Moskisvet.com
Amazon Prime Air

Tehnologija

Nakupovanje prihodnosti!

STA/N.J.
03. 12. 2013 08.50
0

Ameriški internetni velikan Amazon razvija majhno brezpilotno letalo, s katerim bi kupcem naročeno blago lahko dostavili v pol ure. Kot je povedal direktor podjetja Jeff Bezos za ameriško televizijo CBS, morajo še izvesti dodatna varnostna preverjanja in dobiti odobritev zveznih oblasti, a pričakuje, da bo projekt zaživel čez štiri ali pet let.

"Vem, da zveni kot znanstvena fantastika, a ni. Na ta način lahko izvršimo polovico naročil, mini brezpilotna letala pa lahko nosijo predmete, težke do 2,3 kilograma, kar pokrije 86 odstotkov vseh naših naročil," je v nedeljo zvečer pojasnil  direktor podjetja Amazon Jeff Bezos za ameriško televizijo CBS v oddaji 60 minut, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Amazon Prime Air
Amazon Prime Air FOTO: Arhiv proizvajalca

Na spletni strani podjetja so objavili video s predstavitvijo prototipa naprave. Trup naprave je velik kot računalniški monitor in je pritrjen na osem majhnih helikopterskih propelerjev ter stoji na štirih dolgih nogicah. Naročeno blago dajo v plastično škatlo, ki jo nato pritrdijo v trebuh naprave. Letalce nato odleti h kupcu, ki naj bi v pol ure od plačila izdelka na spletni strani podjetja izdelek dobil na dom. Nato se letalce vrne v distribucijski center podjetja.

Mini brezpilotna letala, ki so jih poimenovali ohtokopter, imajo okolju prijazne električne motorje in lahko dostavijo blago v razdalji 16 kilometrov, kar pomeni, da bi lahko pokrila pomemben del naročil podjetja v urbanih območjih, navaja AFP. Letala delujejo avtonomno in sledijo GPS koordinatam do kupca.

Twitter predstavlja novost
Twitter predstavlja novost FOTO: iStockphoto

Po trditvah Bezosa gre za "zelo zeleno tehnologijo", ki je veliko boljša kot prevoz blaga s tovornjaki. Zagotavlja tudi, da so letalca varna, da pa bo treba zagotoviti tako stopnjo zanesljivosti, da se ne bi moglo zgoditi, da "bi pristala komu na glavi, medtem ko bi se sprehajal po soseščini".

Podjetje Amazon sicer pričakuje, da bo dovoljenje za svoje mini brezpilotno letalo od ameriških letalskih oblasti FAA dobil že leta 2015 in da bo takrat ta projekt z imenom Prime Air pripravljen.

Če bo projekt uspešen, bi na ta način lahko tako veletrgovci, kot je Wal-Mart ali celo lokalne picerije, začeli svoje izdelke dostavljati na domove.

Po ocenah FAA bi v prihodnjih petih letih nad ZDA lahko brnelo že kakih 7500 majhnih brezpilotnih letal.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369