Moskisvet.com
telefon cigareta

Svet na Kanalu A

Telefon, ki ga lahko kadite

N.J.
23. 02. 2016 10.37
5

Kajenje je na več lokacijah prepovedano in vse bolj popularne postajajo t. i. elektronske cigarete, ki res niso tako škodljive kot navadne, niso pa popolnoma brez škodljivih učinkov. Zdaj so izdelali celo poseben prenosni telefon z integrirano elektronsko cigareto.

telefon cigareta
telefon cigareta FOTO: YouTube

Za Vaporcade Jupiter je treba odšteti 299 dolarjev, uporabnik te naprave pa lahko hkrati kadi in kliče. Kot trdijo ustvarjalci naprave, gre za prvo 'telefonsko cigareto'. Podatki o telefonu so sicer skopi, a naj bi deloval z operacijskim sistemom Android KitKat 4.4, izdelali pa so dva različna modela.

Licence, zastrašujoče podobe na cigaretnih škatljicah in prepoved prodaje prek spleta. Zakaj pa je zavrelo med uporabniki elektronskih cigaret?

Namen je bil združiti dve zadevi, ki zavzameta v žepu veliko prostora, v eno samo napravo. Tako naj bi imeli kadilci manj za nositi s seboj. Vaporcade Jupiter integrirano cigareto in s pomočjo te naprave naj bi uporabnik lahko hkrati pisal recimo kratka sporočila in kadil ali med kajenjem pisal elektronska sporočila, fotografiral ...

Elektronska cigareta deluje tako, da se vstavi poseben vložek za elektronske cigarete na vrh pametnega telefona, na voljo pa naj bi bilo 30 okusov.  Napravi sicer doda okoli 3 cm, tako da na koncu meri okoli 18 cm v dožino. Mere brez vložka je naprava debela 1 cm in meri 15 cm v dolžino in 8 cm v širino. Na voljo sta dva pametna telefona 13-centimetrskimi zasloni.

Jupiter 3G kadilski telefon je na voljo za 299 dolarjev, različica Jupiter 4G LTE pa je nekoliko dražja: 499 dolarjev v prednaročilu. Pri podjetju, ki ima sedež v Los Angelesu, trdijo, da bi bilo mogoče to napravo v prihodnje uporabljati za vsrkavanje zdravil in da bi lahko pomagala reševati življenja, čeprav mnogi iz zdrvastvene stroke temu produktu nasprotujejo.


Kako zdrave so v resnici e-cigarete?

Elektronska cigareta je naprava sestavljena iz baterije, ki segreva rezervoar z nikotinsko raztopino, in pršilnika, ki upari tekočino. S paro uporabnik nikotin inhalira tako, da posnema vedenjske značilnosti kajenja, vendar z manjšim tveganjem. In čeprav bi število smrti zaradi kajenja lahko močno zmanjšali s pomočjo elektronskih cigaret, pa te niso povsem brez škodljivih učinkov, so pa veliko bolj varne kot običajne.

Elektronska cigareta
Elektronska cigareta FOTO: Profimedia

Čeprav veljajo za bolj zdrave od običajnih, vsebujejo 10-krat več rakotvornih snovi kot tobak, so lani sporočili japonski znanstveniki, ki jim je študijo naročilo japonsko ministrstvo za zdravje. Preučevali so snovi v pari iz elektronskih cigaret in odkrili številne rakotvorne snovi, kot sta formaldehid in etanal. Kot je poročala japonska televizija TBS, je količina formaldehida v pari elektronskih cigaret desetkrat večja kot v dimu običajnih cigaret.

Da elektronske cigarete niso tako neškodljive, kot se je sprva zdelo, že nekaj časa opozarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ta je lani avgusta pozvala države, naj prepovedo prodajo elektronskih cigaret mladoletnim in posvarila, da so nevarne za mlade in še nerojene otroke. WHO tudi priporoča prepoved kajenja elektronskih cigaret v zaprtih prostorih, še navaja AFP.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497