Moskisvet.com
Ženska in telefon - 1

Tehnologija

Manjši so bolj vzdržljivi!

Aleš Majerič
07. 11. 2013 09.40
2

Mobilni telefoni so postali že neke vrste modni dodatek. Povprečni 'mobilni' navdušenec zanje porabi več kot za osebni računalnik, 'skrajneži' pa celo več, kot za osebni avtomobil. Bi se radi vrnili k osnovam?

Pošiljanje seksi fotografij
Pošiljanje seksi fotografij FOTO: Profimedia
Ste se kdaj vprašali, zakaj dejansko potrebujete mobilni telefon? Dobro, če štejete od 10 do 18 let, se nikar ne trudite, saj je zmožnost opravljanja telefonskih klicev zgolj postranska lastnost vašega žepnega multimedijskega centra. Če pa štejete med povprečne uporabnike, so vaše aktivnosti na mobilnem telefonu bržkone omejene na pogovore, budilko, kak SMS, občasen MMS, budilko in eno fotografijo letno. Se vam izplača prenašati pravi pravcati žepni računalnik naokrog zgolj za to? Če želite prihraniti nekaj stotakov letno, obstajajo tudi cenejše alternative, ki po funkcionalnosti v ničemer ne zaostajajo za pregrešno dragimi telefoni z ogromnimi bleščečimi zasloni in milijon 'pametnimi' funkcijami, ki jih nihče ne pozna, kaj šele, da bi jih uporabljal.

'Ljudski' telefoni

Kdor se spominja začetkov mobilne telefonije, se zagotovo z nostalgijo ozira na tiste čase. Resda so bili oglati, precej zajetni, zvonjenje je spominjalo na kakšno epileptično mačko, z vami pa so komunicirali preko monokromatskega LCD zaslona. Nobenih kamer, inteligentnih ozadij, čitalcev prstnih odtisov, znanstveni kratic, za katere sploh ne veste, kaj pomenijo, vam pa prodajalci najtopleje priporočajo, da jih imate, ker brez njih dandanes preprosto ne gre. Nič 'stopalčnih superHDOLEDready' zaslonov z milijardo barvnimi odtenki, ki jih lahko zložiš v origami laboda, nič superhitrih povezav, ki ti prežarčijo reproduktivne organe, nič migetajočih ozadij, ki bi te silila k odvisnosti od draminov in nič spletnih trgovin z brezplačnimi aplikacijami, ki si jih tako vneto nalagamo na telefon in jih nikoli ne uporabimo.

Pametne naprave iz Severne Koreje - 3
Pametne naprave iz Severne Koreje - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca

Mobilni pionirji so bili pravi energetski velblodi - brez polnjenja so zdržali cel teden, v družbi pa niso kradli vaše pozornosti. Zakaj bi ob pivu s prijatelji buljil v enovrstični zaslon naprave, katere edina zabavna funkcija je bila 'komponiranje' lastnih melodij? Res nobenega smisla ... dobro, razen določenih švedskih modelov, ki so bili opremljeni z legendarnimi 'kačami' (če se vam ne sanja, o čem govorim, poguglajte 'Classic Snake Game').

Skratka, mobilni telefoni preteklosti - to sem povedal tako, kot bi govoril o stegnenici tiranozavra - so imeli vse in še več.

Ženska in telefon - 2
Ženska in telefon - 2 FOTO: Arhiv proizvajalca
Nazaj h koreninam!

Če povzamem poprejšnje filozofiranje, lahko zaključim, da mobilni telefon za povprečnega uporabnika združuje preprosto uporabo, vzdržljivo baterijo in spodoben zvočnik ter mikrofon za pogovore. Preprosto!

Uporaba takšnih telefonov je običajno preprosta, opremljeni so s klasično tipkovnico, ki zadovoljivo opravlja svoje poslanstvo tudi, ko je ne opazujete (s tem nikakor ne namigujem na pisanje tekstovnih sporočil med vožnjo z avtomobilom). Resda premorejo majhen LCD zaslon, ki vam ponuja 256 barv, a nič ne de, saj vam preizkušena GPRS povezava tako ali tako ne omogoča nekih strašnih internetnih izkušenj. Vendar imate v ta namen že tako ali tako osebni računalnik ... in tablico od mulca ... in pametni TV.

Če ste vajeni pametnih telefonov, vas bo presenetilo dejstvo, da bo zvečer baterija še kar polna. Vse črtice!? Po celotnem dnevu?! In naslednji dan prav tako!? In še dan kasneje?! Nič neobičajnega ni, če klasične mobilne telefone polnite enkrat tedensko.

Angela Merkel telefonira
Angela Merkel telefonira FOTO: Reuters

Z njimi ne boste imeli nikakršnih težav z muhastim operacijskim sistemom in prav nikakršne potrebe po protivirusnih programih. Takšen mobilni telefon dobite za drobiž na vsakem bencinskem servisu in večji trgovini ali trafiki. In to ne nekakšno poceni kitajsko 'čipovje' ... no, dandanes je tako ali tako vse narejeno na Kitajskem. Govorim o proizvajalcu, ki je naveden na embalaži.

Najlepše pri vsem skupaj pa je, da se vam ne podre svet, če mobilnega prijatelja izgubite ... takšnega telefona vam tako ali tako ne bo nihče ukradel. Vraga ... ob tem je še mene prešinilo, zakaj se mi po žepih preklada najsodobnejše južnokorejsko čudo ... Torej? Kateri bo vaš naslednji mobilni telefon?

mobitel
mobitel FOTO:

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414