Moskisvet.com
Geslom je odklenkalo

Tehnologija

Geslom je odklenkalo

A.M.
28. 01. 2013 08.16
0

Spletni velikan je napovedal vojno računalniškim geslom. Kmalu bo za varovanje dostopa do vaših aplikacij skrbel varnostni prstan.

Pri Googlu razmišljajo o časih, ko vaše beležke, samolepilni lističi in mobilni telefoni ne bodo več polni neveljavnih gesel. Če spadate med uporabnike, ki nenehno pozabljajo svoja dostopna gesla, bo varnostni prstan prihodnosti kot nalašč za vas.


Spletnih nepridipravov je vedno več, vsiljena pošta, ukradena bančna gesla in podatki o plačilnih karticah pa so postali tako rekoč del našega vsakdana. Klasična gesla v obliki znakovnih nizov ne zmorejo več zagotavljati zadostne zaščite, po drugi strani so strašansko nepraktična, za zadovoljivo učinkovitost pa jih je treba menjati vsaj enkrat mesečno.

"Kot številni strokovnjaki tudi mi menimo, da gesla in varnostni ’piškotki’ ne zagotavljajo zadostne zaščite," je povedal Googlov podpredsednik za varnost Eric Grosse. Njihovi oddelki sedaj iščejo najprimernejšo tehnologijo, ki bo v prihodnje nadomestila staromodne znakovne nize. Strokovnjaki in programerji trenutno raziskujejo možnosti uporabe majhnih kriptografskih kartic, ki bi jih uporabnik preprosto vstavil v USB-režo. Kartica bi se samodejno povezala s spletnim brskalnikom, uporabnik bi svoje aplikacije omogočil s preprostim klikom, dodatna programska oprema pa ne bo potrebna.
Geslom je odklenkalo
Geslom je odklenkalo FOTO: Arhiv proizvajalca


Varnostne kartice bi bile različnih oblik. "Razmišljamo o pametnih mobilnih telefonih ali prstanih, ki bi uporabnikove aplikacije omogočili že s preprostim dotikom računalnika, tudi v okoliščinah, ko mobilno omrežje ne bi bilo dosegljivo. Prihodnost ne bo povsem brez gesel, zagotovo pa se bomo znebili kompleksnih gesel za odklepanje zaslona," so še povedali pri Googlu. Uspešnost sistema je seveda odvisna od števila podjetij, ki bodo svoje aplikacije in spletne strani prilagodila tej novi tehnologiji.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376