Moskisvet.com
Dakar 2023

Davidovi ekstremi

Zgodba o peklu, imenovanem Dakar 2023

David Stropnik
20. 01. 2023 05.00
0

Osem tisoč petsto kilometrov po Arabskem polotoku, ledena povodenj na severnem delu Savdske Arabije in giganstke sipine na meji z Emirati, to je podoba letošnjega relija Dakar. Dirke, na kateri sta se s tekmeci, seboj in neizprosno puščavo borila kar dva slovenska motorista, Simon Marčič in Toni Mulec. Oba sta preživela peklenske težave s pravo odisejado, slavje na posameznih etapah in seveda tudi padce, a obenem uspešen cilj.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Krotenje najzabavnejšega bika– Lamborghinija Huracana
Preberi še
Krotenje najzabavnejšega bika– Lamborghinija Huracana

Simon Marčič je na Dakarju startal devetič. Lani se je preselil v Emirate, da je lahko več treniral v pesku in tudi letos preživljal pravo kalvarijo. Reli je startal bolan z vročino, zato še bolj trpel v mrazu in vlagi, predvsem pa se izkopal iz zagate, v kateri je ob uničenem polnilu zadnje gume skoraj sto kilometrov v globokem pesku dirkal na platišču in imel srečo, da je v tem času tekmecu umrl motor in je lahko nadaljeval z njegovim kolesom. Na koncu je uspel zmagati etapo v razredu Original, kjer pomoč mehanikov ni dovoljena, in zaključil svoj četrti zaporedni Dakar. 

Za Simon Marčič je bil to že deveti Dakar.
Za Simon Marčič je bil to že deveti Dakar. FOTO: Denis Janežič
Na štiri oči z morskimi pošastmi
Preberi še
Na štiri oči z morskimi pošastmi

Toni Mulec se je po uspešnem dirkanju v motokrosu in enduru lani podal v večji svet terenskih dirk svetovnega prvenstva in tudi na svoj prvi reli Dakar. Kot testni voznik KTM-a (Husquarne) z izjemno kilometražo in izkušnjami na peščenih dirkah je bil seveda izkušen, a Dakar je samosvoja dirka in navigacija zahteva izkušnje in premagovanje izzivov. Moral je rešiti težavo s puščanjem hladilnega sistema, preživeti krstni padec in še resnejšega v odlomljenih sipinah, zato pa je dosegel izreden etapni rezultat med desetimi v absolutni konkurenci in bil skoraj najhitrejši v svojem razredu netovarniških dirkačev. Končal je kot četrti novinec in med deseterico v svojem razredu. 

Toni Mulec je odlično prestal ognjeni krst.
Toni Mulec je odlično prestal ognjeni krst. FOTO: RallyZone
Vozniški užitek, kot ga daje le klasični V8
Preberi še
Vozniški užitek, kot ga daje le klasični V8

A vrnimo se še na samo dirko. En mrtev gledalec in skoraj polovica dirkačev, ki ni videla cilja, to je podoba letošnje dirke s številnimi prevozi v bolnišnico in pogromom favoritov, kot so Sunderland, Brabec, Barreda-Bort, Walkner, Klein med motoristi in Sainz ter Peterhansel med avtomobilisti. Po izjemnem začetku audija s hibridnim pogonom se je električna avantura klavrno končala, tako kot vnovičen poskus največje reli legende loeba, ki je po seriji šestih zaporednih etapnih zmag skupno krono moral prepustiti taktično izjemnemu Alatijahu. Med motoristi je Benavides zmagal z neverjetno manj kot minuto prednosti po 5000 kilometrih hitrostnih preizkušenj. 

Dakar je upravičil sloves najtežje dirke pred soncem.
Dakar je upravičil sloves najtežje dirke pred soncem. FOTO: Marcelo Maragni
Preko 200 km/h čez Rebernice
Preberi še
Preko 200 km/h čez Rebernice

Dirka se je razpletala v največji peščeni puščavi Rub al Khali, v kateri sem tudi sam večkrat okušal trpljenje vročine, neizprosnost peska in strašljivost praznine. Navigacija bi naj bila letos še bolj zapletena, a na koncu grožnje z digitalnimi in podvojenimi digitalnimi roadbooki organizator za motoriste ni uresničil. A kar ni uspel začiniti A.S.O., je vreme. Ne dež, ampak prave povodnji na etapah okoli Ha'ila v goratem severnem delu Savdske Arabije so celo prekinile dirko in dotolkle od tudi 900-kilometrskih dnevnih etap že tako uničene motoriste, ki so premočeni in v toči vozili na stotine kilometrov pri temperaturah pod 10 stopinj Celzija. Ampak tudi to je Dakar – najtežja dirka pred soncem. 

Zbogom Dakar 2023, pozdravljen Dakar 2024.
Zbogom Dakar 2023, pozdravljen Dakar 2024. FOTO: Denis Janežič
John Spiller, mož, ki je odgovoren za trpljenje dirkačev na terenskih relijih
Preberi še
John Spiller, mož, ki je odgovoren za trpljenje dirkačev na terenskih relijih
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376