Moskisvet.com
Etna

Davidovi ekstremi

Eksotična cesta SP92 – vožnja po aktivnem vulkanu

David Stropnik
31. 05. 2024 04.00
0

Če bi med izborom najboljših cest sveta izpostavili takšno z imenom SP92, verjetno ne bi prepričali mnogih. A to se spremeni, če povemo, da ta cesta pelje po južnih obronkih aktivnega vulkana in v enem zamahu pelje skozi različne letne čase in klimatske pasove. Od obale Sredozemlja se dviga skozi sicilijanske vasi in polja stare lave ter doseže zaplate snega skoraj dva tisoč metrov visoko na Etni.

Etna je najvišji evropski vulkan in eden najaktivnejših na svetu, ki dominira nad plažami vzhodne obale Sicilije. Cesta, speljana po njenih pobočjih, že s tem obljublja atraktivne razglede in doživetja vožnje, ki jo še potencirajo, med formacijami strjene lave in polji črnega peska, speljane serpentine, ki nas dvigajo proti kontrastno zasneženemu vrhu tritisočaka s skoraj vedno prisotnim dimom iz vrhnje kaldere. Zato pozor: med 15. novembrom in 15. aprilom je na njej obvezna zimska oprema.

Etna se kot najvišji in najaktivnejši evropski ognjenik impozantno dviga z ravnic Sicilije.
Etna se kot najvišji in najaktivnejši evropski ognjenik impozantno dviga z ravnic Sicilije. FOTO: David Stropnik

Od zadnje vasice Zafferana Etnea na močno poseljenem vznožju se dvignemo še 1300 višincev v dolžini 20 kilometrov do Sapienze, ki je pozimi smučarski center, poleti pa izhodišče za ture na vrh ognjenika. Tu nam organiziran off road omogoča, da se dvignemo še višinski kilometer, naša asfaltna cesta pa se zavito spusti do Nicolosija v skupni dolžini skoraj štirideset kilometrov. A pozor, ko Etna bruha vulkanski prah, ki se nabira na cesti, je hitrost na njej omejena na 20 km/h, vožnja z motocikli in kolesi pa prepovedana.

Cesta po obronkih Etne pomladi pelje od morja do snega.
Cesta po obronkih Etne pomladi pelje od morja do snega. FOTO: David Stropnik

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497