Moskisvet.com
Samsung vs. Apple

Tehnologija

Bo Samsung z galaxy S4 spodkopal Apple?

S.M.
14. 03. 2013 08.25
22

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung bo v četrtek v New Yorku predstavil težko pričakovani pametni telefon samsung galaxy S4. Podrobnosti o napravi uradno še niso znane, vendar pa analitiki pričakujejo, da bo Samsungov najnovejši paradni telefon resen tekmec napravam ameriškega Appla.

Poznavalci napovedujejo, da bo zaslon galaxy S4 meril 12,7 centimetra, kar je za 2,5 centimetra več od Applovega paradnega telefona iPhone 5, hkrati pa naj bi zaslon na dotik pokrival celotno sprednjo stran telefona. Mobilnik naj bi vseboval tudi osemjedrni procesor, kamero s 13 megapiksli in možnost brezžičnega polnjenja baterije.

Še bolj zanimive pa so govorice, da naj bi galaxy S4 vseboval tudi tehnologijo za sledenje pogledu uporabnika. Z njo bi telefon lahko zaznal, v katero točko zaslona je usmerjen uporabnikov pogled – s tem bi lahko naprava besedilo samodejno pomikala naprej ali nazaj ali pa ustavila predvajanje videoposnetkov, če bi na primer zaznala, da uporabnik gleda drugam.

Pri Samsungu so prepričani, da lahko s serijo galaxy S zrušijo Applovo prevlado na področju pametnih telefonov. Po navedbah Petra Miska iz investicijske banke Jefferies naj bi južnokorejsko podjetje za trženje S4 namenilo kar pet milijard dolarjev, računalo pa naj bi na prodajo približno 100 milijonov enot, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Samsung je v letu 2012 prodal 64 milijonov naprav po vsem svetu, kar ga s 29-odstotnim tržnim deležem postavlja na prvo mesto med proizvajalci pametnih telefonov. Apple je na drugem mestu s 48 milijoni prodanih naprav in 22-odstotnim tržnim deležem. iPhone 5 je sicer v zadnjih mesecih lanskega leta spet prevzel naslov najbolj prodajanega pametnega telefona. S 27,4 milijona prodanih naprav je odločno na prvem mestu pred svojo starejšo različico iPhone 4 (17,4 milijona), Samsungov galaxy S3 pa je šele na tretjem mestu s 15,4 milijona prodanih naprav, kažejo podatki analitske hiše Strategy Analitics.

Vendar pa, kot opozarja Misek, lahko Apple hitro zapravi to prednost, če se naslednja različica Iphona ne bo vsaj približala Samsungovemu galaxy S4. Apple je po poročanju medijev namreč začel zmanjševati naročila za sestavne dele za Iphone 5 zaradi slabše prodaje paradnega mobilnika.

Sicer je ameriški velikan še vedno pred Samsungom na ameriškem trgu, vendar pa precej zaostaja v Indiji in na Kitajskem, kjer je rast tržišča pametnih telefon še posebej hitra, poleg tega pa na njem nastopajo tudi nizkocenovni tekmeci, kot je kitajski proizvajalec mobilnih telefonov Huawei.

Cena Applovih delnic se je z oktobrskih 700 ameriških dolarjev spustila na 425 dolarjev. Analitiki padec pripisujejo predvsem hudi konkurenci na tržišču pametnih telefonov in tablic ter dejstvu, da Apple že nekaj časa ni predstavil uspešne nove naprave, ki bi požela toliko uspeha kot iPhone.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376