Moskisvet.com
Googlovi podatkovni centri - 13

Tehnologija

Googlovi apetiti po energiji

A.M.
27. 11. 2012 08.31
3

Ameriški velikan spletnih vsebin je razkril svoje energetske potrebe in šokiral svetovno javnost. Morda le niso tako "zeleni", kot se je zdelo.

Googlovi podatkovni centri - 16
Googlovi podatkovni centri - 16 FOTO: Google

Googlove strežniške "farme" za svoje delovanje stalno porabljajo 260.000 kW električne energije, kar predstavlja približno četrtino električne energije, ki jo proizvede povprečna jedrska elektrarna.

Takšna poraba seveda zahteva svoj okoljski davek, saj so v letu 2010 pri Googlu v ozračje izpustili 1,5 milijona metričnih ton ogljikovega dioksida. Pri spletnem velikanu so zagotovili, da četrtino porabljene električne energije pridobijo iz obnovljivih virov, zlasti vetra, pred kratkim pa so investirali 131 milijonov evrov v največjo sončno elektrarno na svetu. Kakorkoli že, pri Googlu so energetsko potratnost upravičili z velikim številom uporabnikov spletnih storitev. Teh naj bi bilo po zadnjih ocenah kar 1,5 milijarde, izračuni pa pokažejo, da povprečni uporabnik mesečno porabi zgolj 0,18 kWh električne energije, kar je primerljivo s količino, ki jo v treh urah porabi 60-vatna žarnica.

Po njihovih besedah je treba upoštevati tudi dejstvo, da njihova spletna orodja uporabnikom prihranijo ogromno časa in energije. Uporabnikom ni treba v knjižnico, po nakupih ne gredo z avtomobilom, temveč jih opravijo iz udobnih domačih naslanjačev.

Googlovi podatkovni centri - 14
Googlovi podatkovni centri - 14 FOTO: Google

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414