Moskisvet.com
iPhone 5S, 5C - 7

Tehnologija

Bomo spet čakali v vrstah?

A.M.
11. 09. 2013 10.31
14

Pri Applu so predstavili dva nova mobilna telefona. Paradnega 5S in telefon za ljudske ’množice’ - 5C. Kaj prinašata?

Američani so hkrati z novima napravama predstavili nov operacijski sistem iOS 7 in novi procesor A7. Kljub pompoznim najavam se je izkazalo, da ’poceni’ telefon le ni tako dostopen in da razvojnikom in vizionarjem pri Applu zmanjkuje idej. Če so včasih sami narekovali smer razvoja, s tokratnima novincema pa, bolj kot ne, lovijo konkurenco.

Paradni konj

Večina ljubiteljev ’jabolčnih’ naprav je najbolj goreče pričakovala novega 5S. Na zunaj se je bolj malo spremenil - ’domača’ tipka je, namesto s prepoznavnim kvadratkom, obkrožena s srebrnim ali zlatim obročkom, poleg črnega in belega je od sedaj na voljo tudi v zlati barvi, vse ostalo, vključno z dimenzijami, je ostalo nespremenjeno.

iPhone 5S, 5C - 5
iPhone 5S, 5C - 5 FOTO: Arhiv proizvajalca

Večina sprememb se tako skriva pod ’površjem’. Glavna je zagotovo novi dvojedrni procesor A7 z 1 GB delovnega pomnilnika. Gre za prvi 64-bitni procesor v svetu pametnih mobilnih telefonov, ki ’utripa’ pri hitrosti 1,7 GHz. Po navedbah proizvajalca je dvakrat hitrejši od predhodnega modela in kar 40-krat hitrejši od prvega iPhona. Procesorje izdelujejo pri njihovem največjem konkurentu Samsungu. Procesor je opremljen tudi s pomožnim procesorjem M7, ki omogoča zazanvanje uporabnikovih kretenj in gest.

Poleg novega 64-bitnega operacijskega sistema iOS 7 je 5S opremljen s čitalcem prstnih odtisov, ki je skrit v ’domači’ tipki’. Novost naj bi doprinesla k večji stopnji varnosti, omogočala spletne nakupe in uporabo tipke brez dejanskega pritiskanja. Nova kamera z ločljivostjo 8 MP premore boljše tipalo, dvojno LED bliskavico in je za 33 % bolj občutljiva na zaznavanje svetlobe. Opremljena je s hitrejšim ostrenjem, stabilizacijo slike in možnostjo zajetja 10 posnetkov v minuti.

Zaslon ostaja 4-palčni, naprava bo omogočala boljšo izrabo baterije, notranji pomnilnik velikosti 16, 32 ali 64 GB, brez vezave pa bo na voljo od 500 evrov dalje.

iPhone 5S, 5C - 4
iPhone 5S, 5C - 4 FOTO: Arhiv proizvajalca


’Tapoceni’

’’Tresla se je gora, rodila se je miš’’, bi lahko dejali za model 5C. Napovedovali so ga kot ’poceni’ in ’dostopen’ model, a se je ob predstavitvi izkazal le kot bolj razigran in mladostniški. Po sorodnem 5S se loči po pisani paleti ohišij v petih barvah, v katerih prebiva drobovje starega modela iPhone 5. Na voljo bo 16 ali 32 GB notranjega pomnilnika, za najcenejšo različico pa bo potrebno odšteti 420 evrov.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479