Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Tehnologija

Se bomo v prihodnosti prevažali z njim?

J.P.
18. 12. 2012 08.18
2

Pred leti smo govorili, da se bomo v prihodnje v službo in po opravkih vozili kar z letečimi prevoznimi sredstvi. Japonsko podjetje je dokazalo, da bomo kaj kmalu lahko to počeli kar z enosedežnimi električnimi mini helikopterji.

Hirobo je japonsko podjetje z večletnimi izkušnjam pri izgradnji daljinsko vodenih helikopterjev. Njihov najnovejši konceptni model se imenuje HX-1 in predstavlja pomembno novost v razvoju zračnih prevoznih sredstvih. HX-1 uporablja dva nasproti vrteča se rotorja, ki skrbita za vzgon in usmerjanje. Vse komande se upravljajo preko električnih kablov in ne mehansko. Helikopter se lahko upravlja preko daljinskega upravljalnika ali pa ga upravlja potnik sam. Prednosti daljinskega upravljanja so namenili predvsem reševanju na težko dostopnih mestih, kot so goreče stavbe ali reševanje v gorah.

Za pogon skrbi elektromotor, ki lahko enosedežnika požene do hitrosti 100 km/h. Po podatkih japonskih inženirjev bo lahko v zraku 'preživel' 30 minut. Prva resnejša zračna testiranja se bodo izvedla v začetku prihodnjega leta. Prvi podatki pa kažejo, da bo HX-1 vsekakor zmožen opravljati svoje poslanstvo. Podatkov, kdaj bo HX-1 na voljo širšemu krogu ljudi, pa trenutno še ni.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414