Moskisvet.com
apple wwdc - 5

Tehnologija

Novi 'jabolčni' prenosniki in ostale dobrote

S.R.
15. 06. 2012 11.00
1

Leto je naokoli in začetek junija je znova čas za tradicionalno Applovo konferenco WWDC (Worldwide Developers Conference), kjer podjetje iz Cupertina vsako leto predstavi najpomembnejše naprave in tehnološke novosti, ki jih bodo uporabnikom ponudili v prihodnosti.

Novi MacBook Pro
Novi MacBook Pro FOTO: Arhiv proizvajalca
Čeprav Apple pomembnejše naprave, ko so na primer novi iPhoni in novi iPadi, ponavadi predstavljal na ločenih dogodkih, pa je tudi konferenca WWDC izjemno zanimiv dogodek, na katerem 'jabolčno' podjetje z izjemo paradnih konjev (iPhone, iPad) predstavi nove serije obstoječih naprav in operacijskih sistemov. Tudi letos novosti na konferenci, ki traja od 11. do 15. junija, ne manjka.
Največ pozornosti je bil zagotovo deležen novi MacBook Pro. Novi Pro ima diagonalo zaslona 38 centimetrov (15 palcev), ki se ponaša z ločljivostjo 2880x1800 točk (220 točk na palec oziroma preko 5 milijonov točk – tri milijone več kot HD-televizija), kar Apple seveda imenuje 'retina' zaslon. Vidni, kot je po besedah Appla, kar 178 stopinj, zaradi višjega kontrasta pa ni problem niti zunanja svetloba. Prenosnik je izjemno tanek, saj je debel le 1,8 centimetra (0,71 palca – četrtino manj kot predhodnik), tehta pa skromna dva kilograma. Za takšen format je povsem razumljiva uporaba SSD-pomnilnika, katerega največja velikost je 786 GB. Apple pa je kljub majhnemu prostoru v prenosnik uspel stlačiti štirijedrni procesor Core i7 s frekvenco 2,7 GHz (najboljši možna konfiguracija), prenosnik pa ima poleg tega največ 16 GB RAM ter grafično kartico Nvidia Kepler 650 M. Baterija naj bi zadostovala za okoli sedem ure dela, računalnik pa naj bi v pripravljenosti zdržal kar 30 dni. Na desni strani najdemo čitalnik SD-kartic, HDMI-vhod ter prvega izmed dveh USB 3.0 vhodov. Na levi je seveda še en USB-vhod, dva Thunderbolt vhoda, vhod za slušalke in novi MagSafe 2 vhod. Slednji pomeni, da vaši stari polnilci pri novem Pro-ju ne bodo delovali. Malce nerodno, a to je pač cena napredka. Seveda med vhodi ne manjkata tudi standardna Ehternet in FireWire vhoda.
Posodobitev so bili deležni tudi namizni Maci Pro.
Posodobitev so bili deležni tudi namizni Maci Pro. FOTO: Arhiv proizvajalca
In kakšna bo cena novega MacBook Pro-ja? Najnižja cena za model z 2,3 GHz procesorjem, 8 GB RAM in 256 GB pomnilnika bo 2199 dolarjev (preračunano 1753 evrov). Kako pomembne je novi prenosnik za Apple, pa lepo ponazori njihova izjava, da je to ''brez dvoma najboljši računalnik, kar smo jih zgradili''. Stara generacija MacBook Proj-jev bo z izjemo modela z diagonalo zaslona 43,2 centimetra (17 palcev) sicer živela še naprej. Tako sta predhodna modela MacBooka Pro z diagonalami 33 in 38 centimetrov dobila najnovejše Intelove procesorje Ivy Bridge in ločene grafične kartice Nvidia.
Apple je poleg tega posodobil tudi linijo lahkih prenosnikov MacBook Air (čeprav je prejšnja generacija stara komaj leto dni). Tudi slednji so dobili najnovejše Intelove procesorje Ivy Bridge (i5 ali i7), boljšo grafiko in flash polnilnikom, kar bo delovanje glede na prejšnjo generacijo precej pohitrilo. Dodani so vhodi USB 3.0 ter vhod Thunderbolt, največja možna količina SSD-pomnilnika je sedaj 512 GB, največja količina RAM pa 8 GB (DDR3L). Malce boljša je tudi grafična kartica, tako kot novi Pro pa imajo tudi novi Airi za polnilec vhod MagSafe 2. Za osnovni model z diagonalo 27,9 centimetra (11 palcev) cena ostaja nespremenjena in znaša 999 dolarjev (slabih 800 evrov), medtem ko se cena za večji Air z diagonalo 33 centimetrov (13 palcev) začne pri 1199 dolarjih (955 evrov), kar je nekako sto dolarjev manj od predhodnika.
Nova generacija MacBookov Air
Nova generacija MacBookov Air FOTO: Arhiv proizvajalca
Seveda pa Apple ni pozabil niti na ljubitelje namiznih računalnikov, saj so tudi Maci Pro doživeli nekaj posodobitev. Seveda je govora predvsem o strojnih posodobitvah obstoječih modelov. Osnovni model (ki stane v ZDA 2499 dolarjev oziroma 2000 evrov) je tako dobil 3,2 GHz štirijedrni procesor, 6 GB RAM ter en terabajt pomnilnika. Najdražji model so nadgradili z 2,4 GHz šestjedrnim procesorjem, 12 GB RAM ter prav tako enim terabajtom trdega diska. Seveda pa to ne bo poceni, saj najdražji model stane preko 3000 evrov (3799 dolarjev).
Vse pa se ne konča pri strojni opremi, saj je Apple na konferenci veliko pozornosti namenil tudi programski opremi in vsemu, kar je povezano z njo. Na konferenci so tako predstavili tudi nove verzije svojih operacijskih sistemov. Tako se lastniki Applovih računalnikov lahko veselijo nove različice namiznega operacijskega sistema OS X Mountain Lion, lastniki mobilni naprav pa bodo dobili iOS 6. In kaj je novega v obeh sistemih? Siri na iOS-u je sedaj malce pametnejša, saj lahko po novem zaganja aplikacije ter ve več o športu, restavracijah in kinu. Pametno pomočnico pa bodo kmalu dobili tudi lastniki iPadov. Med druge novosti pri mobilnem operacijskem sistemu spadajo boljša integracija s Facebookom, saj imajo sedaj fotografije, zemljevidi in spletne strani možnost takojšnjega deljenja na tem omrežju. Poleg tega lahko sedaj z drsenjem po zaslonu zavrnemo klic ali pošljemo predhodno napisan SMS. Novost je tudi funkcija 'ne moti' ('do not disturb'), ki poskrbi, da nas mobilna naprava ne bo gnjavila z obveščanjem o vseh novostih.
Apple je na račun svojih zemljevidov opustil podporo Googlovi aplikaciji.
Apple je na račun svojih zemljevidov opustil podporo Googlovi aplikaciji. FOTO: Arhiv proizvajalca

Obvestila bo uporabnik sicer prejel, a telefon ga nanje ne bo obveščal s piski ali opozorili na zaslonu. Z aplikacijo Photo Streams je sedaj bolj preprosto tudi deljenje fotografij s prijatelji. Sedaj samo izberemo sliko in prijatelje ter zadeva je končana.
Zgodilo se je tudi to, kar so poznavalci pričakovali že dlje. Apple je popolnoma opustil podporo za Googlove zemljevide in izdelal povsem svojo rešitev. Njihovi zemljevidi tako vsebujejo vse, kar so imel že prejšnje različice in vrsto izboljšav. Zemljevidi zaenkrat vsebujejo podatke o100 milijonih poslovnih objektov, dodana pa je tudi navigacija. Zemljevidi so na voljo tudi v treh dimenzijah (kar je nedavno najavil tudi Google). S pomočjo Siri, ki bo kmalu na voljo tudi na iPadu, bodo tudi lastniki teh tablic sedaj lahko Siri le povedali, kam želijo, nato pa se jim bodo na zaslonu prikazali vsi potrebni podatki za vožnjo.
In kdaj bodo uporabniki dobili nov iOS 6? Verzija za razvijalce je že na voljo, polna izdaja pa bo na Applove mobilne naprave prišla jeseni. Nov sistem bodo dobili vsi iPhno od 3 GS naprej, druga in tretja generacija iPadov ter četrta generacija iPodov Touch.
Kar se tiče namiznega operacijskega sistema Mountain Lion Apple, kot novosti izpostavlja predvsem Game Center, Nofitication Center, dokumente v oblaku, napredne varnostne rešitve in boljšo integracijo s Facebookom. 'Puma' je prav tako za razvijalce že na voljo, uradna verzija pa bo za 20 ameriških dolarjev na voljo čez dober mesec dni.
Apple je poleg vsega naštetega na konferenci predstavil tudi celo vrsto strojnih in programskih izboljšav, ki bodo poskrbele, da bo tudi letošnje leto z uporabnike 'jabolčnih' naprav kar se da pestro.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376