Moskisvet.com
PC bejba - 2

Tehnologija

10 najbolj priljubljenih računalniških bližnjic!

N.J.
10. 06. 2015 08.13
1

Če veliko uporabljate splet, potem po vsej verjetnosti številne od teh 'bližnjic' že poznate. Če ste jih pozabili, lahko osvežite znanje, če jih doslej še niste uporabljali, pa si jih le zapomnite. Privarčevali boste kar nekaj časa. Gre sicer za bližnjice, primerne, če uporabljate Mozilla Firefox, Chrome, Internet Explorer ali Safari.

PC bejba - 2
PC bejba - 2 FOTO: Profimedia
1. Odpiranje in zapiranje zavihka ter preklapljanje med zavihki

Odpiranje spletnih strani v novih zavihkih je praktično, saj imate tako boljši pregled nad iskanimi vsebinami. Za odprtje novega zavikha uporabite kombinacijo tipk CTRL+T. Za preklapljanje med zavihki, uporabite kombinacije tipk CTRL+Page Down ali CTRL+Page Up.

Če želite hitro zapreti zavihek, pritisnite hkrati CTRL in F4 oziroma CTRL in W. Zavihek se bo nemudoma zaprl, medtem ko bo brskalnik ostal odprt.

2. ALT-D za preklop v naslovno vrstico

Če želite nekaj vtipkati v URL vrstico, ni treba klikati z miško. Držite ALT in pritisnite D. Označen bo celoten naslov v naslovni vrstici in že lahko vtipkate stran, ki jo želite.

3. CTRL+D za dodajo priljubljene strani (bookmark)

Da bi shranili trenutni naslov kot priljubljeno stran, pritisnite CTRL+D na tipkovnici. Pojavilo se bo majhno pojavno okno, v katerega vtipkate naziv, pod katerega vam bo računalnik shranil stran. Če vam je všeč predlagano, potem le pritisnite Enter za potrditev.

4. Povečajte oziroma pomanjšajte stran

Če se vam zdi prikazana spletna stran premajhna in bi jo želeli povečati, potem pritisnite CTRL in hkrati zavrtite kolešček na sredini miške (če ga imate) navzgor. Celotna stran se bo povečala in tako boste lažje prebrali tudi droben tisk. Za pomanjšanje strani pritisnite CTRL in hkrati zavrtite kolešček navzdol.

Če nimate koleščka na miški, lahko pritisnete CTRL in + za povečanje oziroma CTRL in – za pomanjšanje strani.

tipkovnica
tipkovnica FOTO:

5. Prejšnja stran

Če želite spet preklopiti na prejšnjo stran, ni treba z miško klikati na ikono 'nazaj', temveč lahko le pritisnete Backspace tipko. To ne bo delovalo, če bo vaš kurzor v ukazni vrstici, tedaj se boste prestavili le za eno črko nazaj v ukazni vrstici.

6. F5 za osvežitev strani

Ta funkcija je najprimernejša predvsem za novičarske portale. Ob pritisku na F5 se osveži stran in prikažejo se zadnje spremembe na strani.

7. Vračanje 'Domov'

S pritiskom na ALT +Home se vam odpre stran, ki jo imate nastavljeno za domačo stran, S tem privarčujete nekaj časa, saj je klikanje z miško na 'Home' ikono vseeno nekoliko bolj zamudno.

8. ESC za prekinitev nalaganja strani

Velikokrat se zgodi, da se katera stran nalaga precej počasi. Če se vam ne da ali preprosto ne želite čakati, pritisnite ESC (escape) in prekinite nalaganje. To lahko sicer z miško storite tako, da da kliknete na X skrajno desno v naslovni vrstici.

9. Hitro kopiranje in lepljenje/vstavljanje

Vsi poznamo funkcije 'izreži', 'kopiraj' in 'prilepi'. Klikanje z miško je lahko precej zamudno in kar nekaj časa lahko privarčujete, če označite besedilo, pritisnete CTRL+C za kopiranje oziroma CTRL+X, če želite določen del izrezati, nato pa postavite kurzor tja, kamor želite prenesti to vsebino, in stisnite CTRL+V.

10. Tiskanje

Trenutno stran boste najhitreje natisnili, če boste pritisnili kombinacijo tipk CTRL+P. Odprlo se bo opravilno okno. Izberete tiskalnik, nastavite lastnosti tiskanja in potrdite.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470