Moskisvet.com
SIM kartica

Tehnologija

SIM kartice postajajo preteklost

N.J.
21. 07. 2015 07.51
20

SIM kartice naj bi bile kmalu le še zgodovina, napovedujeta tehnološka giganta Apple in Samsung, ki naj bi pričela vgrajevati novo tehnologijo.

SIM kartica
SIM kartica FOTO: Thinkstock

Podjetji naj bi se dogovarjali z GSMA, združenjem, ki predstavlja mobilno telefonsko industrijo, da bi stare SIM kartice nadomestili z elektronskimi e-SIM. Pogovori naj bi se že zaključevali, poročajo angleški mediji, in sicer naj bi šlo vse v smeri izdelave standardiziranih e-SIM za vse naprave, kar pomeni, da bi jih nove generacije telefonov že lahko vsebovale.

Vdelana elektronska alternativa naj bi omogočala lažje prehajanje z naprave na napravo in tako uporabniku zagotavljala večjo fleksibilnost tudi pri menjavanju omrežij, operaterjev in podobno. Anne Bouverot, izvršna direktorica GSMA, podjetja s sedežem v Londonu, je za The Financial Times pojasnila, da so blizu naznanitve dogovora o izdelavi standardiziranih SIM za različne naprave. Apple in Samsung tega zaenkrat še nista komentirala, navajajo pri DailyMail. Naprava naj bi bila sicer podobna Applovemu sistemu pri iPad Air 2, ki omogoča preprosto preskakovanje med podatkovnimi mrežami.

Z nami že 25 let

25 let so SIM kartice že del mobilne telefonske tehnologije, a kot kaže, jim je rok trajanja štet. Po minimalnih spremembah v tem obdobju (predvsem so se manjšale), doživljajo novo, tokrat večjo spremembo. Nove e-SIM bi bile vgrajene v napravo – pametni telefon ali tablico, tako da v telefonih ne bi bilo več reže za SIM kartico. Sistem ima zaenkrat močno podporo nekaterih operaterjev, takoj ob prihodu n tržišče pa tega vsi operaterji še ne bodo podpirali, poročajo britanski mediji. Na tržišče naj bi e-SIM prišle v letu 2016.

Dr. Markus Kuhn z univerze Cambridge je že pred časom napovedal, da so SIM karticam dnevi šteti in da je velik možnost, da bodo uporabniki kmalu uporabljali le gesla ali QR kode za dostop do omrežij. Verjamem, da je nadomestitev SIM z geslom ali posebnim dostopom preprostejše za uporabnika, kot pa da pri vsakem drugem ponudniku mobilnega omrežja podpisuje številne pogodbe, čaka novo kartico in podobno. Prehajali bi lahko med omrežji brez posebnih težav in se v vsakem trenutku odločili za najugodnejšega ponudnika, prav tako bi lahko brez težav prenesli telefonsko številko k novemu operaterju. SIM kartice naj bi bile po njegovem mnenju tudi lažji plen za hekerje kot pa zaklepanje naprav s pomočjo gesel.

SIM kartica
SIM kartica FOTO: Thinkstock

Prve v velikosti bančnih plačilnih kartic

Prve SIM kartice je leta 1991 izdelalo nemško podjetje Giesecke & Devrient, prvih 300 izdelanih kartic pa je kupilo finsko podjetje Radiolinija in gre pravzaprav za prenosni pomnilniški čip ali identitetni modul, s pomočjo katerega lahko vzpostavimo povezavo v določeno mobilno omrežje. Čipu se lahko doda še telefonsko številko in druge datoteke, podatke. Na modulu so shranjene podrobnosti o identiteti uporabnika – kdo uporablja katero napravo, komu naprava pripada in kje se poveže na katero omrežje. Vsaka kartica ima svojo serijsko številko in informacije o omrežju, uporabnik pa jo lahko vstavi v napravo brez posebne namestitve.

Prve kartice so bile velikosti plačilnih kartic, nato so se počasi manjšale, vse do uvedbe najprej micro- in zdaj še nano-SIM. Naslednja stopnja so tako očitno integrirane.

SIM kartica
SIM kartica FOTO: Reuters

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328