Moskisvet.com
Aseksualnost

Erotika

Kdo so sivoseksualci in kaj sploh je siva aseksualnost?

A.P.
06. 04. 2021 06.00
2

Dandanes ne poznamove več samo homoseksualni in heteroseksualni tip spolne usmerjenosti, pač pa tudi številne druge – identificiramo jih že več kot deset. Čeprav obstajajo od nekdaj, šele danes dobivajo svojo veljavo. Poleg omenjenih dveh so tu še biseksualnost, panseksualnost, diseksualnost, demiseksualnost, antroseksualnost, hiposeksualnost, avtoseksualnost, litoseksualnost, skolioseksualnost, aloseksualnost, sapioseksualnost in tudi aseksualnost. Številne izmed naštetih se med seboj ne izključujejo.

Verjetno mnogi za večino izmed naštetih tipov spolne usmerjenosti še niste slišali ali pa imate le bežno predstavo o njih. A na tem mestu ne bomo pod drobnogled vzeli naštetih, pač pa odtenek aseksualne spolne usmerjenosti, ki ji pravimo siva aseksualnost. Pa da najprej sploh razjasnimo pojem aseksualnosti, ki sicer (še) ni uradna spolna usmerjenost. Gre za odsotnost spolne privlačnosti do drugih, neodvisno od njihovega spola. Za aseksualne osebe je spolnost lahko tudi neprijetna, sicer pa so do nje ravnodušni, saj ne občutijo spolne privlačnosti. Ne glede na to so zmožni partnerskega odnosa. Po LGTBQ slovarju je aseksualnost "odsotnost želje po spolnosti ali spolnem stiku z drugo osebo". Označuje "spolno usmerjenost ljudi, ki jih nihče spolno ne privlači in/ali si ne želijo spolnih odnosov z drugimi."

Spolna usmerjetnost postaja vse širši pojem.
Spolna usmerjetnost postaja vse širši pojem. FOTO: Shutterstock

 

Kaj je 'pegging', seks, v katerem uživa vse več moških
Preberi še
Kaj je 'pegging', seks, v katerem uživa vse več moških

Siva (a)seksualnost je medtem "odtenek" aseksualne spolne usmerjenosti. Tudi aseksualne osebe si namreč lahko želijo spolnih odnosov in v njih tudi uživajo, a le redki. V tem primeru govorimo o "sivoseksualcih". To so tisti, ki so v osnovi aseksualci in torej ne uživajo v spolnosti in ne čutijo spolne privlačnosti, jo pa začutijo, a to zelo redko oz. je ta zelo šibka. Sivoseksualce uvrščamo med aseksualce in aloseksualce – gre za osebe, ki jih druge osebe fizično ne privlačijo, kljub odsotnosti spolne privlačnosti pa lahko uživajo v spolnosti. Za razliko od aseksualcev jih drugi ne privlačijo niti mentalno. Siva izhaja iz ideje, da seksualnost ni črno-bela in označuje ''sivo območje'' med seksualnostjo in aseksualnostjo. Sivoseksualcev ne gre enačiti z ljudmi, ki imajo nizek libido, zato sive seksualnosti ne definira nizka željo po potešitvi spolnega nagona. Aseksulci imajo namreč lahko tudi visok libido, a nobene želje po seksu.

Zastava aseksualnosti - zastava v štirih barvah.
Zastava aseksualnosti - zastava v štirih barvah. FOTO: Shutterstock
Kaj so modri testisi in zakaj pride do tega pojava?
Preberi še
Kaj so modri testisi in zakaj pride do tega pojava?

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497