Moskisvet.com
E- Harley

Davidovi ekstremi

Z električnim Harleyjem skozi večno poletje Malibuja

David Stropnik
24. 05. 2024 03.00
1

Čeprav me električni motocikli ne prevzamejo, se je možnost peljati Harleyja-Davidsona z elektromotorjem po kalifornijskih canyonroadsih zdela tako perverzna, da sem jo zagrabil z obema rokama. Dobesedno in brez obžalovanja, saj se je LiveWire One izkazal za vozniško najzabavnejšega Harleyja, ki neslišnost skuša nadomestiti s pospeškom in agilnostjo. Če postavimo filozofska prepričanja na stran, šteje le užitek v zavoju in veter v laseh.

Priznam, prvi metri so bili bizarni, saj je morala glava predelati dejstvo, da med stegni ne rohni ogromen dvovaljnik in da ne sedim na pol tone kroma, kot bi pričakoval. Ob prvem obratu ročice za plin pa je hitro postalo jasno, da je paradoksalno to morda vozniško najbolj uživaški Harley. Če s četrt tone mase in s 23 tisočaki cene ni prav lahek in igrivo lahkoten, pa tudi ne prav poceni v primerjavi z običajnimi motocikli, je to eden najlažjih, ciklistično najlahkotnejših, s tremi sekundami do 100 km/h pa tudi najzmogljivejših in najcenejših Harleyjev.

E- Harley
E- Harley FOTO: David Stropnik

78 kilovatov moči, 185 km/h končne hitrosti in 15 kWh velika baterija s 160-kilometrskim dosegom so dokaj impresivni podatki. Ewan McGregor in Charlie Boorman sta s takim motociklom prevozila 20.000 kilometrov preko obeh Amerik za svojo serijo Long way up in to pove veliko. Zanimivo ali pa kar bizarno pa je to, da se je prav najbolj legendarni proizvajalec hrumečih dvovaljnikov velike prostornine prvi med mainstream motoristi odločil tudi za povsem električno pot. LiveWire se je medtem sicer osamosvojil, a še vedno ostaja povezan s Harley-Davidsonom.

E- Harley
E- Harley FOTO: David Stropnik

Šele ko parkiram med desetinami pravih Harleyjev pred legendarnim Rock store na Mulholland Highwayju visoko nad Malibujem, se spet zavem bogokletnosti početja. A po drugi strani, to je Ka-lifornija, ena bolj svobodomiselnih ameriških držav in tudi domovanje električne Tesle. Seveda harlejaši, pa tudi običajni motoristi nismo ciljna skupina za tole igračo! A nekdo, ki nima predsodkov in na ta motor ne gleda kot na Harleyja, ampak kot na električno mojstrovino LiveWire, bo hitro ugotovil, da je to zabaven stroj, ki se spodobno pelje, nadpovprečno pospešuje in izvablja nasmeh na obraz. In to na koncu edino šteje.

E- Harley
E- Harley FOTO: David Stropnik

Proizvajalci so mu ob varnostnih dodatkih in štirih različnih delovanjih elektromotorja, ki je zanimivo postavljen vzdolžno na dnu motocikla (in tako vizualno spominja na Buelle), dodali še nekaj detajlov, s katerimi želijo nadomestiti vibracije in hrumenje motorja z notranjim izgorevanjem. V prostem teku namreč ta stroj na ročicah oddaja drobne vibracije, ki kot nekakšen pulz izdajajo, da je motocikel živ in pripravljen na vožnjo. Vprašanje pa je, ali je na to pripravljena že naša generacija? Kljub uživanju na samotnih epsko zavitih cestah nad oceanom z vonjem večne pomladi pod kalifornijskim soncem nisem prepričan. Je pa to gotovo eden zabavnejših in uporabnejših električnih izdelkov ...

E- Harley
E- Harley FOTO: David Stropnik

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479