Moskisvet.com
Radovedni maček

Tehnologija

Maček pameten zaradi Slovencev!

STA/N.J.
05. 05. 2014 09.55
2

Sodelavci odseka za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan sodelujejo pri razvoju mobilne aplikacije Curious Cat. Gre za radovednega virtualnega mačka, ki s spraševanjem uporabnika širi svoje znanje o uporabnikih in o svetu, na podlagi tega pa lahko nato uporabniku svetuje npr. najprimernejšo restavracijo v bližini njegove trenutne lokacije.

Curious Cat, med glavnimi avtorji aplikacije je Luka Bradeško z Instituta Jožef Stefan (IJS), na podlagi lokacije uporabnikove pametne mobilne naprave samodejno postavlja uporabniku vprašanja v zvezi z destinacijami v bližini. Tako ga denimo vpraša, ali se nahaja v določeni restavraciji, kakšno hrano v njej strežejo in ali mu je bila všeč.

Če ob tem naleti na kakšen nov koncept, ki ga še ne pozna ali pa bi rad svoje znanje o njem preveril oziroma nadgradil, maček uporabnika povpraša tudi denimo, ali so ravioli vrsta testenin ali kaj podobnega. Seveda aplikacija ni omejena samo na restavracije, ampak na tako rekoč vse stvari, ki se nahajajo v svetu.

Skozi ta proces virtualni maček bogati svoje poznavanje tako sveta kot uporabnika. Posledično lahko uporabniku, ko se ta nahaja na neki novi lokaciji, svetuje restavracijo z njemu najljubšo vrsto hrane, poceni kavo in dovolj zmogljivo internetno povezavo za komuniciranje prek spletne storitve Skype.

Hkrati pa virtualni maček na ta način v ozadju bogati svetovno bazo znanja. Aplikacija namreč nastaja pod okriljem leta 2012 ustanovljenega podjetja Curious Cat Company s sedežem v ZDA, v katerem poleg raziskovalcev z odseka za umetno inteligenco na IJS sodelujejo tudi raziskovalci podjetja Cycorp s sedežem v Austinu.

Eden ciljev Cycorpa je narediti model sveta, ki bi povzemal to, kako ljudje vidimo svet, in ga zapisati z logiko. Model na zgornji ravni opredeli, kaj je denimo čas, kaj je prostor, potem pa to razgradi do zadnjih podrobnosti.

Model tako na primer od oprijemljivega objekta na filozofski ravni vodi nižje do objekta, ki se premika, nato do vozila, še nižje tovornjaka in nenazadnje do posameznega dela motorja. Tako lahko računalnik vidi strukturo objekta, ve, v kakšni relaciji je z drugimi in kako se vpleta v preostanek sveta.

Glavni izziv pri tem je identificirati, v kakšni relacijah se ti koncepti med sabo pojavljajo. Moč tehnologije Cyc v primerjavi z drugimi sorodnimi iniciativami je ravno v tem, da ima zelo podrobno razdelane relacije med objekti.

Model Cyc ima tako danes v bazi že 500.000 konceptov, 17.000 tipov relacij med njimi ter 10 milijonov logičnih dejstev oziroma koščkov znanja, sta pred dnevi na predstavitvi aplikacije Curious Cat v okviru mednarodne izobraževalne konference OCWC 2014 v Ljubljani pojasnila Marko Grobelnik in Zala Herga z IJS.

V Cycu nato poskušajo ta model sveta uporabiti na različnih področjih, kot so medicina, finance, transport, obramba itn. Leta 2006 so odprli evropsko podružnico Cyca, in sicer v Ljubljani, kjer zdaj manjša ekipa iz našega odseka prispeva k razvoju.

Mobilna aplikacija je na voljo za naprave z Googlovim operacijskim sistemom Android, dosegljiva je v trgovini Google Play, več informacij o njej pa je na voljo tudi na spletnem naslovu http://www.curiouscat.cc/.

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479