Moskisvet.com
E igrače - 3

Tehnologija

4 tehnološki napredki, brez katerih ne znamo več živeti!

N.J.
19. 07. 2016 08.22
6

Če smo še nedolgo nazaj brez težav shajali brez pametnih telefonov, tablic, USB ključkov in podobnih naprav, si danes življenje brez vsega tega težko predstavljamo. Pred vami so štirje izumi iz osemdesetih let preteklega stoletja, ki so doživeli velikanske napredke in brez katerih praktično ne znamo več živeti.

Polnilci telefonov
Polnilci telefonov FOTO:
1. Polnilci za telefone

Vsakomur se je že kdaj zgodilo, da se mu je baterija telefona popolnoma izpraznila, recimo med izletom v gore, oziroma nekje, kjer ni imel dostopa do električne vtičnice. Neskončne ure brez mobilnega telefona, ko ne moremo ne fotografirati pomembnih trenutkov in ne nikogar poklicati, če smo v težavah, so preteklost. V žep lahko preprosto spravimo prenosno polnilno postajo in kjerkoli in kadarkoli napolnimo izpraznjeno baterijo mobilnega telefona, tablice, MP3 predvajalnika, fotoaparata ...

radio
radio FOTO:
2. Od kasete do MP3 predvajalnikov

Verjetno ste že videli, kako v filmih kar na ramenih prenašajo stari kasetnik in kar na ulici poslušajo glasbo, morda se celo spomnite dobrih starih 'walkmanov', prenosnih kasetnikov. Čeprav so bili to že prenosni predvajalniki, so imeli eno velikansko omejitev: na kaseto si lahko posnel nekaj pesmi, nato pa jo obračal in obračal in poslušal istih nekaj izbranih melodij.

Tablica
Tablica FOTO: Thinkstock
MP3 predvajalniki omogočajo, da naložite široko paleto skladb in več ur poslušate glasbo, ne da bi se pri tem ponovila ena sama pesem.

3. Od 'stacionarca' do tablice

Bili so časi, ko ni bilo računalnikov, nato časi, ko so imeli računalnike za službene namene, potem je imela skoraj vsaka družina po en računalnik. Otroci so se kregali, kdo bo kdaj igral katero igrico, starši so imeli pri tem le toliko, da so umirjali prepire in odrejali, kdaj naj bo novi družinski zabavljač vklopljen in kdaj ne. No, vsaj pri mnogih je bilo verjetno tako. In zdaj? Nemalo je družin, kjer ima vsakdo svojo tablico (ali vsaj pametni telefon). Današnje tablice so neprimerno hitrejše, kar se delovanja tiče, kot računalniki nekoč, res pa da zaradi tega mnogi sploh ne znajo več normalno komunicirati. Izražanje preko sporočil in emotikonov je skorajda že prevzelo običajno pogovarjanje, pogovarjanje o tem, kaj je kdo objavil na katerem izmed socialnih omrežij pa osrednja tema pogovorov. Vredno je poskusiti, če sploh znate preživeti teden ali dva brez vseh teh naprav ...

Disketa
Disketa FOTO:

4. Od diskete do prenosnih diskov

Morda se nam zdi dandanes nekaj povsem običajnega, da lahko posnete na razmeroma majhno napravo naokoli prenašamo za cele fascikle dokumentov, na stotine filmov, na tisoče, deset tisoče fotografij ... Da, vse to omogočajo zunanji diski. Nekoč se je bilo pač treba zadovoljiti z disketami, na katere smo lahko shranili okoli 2 megabajta podatkov, današnji zunanji diski pa lahko hranijo tudi po 8 TB podatkov! Si predstavljate, koliko disket bi potrebovali za toliko podatkov?
 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497