Moskisvet.com
Blackberry Q20 in Z3

Tehnologija

Blackberry predstavil prve Foxconnove mobilnike

STA/N.J.
04. 03. 2014 08.32
1

Proizvajalec pametnih telefonov Blackberry je v sklopu svetovnega kongresa mobilne telefonije v Barceloni predstavil nova pametna telefona Q20 in Z2. Mobilnika sta prva, ki sta nastala v tovarnah tajvanskega Foxconna, s katerim je kanadski pionir pametnih telefonov lani sklenil petletno strateško partnerstvo.

"Tukaj smo, da tekmujemo in ponovno osvojimo del trga, ki smo ga izgubili lani," je na sejmu v Barceloni dejal šef kanadskega podjetja John Chen.

Prvi od novih mobilnikov, Q20, ponuja za blackberryje značilno fizično tipkovnico, Z2 pa se ponaša z zaslonom na dotik in bo za manj kot 200 ameriških dolarjev po Chenovih besedah namenjen indonezijskim uporabnikom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blackberry se že več let otepa slabih poslovnih rezultatov – v zadnjem četrtletju je zabeležil rekordno izgubo v višini 4,4 milijarde ameriških dolarjev – prav partnerstvo s Foxconnom pa naj bi predstavljalo rešilno bilko in podjetju omogočilo, da se iz proizvajalca naprav prelevi v ponudnika poslovnih storitev.

Foxconn, ki je med drugim znan kot eden glavnih dobaviteljev ameriškega Appla, bo za Blackberry razvijal in izdeloval nove naprave, predvsem za razvijajoče se trge, kanadsko podjetje pa se bo usmerilo v poslovne storitve in programsko opremo za sporočanje.

Kot je dejal Chen, bodo letos poskušali izboljšali likvidnost družbe, naslednje leto pa si že obetajo dobiček.

Blackberry je v obdobju razcveta, ko so bili njegovi pametni mobilniki še posebej priljubljeni med poslovneži, dosegal skoraj polovico ameriškega trga, danes pa se zgolj bori za preživetje.

Novembra lani je propadla tudi načrtovana prodaja družbi Fairfax Financial, s katero bi se podjetje umaknilo z borze, novi lastniki pa v miru prestrukturirali podjetje.

Blackberry Q20 in Z3
Blackberry Q20 in Z3 FOTO: Arhiv proizvajalca

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479