli vama zapaše, se sčasoma spremeni v skoraj prijateljsko navezanost, v kateri je precej manj prostora za strastno nočno življenje. To niso le opažanja razočaranih tipov – strokovnjaki se strinjajo, da skupno življenje pogosto poslabša seks, kar se da razložiti celo s spremembami na hormonskem nivoju. No, to pa ne pomeni, da je izziv nerešljiv. 

V uredništvu Moškega sveta smo staknili glave in našli tri trike, ki preverjeno delujejo, če ste moški, ki želi znova zanetiti tisto iskro. Pri tem smo se namerno izogibali predlogom, ki ste jih verjetno slišali že stokrat; kupi knjigo o seksu, plačaj tantrični tečaj, pojdi na partnersko terapijo ...

moški in ženska v postelji
moški in ženska v postelji FOTO: Thinkstock

1. Naj zmenkanje spet postane nekaj normalnega (in rednega)

Se spomnite začetka vajine zveze, ko se kar nista mogla naveličati eden drugega? Ni težko ugotoviti, kaj ste takrat počeli drugače. Ker nista bila ves čas skupaj, je bilo vsako srečanje nekaj posebnega, dogodek, ki ste se ga veselili. Hodili ste na zmenke in se nanje dobro pripravili; se uredili, naredili načrt in šli na izlet, v kino, večerno pijačo ali samo na sprehod. Ko nekaj časa živiš skupaj s partnerko, takšni načrtovani romantični dogodki postajajo vse redkejši, dokler (pogosto) popolnoma ne izginejo. Razočarani pari skušajo iskro zanetiti s plačevanjem dragih razvajanj v prestižnih hotelih, a velikokrat spregledajo bistvo – enkraten načrtovan zmenek lahko na kratek rok pomaga zbuditi strast, ne bo pa rešil ključne težave. Še vedno sta par, ne samo cimra. 

Če želite znova zbuditi občutek prvih mesecev zveze, se začnite vesti tako, kot ste se vedli takrat. Organizirajte zmenek, izlet, večerjo, pijačo ali kino – in naj to ne bo samo enkratna anomalija, ampak redna praksa, ki jo ponovite vsaj enkrat na teden. Sploh tisti, ki zavijate z očmi ob misli na to, da bi s svojo punco ali ženo kot sveže zaljubljen par sedeli na romantični večerji, v kinu ali na pijači, to najbolj potrebujete. Cilj je, da se začneta spet vesti kot zaljubljen par in z vedenjem presežeta rutinsko skupno življenje. Ker cimri res lahko zaupaš, jo spoštuješ, ceniš in se ob njej počutiš udobno – ni pa ravno seksapilna vloga. Če ste padli v to dinamiko, je dolžnost vas kot moškega to, da jo tudi prekinete. Ne verjamete? Le malo brskanja po socialnih omrežjih je potrebnega, da najdete videe uličnih intervjujev, na katerih starejše pare sprašujejo o skrivnostih uspešne zveze. Tisti, ki eden drugega še vedno očitno privlačijo, pogosto omenijo to, da so vedno našli čas za zmenkarije in romantično druženje v dvoje – iskra ni ugasnila, ker se nikoli nista nehala obnašati kot sveže zaljubljen par.

2. Skrivnostnost je seksi

Druga težava mrtvih zakonov je pretirana domačnost in popolno poznavanje. Uspešni zakonski terapevti z razlogom izpostavljajo, da bi nekaj skrivnostnosti v zakonu na vsak način moralo ostati - pa naj bo to samo zapiranje kopalniških vrat. Dobro poznavanje druge osebe je seveda pomembno za globok odnos, ki vodi v stabilno in zaupanja polno zvezo. A mnogi pari to vzamejo malo preveč resno in začnejo vse početi skupaj – kar ni ravno dobra popotnica za ohranjanje posteljne strasti. 

Ohranjanje določenih aspektov življenja, ki so samo vaši, veča občutek skrivnostnosti, s tem pa zanimanja s strani partnerja; ko imate občutek, da osebo popolnoma poznate, vam pač ni več zanimiva. Negovanje skrivnostnosti ne pomeni, da se začnete lagati ali za ženinim hrbtom delati neprimerne stvari - pomeni pa, da je prav, da imate tudi svoje življenje. Svoje prijatelje, svoj trening, samostojno preživet prosti čas. Angleži in Američani radi rečejo: poznavanje zbudi prezir. Pustite si torej, da vas vaš partner ne pozna popolnoma (in obratno); živite tudi svoje, neodvisno življenje. Ne le zato, ker boste potem sami bolj samostojni, zadovoljni in usmerjeni – ampak tudi zato, ker je skrivnostnost pač seksi.

3. Odločnost z vaše strani

Partnerska terapija pogosto ne deluje. Zakaj? Ker smo ljudje nagnjeni k temu, da težave partnerske zveze zvalimo na drugo osebo. Še tako dober terapevt vas ne bo mogel prepričati, da ste za situacijo v svoji zvezi krivi tudi vi sami. Večina moških pri sebi verjame, da je partnerka kriva za pomanjkanje strasti, sami pa so praktično popolni. Tako razmišljanje je strup tako za ohranjanje naklonjenosti kot za negovanje strasti v zvezi. Vloga moškega v zvezi naj bi bila, da prevzame večji del odgovornosti, a pri tem krivde ne vali le nase. To pomeni, da sprejme, da sta za situacijo kriva oba, a namesto obtoževanja in zamer vajeti vzame v svoje roke. To ni le najhitrejši način za rešitev vaših partnerskih težav, ampak tudi odličen afrodiziak za vašo ženo. 

Pobrskajte kdaj po ženskih forumih; vzorec, ki se pojavlja, je, da so odločni in samoiniciativni moški, ki poskrbijo in se potrudijo za to, da dobijo, kar si želijo, neverjetno privlačni. Verjamemo, da krivda ni povsem vaša – a v vašem najboljšem interesu je, da je ne valite na partnerko in sami prevzamete kar največ odgovornosti. Kupite igračke, naročite romantični oddih, rezervirajte tisto restavracijo in sebe vprašajte, kaj ste v zvezi doslej delali narobe (in to tudi popravite). V večini primerov se vam bo to samo po sebi bogato poplačalo – če se vam pa ne, pa morda niste s pravo osebo.

Od prijateljstva do ljubezenske zveze
Preberi še
Od prijateljstva do ljubezenske zveze

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400