EROTIKA

Boksarice ali spodnje hlače in zakaj ta izbira vpliva na vaše spolno življenje?

M.S.
16.02.2022, 5:00
0
Izbira med boksaricami in udobnejšim spodnjim perilom ter ozkimi in oprijetimi spodnjimi hlačami se morda zdi nepomembna ali nepraktična odločitev, a v resnici vpliva na kakovost našega spolnega življenja.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Izbira spodnjic ne vpliva zgolj na udobje, kot ugotavlja harvardska študija, vpliva tudi na število spermijev. Izkazalo se je, da so imeli moški, ki so nosili boksarice ali podobno ohlapno spodnje perilo, večjo koncentracijo spermijev in večje število le-teh, prav tako je bila njihova sperma bolj zdrava kot sperma tistih, ki so nosili ožje spodnje perilo.

shutterstock 114468745
shutterstock 114468745/ FOTO: Shutterstock

To sovpada z biološkim dejstvom, da povečana temperatura mod ni dobra za spermo. Da so ozke spodnje hlače ubijalci sperme, je ameriška (sicer ne klinična) študija dokazala na primeru 656 moških z normalno telesno težo v starosti od 18 do 56 leta, ki so se zdravili zaradi neplodnosti. V prid boksaric govori večje število in gibljivost spermijev. Moški, ki so nosili boksarice, so imeli za 25 odstotkov višjo koncentracijo spermijev in 17 odstotkov več spermijev v primerjavi s tistimi, ki so nosili oprijete moške spodnjice.

PREBERI ŠE
Kako prenehati kaditi in kaj se zgodi z našim telesom, ko opustimo kajenje?

Razlog je nižja temperatura testisov. Za uspešno nastajanje sperme ta moški spolni organ zahteva temperaturo približno štiri stopinje Celzija nižjo od povprečne telesne temperature. Ker ozke hlačke moda pritiskajo ob telo, to povzroči zmanjšanje količine semenčic in razvoj zdrave sperme. 

shutterstock 396266689
shutterstock 396266689/ FOTO: Shutterstock

Neplodnost je še vedno svetovni zdravstveni problem, število spermijev in raven testosterona pa počasi, a vztrajno pada vse od 20. stoletja. Danes naj bi se vsak šesti človek na svetu soočal s problemom neplodnosti, za kar gre kriviti tudi kajenje, alkohol in določena zdravila, ki vplivajo na število spermijev. Med krivce sodijo tudi savne, vroče kopeli in električne odeje, ki dvigajo temperaturo mednožja.

PREBERI ŠE
Kakšna je idealna sobna temperatura?