Moskisvet.com
pametni telefon

Tehnologija

Tako zaslon na dotik vpliva na možgane!

N.J.
23. 01. 2015 07.54
6

Tehnologija lahko, kot nekateri menijo, izboljša razvoj otrok, nekateri menijo celo, da lahko pomaga pri razvoju človeških možgan in izboljša kognitivne sposobnosti.

Možgani
Možgani FOTO: Profimedia

Človeški možgani se zaradi uporabe tehnologije iz dneva v dan močno razvijajo in spreminjaji. Še posebej močen vpliv naj bi imel na zmožnost hitrega upravljanja s prsti zaradi zaslonov na dotik tako pri tablicah kot telefonih.

Kot je pokazala študija, ki so jo opravili na Inštitutu za nevroinformatiko na univerzi v Zurichu, ima uporaba naprav z ekranom na dotik velik vpliv na delovanje možgan. Raziskovali so aktivnost možganov pri upravljanju s prsti pri 37 osebah, med katerimi je imelo 26 uporabnikov naprave z naslonom, ki deluje na dotik, 11 pa klasične telefone s tipkami.  Elektroencefalogram je registriral gibe palca, kazalca in sredinca in opazili so razliko med delovanjem možganov obeh skupin. "Digitalna tehnologija, ki jo dnevno uporabljamo, kaže na zanimivo uporabo senzoričnega dela možganov," je izjavil Arko Ghosh, eden avtorjev raziskave. Kortikalne aktivnosti so pokazale odvisnost od uporabe pametne naprave: bolj so uporabljali napravo v preteklih 10 dneh, večja je bila aktivnost dela možgan, ki upravlja gibanje palca, ne glede na to, ali je uporabnik sploh uporabljal ta prst ali ne.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376