Moskisvet.com
GL-10 dron

Tehnologija

Vzleti kot helikopter, leti kot letalo!

N.J.
07. 05. 2015 08.18
8

Kaj dobite, če zdužite manevrske sposobnosti helikopterja s hitrostjo letenja, ki ga nudijo letala? GL-10 oziroma Greased Lightning, zračno plovilo agencije Nasa.

GL-10 dron
GL-10 dron FOTO: NASA

Brezpilotni letalnik oziroma dron GL-10 je opremljen z desetimi motorji. Osem je nameščenih na krila, dva motorja pa sta nameščena na rep drona. Prednost GL-10 je ta, da lahko vzleti z mesta, kot helikopter, s pritiskom na gumb pa se med letom lahko spremeni v letalo ter tako dosega višje hitrosti.

"Med testiranjem smo uspešno preklapljali med helikopterskim in letalskim načinom letenja in zaenkrat smo uspešno opravili že pet testiranje," je dejal inženir Bill Fredericks. Dodal je, da je GL-10 opremljen z nekakšnimi tiltrotorji oziroma proprotorji, pri katerih se rotorji med vzletom in pristankom obrnejo vertikalno, med letom pa se obrnejo naprej in omogočijo klasično letenje.

Pri Nasi so sprva želeli razviti dron s 6-metrskim razponom kril, ki naj bi ga poganjali dizelsko gorivo in električni motorji, trenutno pa jim je uspelo ustvariti plovilo na daljinsko upravljanje s trimetrskim razponom kril.

GL-10 dron
GL-10 dron FOTO: NASA

GL-10 je, kot smo že omenili, opremljen z desetimi motorji in tehta 28 kilogramov. Nasa je zaenkrat izdelala 12 prototipov, o preprostega 5-kilogramskega primerka pa do 25-kilogramskega , visoko kvalitetnega GL-10 iz karbonskih vlaken. "Vsak prototip nam je pomagal odgovoriti na določeno tehnično vprašanje ter znižati strošek izdelave in letenja," je pojasnil inženir David North. "Nekaj prototipov smo 'izgubili' zaradi neuspelih pristankov, a smo tako izboljšali sistem za nadzorovanje letenja."

Če se bo plovilo izkazalo za uspešno, pri Nasi upajo, da jim bo uspelo tehnologijo komercializirati. Kot pravijo, bi jo lahko uporabljali za dostavo manjših paketov, nadzorovanje zračnega prostora in druge aktivnosti. V kolikor bi jim uspelo ustvariti še večjo različico, pa menijo, da bi ta lahko postala osebno prevozno sredstvo za štiri osebe.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414