Moskisvet.com
Interaktivni papir

Tehnologija

Zdaj še interaktivni papir

A.M.
19. 04. 2013 08.36
2

Zvezki, knjige in časopisi še nikdar niso bili bolj zabavni. S pomočjo sodobne tehnologije lahko tudi povsem običajen list papirja ’oživi’.

Pametni telefoni, tablični računalniki, prikazovalniki v avtomobilih; dandanes praktično vsem napravam ukazujemo s pomočjo dotika prstov. Revolucija zaslonov občutljivih na dotik je v nas vzbudila nekakšne privzete gibe, s katerimi podzavestno upravljamo z elektronskimi pripomočki. Pri Fujitsuju so o tovrstnem upravljanju temeljito razmislili in iznašli revolucionaren način, kako s kretnjami rok dodati novo uporabniško izkušnjo branja povsem običajnih tiskanih publikacij.

Prototip sestavljata LCD projektor in kamera, namestite pa ga neposredno nad tiskovino, ki jo trenutno prebirate. Kamera prepozna slikovno gradivo in besedilo in s pomočjo projektorja običajen list papirja postane zaslon občutljiv na dotik. Naprava omogoča prepoznavanje ter zajem teksta in slik zgolj z uporabo prstov, z njeno pomočjo pa lahko ’obdelujete’ tako ravne liste papirja kot ukrivljene površine knjig. Tehnologija je sila preprosta, saj poleg programske opreme za obdelovanje teksta in slik zajema običajen LCD projektor in malce boljšo spletno kamero. Naprava je v testni fazi, serijsko različico pa lahko pričakujemo prihodnje leto.

Na videu si lahko ogledate praktičen prikaz delovanja ’interaktivnega’ papirja.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492