Moskisvet.com
slušalke

Glasba

Kakšne so vam všeč?

N.J.
05. 12. 2013 08.46
17

Slušalke danes predstavljajo praktično nepogrešljiv dodatek. Če boste stare nadgradili z novimi, kvalitetnejšimi, bo poslušanje glasbe postala povsem drugačna izkušnja - prijetnejša in še zabavnejša. Kako izbrati prave? Ponujamo nekaj nasvetov.

Najstnik
Najstnik FOTO: iStockphoto
Res je, slušalk je ogromno. In čeprav so si morda na prvi pogled podobne, so razlike med njimi lahko ogromne. Nekatere so odlične za poslušanje glasbe doma, druge so primernejše za športne aktivnosti, tretje so udobnejše ... Lahko so takšne, ki močno tesnijo in izolirajo zvok, prednost drugih je morda ta, da so brezžične, spet tretje pa lahko uskladite s svojim pametnim telefonom ...

Kakor koli že, je vredno raziskati trg in kupiti najbolj primerne za vas žep. Dejstvo pa je, da morate biti pri nakupu slušalk pozorni na dvoje: na to, da omogočajo odlično kvaliteto zvoka, brez hreščanja in kakršnega koli šumenja, ter da so udobne - torej ne padajo z glave in iz ušes, ne tiščijo in ne motijo.

Katere izbrati?

Obstaja več tipov slušalk - takšne, ki si jih je potrebno zatlačiti v uho, takšne, ki si jih namestite na uho in takšne, ki prekrijejo celoten uhelj. Katere so boljše in katere so slabše, je seveda odvisno od posameznika in namena, s katerim jih kupujete, vsekakor pa ima vsaka oblika nekaj prednosti in nekaj slabosti.

Ogromne slušalke, ki so poleg tega oblazinjene in zaobjamejo vaše uho, so najbolj udobne in najprimernejše za vse, ki jih nameravajo uporabljati dlje časa neprekinjeno. Običajno dostavljajo odlično kvaliteto zvoka, so pa preveč nerodne in okorne, če jih želite nositi s seboj po svetu. So namreč primernejše za domačo ali pisarniško rabo. Obstaja tudi nekoliko bolj praktična oblika slušalk tega tipa, to so 'on-ear' slušalke, ki so manjše in ne zaobjamejo celotnega uhlja, ter zato ne zagotavljajo enake kvalitete zvoka. Bolj praktične od prvih so predvsem v tem, d obstajajo takšne, ki jih je mogoče zložiti in spraviti v torbo - še vedno pa so prevelike za v žep.

'In-ear' slušalke so verjetno najpogosteje uporabljene in nepogrešljive spremljevalke prenosnih predvajalnikov. So lahke, prenosne in velikokrat cenejše od njihovih večjih sester. Ker se odlično prilegajo ušesnemu kanalu, dobro tesnijo in zato zagotavljajo dober zvok, ki tudi ne uhaja, Kakor koli že, pa je kvaliteta zvoka pri teh slušalkah običajno slabša kot pri prvih dveh tipih slušalk. Prav tako so tudi manj udobne, mnogim ljudem pa tovrstne slušalke pri daljših 'seansah' povzročajo tudi bolečine v ušesih.

Poleg omenjenih tipov slušalk, obstajajo seveda tudi takšne, ki so oblikovane s posebnimi nameni - torej takšne, ki so specializirane za posebne športe, se prilegajo ušesu, vratu, glavi, jih zataknete na oblačila ...

slušalke
slušalke FOTO:

Brezžične ali žične?

Brezžične slušalke so prav gotovo bolj praktične, saj omogočajo poslušanje glasbe četudi niste v neposredni bližini vira zvoka. Zato so odlične, če jih uporabljate v fitnesu, med vadbo in drugje, kjer žica ovira normalno gibanje. Brezžične slušalke lahko delujejo na podlagi treh brezžičnih tehnologij: infrardečega signala, Bluetooth in radia.

Infrardeč signal je podoben tistemu na televizijskem daljinskem upravljalniku. Deluje na razdalji okoli 7 metrov, potrebuje pa čisto linijo med virom zvoka in slušalkami. Če je IR žarek prekinjen, slušalke ne delujejo. S takšnimi slušalkami torej ne boste mogli iz dnevne sobe na stranišče. So primerne, če jih uporabljate za gledanje televizije ali poslušanje glasbe v istem prostoru. kjer se nahaja televizija oziroma glasbeni stolp.

Bluetooth slušalke delujejo na podlagi digitalnega radijskega signala kratkega dosega, ki prenaša zvok. Doseg delovanja Bluetooth signala je podoben kot pri IR, vendar pa za delovanje takšne slušalke ne potrebujejo čiste linije med sprejemnikom in oddajnikom. Z njimi se torej lahko prosto premikate po stanovanju in pri tem nemoteno poslušate glasbo.

Radio signal je najboljša izbira. Takšne slušalke namreč za delovanje uporabljajo FM radio signal, ki običajno nudi dve ali več frekvenc, preko katerih se izognete motnjam, ki bi jih lahko povzročile druge naprave.

Applove novosti - 3
Applove novosti - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca

Več denarja, boljši zvok

Če želite preglasiti hrup avtomobilov, zvonjenje zvonov in še česa drugega, je morda priročno zgolj povišati glasnost na slušalkah, toda na dolgi rok to ni najboljša rešitev - predvsem ne za vaš sluh. Veliko bolje je, če investirate v dobre slušalke, ki dobro izolirajo zvok, tako da lahko v glasbi uživate tudi pri nižji glasnosti, kljub zunanjemu hrupu. Naj bodo takšne, ki se tesno prilegajo vašemu ušesu in ga zaobjamejo tako, da ne prepuščajo zvoka.

Izbira je torej v ogromni meri odvisna od namena. Morate pa pri nakupu slušalk pomisliti še na nekaj stvari. Prva je zagotovo cena: koliko ste pripravljeni zanje odšteti? Slušalke namreč lahko kupite že za pet evrov, lahko pa zanje odštejete tudi 500 evrov. Pri vsem tem seveda ne gre pozabiti, da so poleg znamke in dizajna, frekvenčni razpon, čistost oziroma popačenje zvoka in udobje, ki ga slušalke zagotavljajo, eni pomembnejših indikatorjev za oblikovanje cene slušalk.
 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369