Moskisvet.com
HTC novosti - 2

Tehnologija

Kako podaljšati delovanje baterije v mobilniku?

Jure Pogaljen, Jure Poglajen
17. 10. 2012 08.47
6

Mobilni telefon je danes pripomoček brez katerega enostavno ne gre. Ker že nekaj časa v telefone vgrajujejo vse več funkcij, je največja pomanjkljivost postala baterija. Ta se nam največkrat izprazni v trenutku, ko telefon najbolj potrebujemo. Da se boste v prihodnje izognili takim neljubim situacijam, vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov.

HTC novosti - 2
HTC novosti - 2 FOTO: Arhiv proizvajalca
Mobilni telefoni so v nekaj letih zrasli v prave računalnike. Ponujajo neverjetne zmogljivosti in obilo funkcij, ki smo jih še pred leti uporabljali ločeno od mobilnikov. Tako se je uporaba in odvisnost od teh nekoč preprostih naprav tako povečala, da si danes že težko predstavljamo dan brez njega. In povprečen dan uporabnika ne mine brez polnjenja baterije. V povprečju so danes baterije pod strašanskim pritiskom, saj morajo poganjati zelo zmogljive procesorje in grafične enote, ki so povrhu vsega zelo potratni z energijo. Zatorej je potrebno biti danes z avtonomijo baterije zelo previden.

Najlažji način, da podaljšate avtonomijo je ugašanje telefona. Mogoče se zdi smešno vendar, če ste v situaciji, ko telefona ne boste uporabljali je to najlažji način. Hitro podatkovno omrežje je danes nujno potrebno za pametne telefone. Znano je, da so ta omrežja energijsko bolj potratna kot tista, ki so namenjena zgolj klicanju in pošiljanju kratkih sporočil. Če ste na področju kjer hitro omrežje ni na voljo, je pametno vklopiti 'počasno' omrežje. Najbolje je izklopiti opcijo prenosa podatkov, ki je energijsko in tudi cenovno (še posebej če ste v tujini) potraten. Telefon, ki konstantno išče hitro omrežje je zelo potraten z energijo. Pametni telefoni so postali priljubljeni zaradi nešteto možnih aplikacij, ki jih lahko namestite na njih. S pametno uporabo in zapiranjem aplikacij boste lahko privarčevali veliko električne energije. Kako pravilno zapirati aplikacije, ki so v ozadju še vedno aktivne in so uporabniku nevidne, je odvisno od vaše naprave. Priporočljivo je namestiti posebno aplikacijo (npr. Task killer), ki skrbi za vse delujoče aplikacije in jih na zahtevo tudi zapre. Z namestitvijo najnovejše različice operacijskega sistema lahko prav tako podaljšate avtonomijo baterije.

Kot smo že omenili imajo današnji pametni telefoni številne funkcije. Tako lahko konstantno vklopljene funkcije kot so WiFi, bluetooth in GPS dramatično izčrpajo vašo baterijo. Še posebej GPS je energijsko požrešen. Tisti, ki mobilnik uporabljate kot navigacijsko napravo že veste, da je v prevoznem sredstvu nujen 12V napajalnik. Tudi uporaba zvonjenja z vibriranjem ni 'poceni'.

Če ste veliko na 'zvezi' in opravljate dolge klice, je pametno premisliti o dodatni bateriji. Klici zahtevajo veliko energije in najhitrejši način je zamenjava baterije. Ta opcija že nekaj časa ni na voljo pri vseh proizvajalcih pametnih telefonov (Apple), zato je potrebno razmišljati v naprej. Kupite si dodatni polnilec, ki vam bo lahko v avtomobilu ali v hotelski sobi prišel še kako prav. Tudi pri sami dolžini telefonskih klicev je potrebno biti smotrn.

Glede na to, da telefoni danes postajajo vse večji in imajo večje zaslone, je potrebno skrbeti tudi za njihovo osvetlitev. Tako lahko ponoči ali v zaprtih prostorih to opcijo enostavno spremenite. Visoko ločljivi zasloni, kljub najnaprednejši tehnologiji, še vedno veljajo za potratne. Še posebej, če boste na vašem namizju uporabljali animirana ozadja in daljši čas izklopa zaslona.

Da boste dosegli maksimalno življenjsko dobo baterije, pa je pomembno omeniti tudi pravilno polnjenje baterije. Že nekaj časa velja, da je vaš telefon oz. vašo baterijo priporočljivo vsaj enkrat mesečno spraznite do konca. Paziti je potrebno, da mobilnika tudi ne polnite, ko imate na voljo še zadostno mero energije. Pa tudi kratkotrajno polnjenje ni priporočljivo. Držite se navodil s strani proizvajalca, ki bodo vaši bateriji defenitivno podaljšala življenjsko dobo in njeno avtonomijo.

Nasvetov za najboljši izkoristek vaše baterije je veliko. Ker danes pametnih telefonov ne kupujemo zato, da bi varčevali z njihovo energijo ampak zaradi njihovih funkcij, je potrebno najti neko vmesno pot. Kakšno, pa bo presodil vsak uporabnik sam.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470