Moskisvet.com
Depresija pri moških

Zdravje

Depresija pri moških: žalost ne pomeni šibkosti

A.K
19. 05. 2019 10.35
0

Depresija je motnja razpoloženja, ki lahko prizadene kogarkoli, ne glede na stopnjo izobrazbe, spol in starost. Vsakdo od nas se kdaj pa kdaj počuti žalostno in brezvoljno, a ti občutki običajno hitro minejo. Pri depresiji pa so tovrstna doživljanja bolj intenzivna in trajajo dlje časa, včasih tako zelo, da posameznika popolnoma ohromijo. Depresija se pojavlja pri obeh spolih, a je potrebno poudariti, da so pri moških simptomi in znaki včasih malce drugačni in težje opazni. Poleg tega je pri moških manj verjetno, da bodo svoje slabo psihofizično počutje priznali, saj se moški spol še vedno stereotipno povezuje z močjo, trdnostjo, neomajnostjo … Depresiven moški tako žal v očeh nekaterih še vedno velja za šibkega, manj vrednega, kar je v nasprotju s pričakovanji družbe.

Moški pogosteje utapljajo stisko v alkoholu in nedovoljenih drogah.
Moški pogosteje utapljajo stisko v alkoholu in nedovoljenih drogah. FOTO: Shutterstock
Povezava med zimsko depresijo in barvo oči
Preberi še
Povezava med zimsko depresijo in barvo oči

Kako se depresija odraža pri moških?

Prepoznavanje znakov in simptomov depresije je ključno, če želimo to, v današnjem času zelo razširjeno motnjo razpoloženja, tudi uspešno in pravočasno zdraviti. Ženske so pri izražanju čustev veliko bolj usmerjene navzven – lažje priznajo, ko jim je težko in bolj odprto govorijo, kaj se v njih dogaja. Pri moških v veliki večini ni tako, kar pomeni, da se različna bolezenska stanja, kamor sodi tudi depresija, veliko težje prepoznajo in opazijo. Kako to izgleda? Moška depresija se namesto skozi žalost in pasivnost izraža skozi jezo in agresijo. Bolj so zadirčni, manj imajo potrpljenja, značilen je nižji prag tolerance, so bolj konfliktni, razdražljivi, bolj izražajo nasilje - tako verbalno kot fizično. Prav zaradi vsega naštetega je depresija tako s strani družine in prijateljev kot tudi zdravnikov pogostokrat povsem spregledana. Moški, ki trpijo za depresijo, velikokrat tudi skrivajo čustva, kar se navzven kaže tudi kot zaprtost vase. Pogostokrat se počutijo fizično utrujene, izgubijo pa tudi zanimanje za delo, družino in interesne aktivnosti. Imajo pogostejše težave s spanjem. Pogosto se njihovo slabše psihično počutje odraža tudi preko telesa, in sicer v obliki dolgotrajnih in močnih glavobolov, prebavnih motenj, stiskanja v predelu prsnega koša in nenehne utrujenosti. Nekateri moški se v primerih depresivnega razpoloženja poslužujejo večje uporabe alkohola in drog, z namenom lažjega soočanja s težkimi občutji. Bolj kot ženske so nagnjeni k samomorilnosti. Depresija lahko prizadene vsakogar, zato je potrebno svoje počutje in počutje naših najbližjih pozorno spremljati ter  se naučiti o svojih občutkih govoriti na glas.

Strokovnjaki enotni: Med moški in ženskami JE razlika
Preberi še
Strokovnjaki enotni: Med moški in ženskami JE razlika
Pri depresiji se lahko posameznik lahko začne izogibati delu, zanimanja za izzive ni več.
Pri depresiji se lahko posameznik lahko začne izogibati delu, zanimanja za izzive ni več. FOTO: Shutterstock
Na katere spremembe je potrebno biti pozoren?

Potrebno je poudariti, da je vsak od nas unikat; vsak izraža čustva na svoj način, prav tako vsak izraža motnje v razpoloženju drugače. Kljub temu pa izpostavljamo simptome in znake, ki se pogosteje pojavljajo v primeru depresivne motnje. Kot smo omenili že zgoraj so zelo pomembni znaki jeza, razdražljivost in agresivnost, zlasti v primeru, če je takšno vedenje v nasprotju s tem, kakršna je bila oseba nekoč. To najlažje prepoznajo najbližji, družina, prijatelji in sorodniki. Pojavlja se tudi občutek tesnobe, nemira, pogostejši so tudi panični napadi. Zanimanje za delo, družino, hobije se zmanjša ali povsem izgine, posameznik pa se lahko povsem zapre vase, osami in ’odklopi’ od zunanjega sveta. Skrb za družino je v ozadju. Počutje običajno opisujejo s stavki: 'počutim se praznega', 'vse je brez smisla', 'nimam več veselja' … Velikokrat imajo tudi težave v spolnosti, kar se kaže z izogibanjem spolnih odnosov in težave z erekcijo. Pojavljajo se tudi težave s spanjem, kar se kaže z nespečnostjo ali pretiranim spanjem. Prav tako so pogoste motnje pri hranjenju, kar se odraža v prenajedanju ali pomanjkanju apetita. Občutka za odgovornost ni več, ali se zmanjša, posameznik pa se lahko preda pretiranemu popivanju, zlorabi nedovoljenih drog in drugemu samopoškodovalnemu vedenju.

Pozor! Vsi našteti simptomi in znaki ne veljajo za vse moške. Kot že rečeno, se pri vsakem izraža depresija na svoj način – nekateri lahko izkusijo širok spekter simptomov, pri drugih se lahko pojavljajo le nekateri.

Kaj povzroči depresijo pri moških?

Raziskave kažejo, da je depresija posledica kombinacije dejavnikov tveganja, ki vključujejo:

- genetske dejavnike (pri moških, kjer se pojavlja depresija v družinski anamnezi),

- okoljske dejavnike (finančne težave, izguba ljubljene osebe, velike življenjske spremembe, težave na delovnem mestu, težavna intimna razmerja, stresne situacije …),

- bolezni (depresija se lahko pojavi pri drugih resnejših zdravstvenih težavah kot so sladkorna bolezen, bolezni srca, nevrološke bolezni, rak itd. Včasih se depresija pojavi tudi kot stranski učinek teh bolezni.)

Spremembe v razpoloženju najhitreje opazijo družinski člani.
Spremembe v razpoloženju najhitreje opazijo družinski člani. FOTO: Shutterstock

Kako pomagati in ukrepati?

Kot že omenjeno, se moški pogosteje izogibajo pogovorom o občutkih, zato so največkrat prav družinski članki tisti, ki prvi opazijo spremembe v čustvovanju in vedenju. Ukrepati je potrebno, ko takšno stanje vztraja dlje časa in ne le nekaj dni. Zelo pomembna je podpora najbližjih - vzpodbujanje k obisku zdravnika ali drugega ustreznega strokovnjaka. Zdravljenje depresije pa je v prvi vrsti odvisno od intenzivnosti – lahko je to medikamentozno, psihoterapevtsko ali pa kombinacija obojega.

Moški, pozor! Preveč treninga lahko vodi v depresijo
Preberi še
Moški, pozor! Preveč treninga lahko vodi v depresijo

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479