Moskisvet.com
Zmenki

Odnosi

6 tipov ljubezenskih zmenkov: od slepih do skupinskih srečanj

A.K.
24. 02. 2021 06.00
0

Beseda zmenek večini od nas prebudi asociacije na druženje v dvoje ob pijači, večerji ali morda kakšni zunanji aktivnosti. A če namen zmenkov malce bolj razčlenimo, ugotovimo, da poznamo prijateljske in romantične zmenke, zmenke, ki so namenjeni spoznavanju spolnih partnerjev, slepe zmenke in številne druge. Tokrat smo zbrali šest tipov zmenkov, ki so precej priljubljeni tako pri nas kot tudi v tujini. Nekatere lahko izpeljemo kar v zavetju doma, drugi zahtevajo malce več akcije. Kdaj ste bili pa vi nazadnje na zmenku?

Spletni zmenki 

Spletni zmenki so odsev sodobnega časa in vse večje digitalizacije življenja, kar se je še bolj razmahnilo v času globalne pandemije. Zdi se, da so v tem obdobju vzniknile številne nove aplikacije za združevanje enako mislečih, ki si želijo spoznati življenjskega partnerja, prijatelja za klepet ali samo užitke v dvoje brez obveznosti. Prednost spletnih zmenkov je ta, da lahko na hiter in enostaven način razširimo krog poznanstev ali morda celo spoznamo potencialno partnerko. Malce manj lepa stran pa je, da nikoli ne moremo zares vedeti, kdo je oseba na drugi strani, dokler ne vklopimo kamere in se pogovorimo v živo – predvsem pa, dokler je ne spoznamo osebno. Spletni zmenki niso za vsakogar, sploh pa ne za posameznike, ki verjamejo v dobro staro spoznavanje ’iz oči v oči’.

Aplikacije za zmenke so v času pandemije marsikomu popestrile življenje.
Aplikacije za zmenke so v času pandemije marsikomu popestrile življenje. FOTO: Dreamstime

Dvojni zmenki 

Za koncept dvojnih zmenkov ste verjetno že slišali, če ne drugače so tovrstni zmenki v ’kvartetu’ pogosto prikazani v romantičnih komedijah. Običajno vključujejo dva para, ki gresta na zmenek skupaj – bodisi zaradi večjega občutka varnosti, sproščenosti, priročnosti ali zabavne (pre)izkušnje. V samem bistvu koncept niti ni tako zgrešen, sploh, če gre za prva srečanja, saj na ta način ’ubijemo dve muhi na en mah’ in tako mimogrede spoznamo še bodoče prijatelje. Da sploh ne govorimo o vzdušju, ki je navadno bolj sproščeno, saj je ob štirih udeležencih manj možnosti, da pride do mučne tišine. Za takšen tip zmenkov se najpogosteje odločita dva samska prijatelja, ki spoznata potencialni partnerki. Ni slabo za prebijanje ledu.

Znaki, da ste predobri zanjo ali ko partnerski odnos postane ’mučenje na obroke’
Preberi še
Znaki, da ste predobri zanjo ali ko partnerski odnos postane ’mučenje na obroke’

Skupinski zmenki 

Čeprav nam v Sloveniji koncept skupinskih zmenkov ni tako domač (vsaj pod takšnim imenom ne), pa je na Japonskem zelo razširjena in priljubljena oblika spoznavanja. Takšna vrsta zmenkov vključuje zaključeno skupino ljudi, ki se skupaj odpravi na zabavo ali večerjo, z namenom medsebojnega povezovanja. Ob predpostavki, da gre za heteroseksualne osebe, takšne skupine sestavlja enako število žensk in moških, katerih cilj je spoznati potencialnega partnerja. Pozitivna plat takšnih tipov zmenkov je tako kot pri dvojnih zmenkih zagotovo večja sproščenost, občutek domačnosti, večja izbira in obenem tudi večja možnost, da spoznamo nekoga, ki nam bo pisan na kožo. 

dreamstime s 110294322
dreamstime s 110294322 FOTO: Dreamstime
Ajda Smrekar in Beti Strgar: "Ženske niso medalje oz. dvatisočaki, ki se jih osvaja"
Preberi še
Ajda Smrekar in Beti Strgar: "Ženske niso medalje oz. dvatisočaki, ki se jih osvaja"

Hitri zmenki

Za razliko od skupinskih zmenkov, pa hitre (speed dating) poznamo tudi pri nas. Gre za zelo priljubljeno različico zmenkov, katerih največja prednost je, da v zelo hitrem času navežemo stik z večjim številom ljudi. Gre za tako imenovane kratke zmenke, ki so običajno dolgi od 5 in 10 minut. Po zaključku pogovora se oglasi zvočni signal, ki naznanja, da se je čas iztekel, čemur sledi nov zmenek. Sicer ne gre za poglobljeno spoznavanje, a za prvi vtis o določeni osebi je dovolj. Če vam je všeč ideja, da v enem večeru srečate številne potencialne partnerke, potem so hitri zmenki zabavna in zelo priročna oblika spoznavanja. Obenem lahko izpilite še svoje komunikacijske, zlasti pa predstavitvene sposobnosti, saj morate čimbolj učinkovito izkoristiti čas, ki vam je dan. Takšni zmenki pa niso toliko za ljudi, ki težko delujejo pod pritiskom. 

Prednosti in pasti virtualnega seksa
Preberi še
Prednosti in pasti virtualnega seksa

Slepi zmenki

Pri zmenkih na slepo gre za srečanje z osebo, ki je ne poznate in niti ne veste, kako izgleda. Zveni mamljivo? Če ste avanturist in se znajdete v vseh situacijah, potem zagotovo. V nekaterih primerih pred zmenkom na slepo niti ne vzpostavite prvega stika sami, ampak vam osebo priporoči oziroma zorganizira zmenek nekdo drug – denimo posrednik, prijatelj, agencija za zmenke … Nekaterim je takšen način všeč, saj gre za svojevrstno loterijo, ki pa zahteva odprtega duha, vsaj malo iznajdljivosti, komunikacijskih veščin in - malo za šalo malo zares - pripravljen nabor izgovorov oziroma izhod v sili, če se izkaže zmenek za katastrofo. Na takšen način lahko spoznamo osebe, ki jih sicer ne bi nikoli.

Slepi zmenki so svojevrstna loterija, ki zahteva odprtega duha, vsaj malo iznajdljivosti in komunikacijskih veščin.
Slepi zmenki so svojevrstna loterija, ki zahteva odprtega duha, vsaj malo iznajdljivosti in komunikacijskih veščin. FOTO: Dreamstime

Priložnostni zmenki 

Priložnostni zmenki imenujemo srečanja, ki običajno sledijo spletnim zmenkom. Po uvodnem spoznavanju prek aplikacij, se, če nam je oseba seveda zanimiva, odločimo tudi za osebno srečanje. Pri tem je treba poudariti, da so priložnostni zmenki manj obvezujoči, saj se na ta način lahko srečamo z več potencialnimi partnerkami. Večina odnosov se začne priložnostno in nato preide v resnejši odnos, ki zahteva večjo zavezo. Iskanje kandidatk za priložnostne zmenke je v digitalni dobi precej preprosto. Uporaba aplikacij nudi hitro iskanje po bazi uporabnikov, ki jih zanimajo odnosi – priložnostni, prijateljski, romantični ali spolni.

Ljubezen v času koronavirusa.
Ljubezen v času koronavirusa. FOTO: Dreamstime

Kot lahko vidimo, so zmenki priložnost za spoznavanje potencialne partnerke, prijateljic, znank ali preprosto ljudi, ki nam običajno ne bi nikoli prekrižali življenjske poti. Vznemirljiva plat tega pa je, da vedno obstaja možnost, da se iz vsega skupaj nekaj razvije. Če ste torej samski in hrepenite po nekom, se lahko odločite za aktivno spoznavanje novih ljudi na način, ki vam najbolj ustreza. Če pa ste že srečno vezani, pa lahko svojo drago peljete na romantični zmenek – ženske imajo to pač rade.

Kdaj beseda ne res pomeni tudi ne?
Preberi še
Kdaj beseda ne res pomeni tudi ne?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497