Moskisvet.com
Quadro qooder je skovanka besed ''quad'' in skuter.

Davidovi ekstremi

Zimsko vijuganje med ovinki z nagibajočim štirikolesnikom

David Stropnik
14. 02. 2020 11.03
0

Manj mrzli dnevi že vabijo misli motoristov na ceste – med ovinke in prevoje nekam v daljavo. A realnost na asfaltu je februarja še povsem zimska. Cestišča so v najboljšem primeru drseča in popeskana, v najslabšem pa tudi povsem poledenela ali zasnežena. Resne motoristične ture so zato veliko tveganje, še posebno ker nas drugi udeleženci v prometu še ne pričakujejo in ker nas ne glede na obleko na motociklu vsaj malo zebe.

Premrli udi pa so seveda okorni ter počasni in morda primerni za kratek prevoz v center mesta, nikakor pa ne za vozniški užitek ali varno vijuganje. Alternativo zato predstavljajo vozila s krmilom – s tremi, še bolje štirimi kolesi. A skupaj z možnostmi, ki jih odpirajo, porajajo tudi vprašanje: lahko nadomestijo motocikel?

Testiranje terenske pošasti v pesku Savdske Arabije
Preberi še
Testiranje terenske pošasti v pesku Savdske Arabije

Quadro qooder (nenavadno ime je skovanka besed quad in skuter) pri tem izstopa, saj ima edini štiri kolesa, ki dajejo največjo stabilnost na spolzki podlagi. Poleg tega skuterska zasnova omogoča vetrno zaščito kolenom in stopalom, ki so v mrazu (kadar se ne odločimo za polno motociklistično obleko, ampak le jakno) najbolj na udaru. Vozilo se v teoriji zdi idealen sopotnik za hladne dni, čeprav je bil zasnovan z drugačnimi nameni. In tukaj se začnejo težave za "pravoverne" motoriste...

Rešitev za voznike, ki bi se z občutkom varnosti radi posmehovali gneči in občutili veter v laseh.
Rešitev za voznike, ki bi se z občutkom varnosti radi posmehovali gneči in občutili veter v laseh. FOTO: Peter Kavčič

Quadro  ni bil narejen z mislimi, da motoristom pozimi nadomesti motocikel, ampak da voznikom nadomesti avtomobil. Zato ima nožno zavoro in štiri kolesa povezana s hidravličnim sistemom, ki daje avtomobilistom varnejši občutek med nagibom in omogoča vožnjo z izpitom B-kategorije. A motoristom nič od tega ne bo zlezlo pod kožo. Motoristi lahko zavirajo z ročicami na krmilu, a na hidravliko, ki je okornejša od človeškega telesa na enoslednem vozilu in ima tudi omejitve nagiba (35 stopinj), se verjetno ne bodo navadili. Drvenje skozi ovinke odpade, a avtomobilisti do teh meja in občutkov ne bodo prišli in jih zato tudi nič od tega ne bo motilo!

Idealen sopotnik za hladne dni.
Idealen sopotnik za hladne dni. FOTO: Peter Kavčič
Tja, kamor greste z njim, ne potrebujete cest
Preberi še
Tja, kamor greste z njim, ne potrebujete cest

Quadro je zato odlična rešitev za avtomobiliste, ki bi se z občutkom varnosti radi posmehovali gneči in občutili veter v laseh – čeladi. Kljub štirim kolesom je namreč ožji kot marsikateri motocikel navešen s prtljažnimi torbami, je pa res, da pri več kot četrt tone mase rokovanje z njim na parkirišču ni najlažje. In če se vrnemo na začetek: Quadro je uporabna izbira za skuteriste, ki bi radi vijugali tudi pozimi. Obojim bo dobrih dvajset kilovatov moči centralno postavljenega 400-kubičnega pogonskega sklopa z variomatom povsem dovolj.

Quadro qooder je skovanka besed ''quad'' in skuter.
Quadro qooder je skovanka besed ''quad'' in skuter. FOTO: Peter Kavčič

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369