Moskisvet.com
Osma Okna bodo na voljo za vse različne platforme.

Tehnologija

Windows 8 v le treh 'okusih'

S.R.
19. 04. 2012 09.59
1

Nova okna bodo očitno na voljo v precej manj različicah, kot smo bili tega vajeni pri predhodnih izdajah. Microsoft je namreč nedavno najavil, da bo Windows 8 na voljo v le treh 'okusih', in sicer: Windows 8, Windows 8 Pro in Windows RT.

Osma Okna bodo na voljo za vse različne platforme.
Osma Okna bodo na voljo za vse različne platforme. FOTO: Reuters
To je kar precejšnja sprememba glede na prejšnje izdaje, ki smo jih lahko dobili v tolikšnem številu različnih verzij ( home, home, premium, professional,...), da je potencialne kupce kar malce bolela glava. Standardna različica za osebne računalnike Windows 8 (tako 32-bitna kot 64-bitna različica za računalnike in tablice z arhitekturo x86) bo nadomestila Windows 7 Home Basic in Home Premium, medtem ko bo različica Windows 8 Pro z dodatki, kot sta BitLocker in Remote Desktop, nadomestila Windows 7 Professional in Ultimate. Za podjetja bo na voljo tudi poslovna različica – ''enterprise edition''.
Malce več pozornosti je treba nameniti zadnji verziji Windows RT. Zanimivo je že dejstvo, da v imenu ni osmice, temveč se izdaja imenuje le Windows RT. Sicer pa gre za osma okna, ki bodo namenjena procesorjem z arhitekturo ARM. Microsoft še ni pojasnil, kaj pomeni oznaka RT, skoraj zagotovo pa gre za povezavo z okrajšavo WinRT – novo knjižnico, ki stoji za novim 'Metro' vmesnikom, ki temelji na ploščicah ('tiles'). Windowsi RT bodo imeli precej podobne karakteristike kot drugi dve različici osmih oken, manjkala pa bosta na primer Storage Spaces, Media Player, prav tako pa na to različico ne bo mogoče namestiti programov, spisanih za x86/64 arhitekturo. Okna RT bodo sicer imela tudi zastonjsko kopijo Microsoftovega Worda, Excela, PowerPointa in OneNota, medtem ko zgoraj omenjeni različici Windows 8 in Pro tega ne bosta imeli.

Razlogov za takšno ime je sicer lahko kar nekaj. Prvi je ta, da ne gre za neposredno nadgradnjo Windowsov 7, zato takšno ime Microsoftovim partnerjem preprečuje zastonjski dostop do Windowsov RT. Še bolj pomembno pa je to, da bodo okna RT na voljo izključno kot prednameščen operacijski sistem, tako da ga ne bo mogoče kupiti na policah. Na ta način se bodo pri Microsoftu izognili kakršni koli zmedi glede tega, ali bo operacijski sistem, ki ste ga kupili v trgovini, deloval na vašem PC-ju ali ne. A to hkrati pomeni, da Windowsov 8 (vsaj uradno) ne boste mogli namestiti na svoje tablice z arhitekturo ARM (Andoridne, iOS in Palmove tablice).
Zaradi Windowsov z oznako RT bo pravzaprav zanimivo videti, ali bodo proizvajalci tabličnih računalnikov svoje proizvode oglaševali kot tablice z okni 8 ali RT. Vsekakor bosta imeli standardni različici (Windows 8 in Windows 8 Pro) zapolniti velike čevlje, medtem ko verzija RT kupcem ne pomeni kaj dosti. Vsekakor se bo moral velikan iz Redmonda pri oglaševanju precej potruditi in kar najbolje izkoristiti precejšen uspeh Windowsov 7. Kar se tiče verzije RT, pa bo potrebno počakati, ali bo izključno prednameščeni operacijski sistem dobil dovolj aplikacij, tako da bo lahko uspel kot samostojen operacijski sistem. V vsakem primeru pa bo imel Microsoft z novimi okni 8-enoten uporabniški vmesnik, ki ga bo mogoče namestiti na računalnike, pametne telefone, tablice, prenosne računalnike in konzole.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400