Moskisvet.com
Ladja Littoral

Tehnologija

Se obeta nova oblika terorizma?

A.M.
31. 07. 2013 07.28
12

Skupina študentov je s pošiljanjem lažnih navigacijskih signalov prevzela nadzor nad ladjo. Bi lahko podobno zmanipulirali tudi čezoceanske supertankerje in jih spremenili v plavajoče bombe?

Ladja Littoral
Ladja Littoral FOTO: Arhiv proizvajalca

To pot je šlo resda za nadzorovan poskus študentov iz teksaške univerze. Pod vodstvom profesorja Todda Humphreysa so s posebnim oddajnikom zmedli navigacijski sistem 65-metrske jahte pred obalo Italije.

Oddajnik so usmerili proti plovilu. Sprva so pričeli pošiljati šibek signal, ki so ga zlagoma povečevali. Kmalu so s pomočjo lažnih GPS signalov usmerjali plovilo po lastnih željah. Poskus so izpeljali s privolitvijo lastnika plovila, ob tem pa so razkrili napako v sodobnih navigacijskih sistemih, ki bi v primeru, da bi prišla v napačne roke, lahko povzročila veliko gmotne škode in zahtevala veliko človeških življenj.

Po zagotovilih profesorja bi lahko s podobno metodo prevzeli nadzor nad večino vodnimi ali zračnimi plovili, ki za samodejno navigacijo uporabljajo civilno različico GPS navigacije.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497