Moskisvet.com
Poljub

Erotika

Monogamija nima zveze z romantiko

N.J.
06. 05. 2016 10.05
4

V živalskem svetu je monogamija bolj redka, ljudje pa (vsaj v naši kulturi) stremimo k temu, da skušamo življenje preživeti zvesti eni sami osebi. Ste se kdaj vprašali, zakaj? Za začetek naj povemo, da romantičnost nima prav nič opraviti z monogamnostjo.

Par
Par FOTO: Thinkstock

Lepo je misliti, da je monogamija nekaj, do česar je prišlo, ker smo ljudje radi z eno samo osebo vse življenje. A novejše raziskave kažejo, da monogamija nima veliko opraviti z resničnimi občutki in čustvi.

Študija, ki so jo opravili na univerzi Waterloo, kaže, da so naši predniki že v daljni preteklosti začeli prakticirati monogamijo in zavračati poligamijo predvsem zaradi strahu pred boleznimi in neplodnostjo.

Par
Par FOTO: Thinkstock

Znanstveniki na univerzi so s pomočjo računalniških tehnik simulirali evolucijo na podlagi različnih odnosov ter raziskovali vpliv na prenosljivost bolezni. Kot so ugotovili, se je ob tem, ko so se lovci in nabiralci ustalili na določenem območju in začeli živeti v večjih populacijah, razširilo več spolno prenosljivih bolezni, predvsem so pogosteje zbolevale osebe z več spolnimi partnerji. Med moškimi je začela naraščati stopnja neplodnosti. V boju proti neplodnosti so moški začeli izbirati po eno samo družico, in praksa je pokazala, da so imeli tisti, ki so imeli po eno stalno partnerico, več potomcev, in skupnost je bila uspešnejša od skupnosti, kjer so prakticirali poligamijo.

Kot so še poudarili strokovnjaki, ki so sodelovali pri raziskavi, to ni bil edini razlog – pomembno naj bi vplivale tudi ženske, ki jim poligamija ni najbolj ustrezala.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492