Moskisvet.com
Umetna inteligenca

Tehnologija

’’Najpametnejši računalnik je na stopnji štiriletnega otroka’’

A.M.
22. 07. 2013 08.02
3

Umetna inteligenca je na pohodu. Vse več elektronskih naprav nosi naziv ’pametne’. Pa so res? Znanstveniki so eno od takšnih naprav soočili z IQ testom.

Robot
Robot FOTO: Reuters

S preizkusom inteligence so soočili računalniški sistem umetne inteligence ConceptNet 4. ’Računalo’ se je lotilo ustaljenega testa inteligence, ki ga pred vstopom v šolo rešujejo ameriški otroci. Rezultat – stroj je inteligenčno na ravni človeškega štiriletnika.

’’Medtem, ko je z dejstvi opravil z odliko, pa je elektronski genij opešal v tipih vprašanj ’Zakaj?’. Če bi takšno razliko v odgovorih opazili pri otroku, bi bilo to jasno znamenje, da je z njim nekaj narobe.’’ je povedal Robert Sloan z univerze v Ilinoisu.

Seveda se dognanja nanašajo na vsesplošno inteligenco. Računalniki nas močno prekašajo v primeru iskanja informacij in obdelavi številk. Umetna inteligenca je komaj na začetku svoje poti in če je danes na stopnji razvoja štiriletnika, bo lahko pričela z obiskovanjem univerze v slabih dveh desetletjih.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492