Moskisvet.com
Nokia X Android - 2

Tehnologija

Androidi za vsak žep!

STA/N.J.
27. 02. 2014 13.09
3

Finska Nokia je na sejmu Mobile World Congress v Barceloni predstavila družino nizkocenovnih pametnih telefonov Nokia X, na katerih teče okleščen odprtokodni sistem Android. Gre za prve Nokiine telefone z Googlovim operacijskim sistemom, z njimi pa Nokia, ki je sicer v postopku prodaje ameriškemu Microsoftu, cilja predvsem na razvijajoče se trge.

Ravno na teh analitiki v prihodnosti namreč pričakujejo največ rasti, saj so razviti trgi v ZDA in zahodni Evropi že precej zasičeni.

Nokia X Android - 4
Nokia X Android - 4 FOTO: Arhiv proizvajalca
Prodaja pametnih telefonov je po podatkih analitske družbe Gartner lani dosegla 968 milijonov naprav. Največ rasti so zabeležili na razvijajočih se trgih Južne Amerike, Indije, Kitajske, prodaja v ZDA in zahodni Evropi pa se je med tem začela upočasnjevati.

Družina Nokia X, katero trenutno sestavljajo trije člani, se giblje v cenovnem razponu od 90 do 110 evrov. Najcenejši član - model X - ponuja 10-centimetrski zaslon, kamero s tremi megapiksli in 512 megabajtov pomnilnika, sredinski X+ ponuja nekoliko več pomnilnika, najdražji XL pa 12-centimetrski zaslon in kamero s petimi megapiksli.

Najcenejša različica bo naprodaj že v prihodnjih dneh, dražji pa na police pride v aprilu.

Analitiki so nove naprave z operacijskim sistemom Android ob dejstvu, da Nokia prihaja pod okrilja ameriškega Microsofta, ki ima svoj operacijski sistem za mobilne naprave, označili za neroden, a nujen kompromis.

"Nesodelovanje na trgu nizkocenovnih pametnih telefonov bi pomenilo izgubo precejšnjega vira dohodkov. Glede na to, da Android prevladuje na področju nizkocenovnih telefonov, še posebej na razvijajočih se trgih, pri Nokii verjetno niso imeli veliko izbire," je za BBC dejal Ben Wood iz analitske družbe CCS Insight.

Nokia X Android - 3
Nokia X Android - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369