Moskisvet.com
Okolica jezera Tahoe je pravi smučarski raj

Davidovi ekstremi

Turna smuka pod kalifornijskim soncem

David Stropnik
17. 05. 2024 02.30
0

Za konec sezone pomladna turica na severu Kalifornije v pogorju svetlega granita, kjer je letno povprečje snega krepko nad deset metrov. Sierra Nevada je najvišje, najstrmejše in najbolj samotno gorstvo v kontinentalnem delu ZDA, kjer so ceste, smučišča ali koče, pa tudi ljudje (v nasprotju z medvedi) prava redkost. Doživetje divjine in tudi snega, kot si ga v Alpah težko omislimo.

Sierre Nevade je po dolžini za dobrih šeststo kilometrov – nekako za pol Alp, a je neprimerljivo samotnejša in bolj divja. Tu domuje največje drevo na svetu (sekvoja General Sherman), najvišji vrh celinske ZDA, 4421 metrov visoki Mount Whitney, in največji granitni monolit na svetu – El Capitan kot plezalni Eldorado v Yosemitih. Tu ni kalifornijskih deklet v bikiniju in francoskih žurerskih chaletev, prav nasprotno – veliko lažje kot človeka tu srečaš medveda. Čarobna narava svetlega sto milijonov let starega granita je bila kljub tukajšnji zlati mrzlici v polovici devetnajstega stoletja dokončno raziskana šele globoko v dvajsetem stoletju. Še danes je to divjina, ki zahteva dolge dostope z veliko višinsko razliko.

Visoka Sierra je eno najbolj samotnih in divjih gorovij
Visoka Sierra je eno najbolj samotnih in divjih gorovij FOTO: David Stropnik

Na celotnem predelu od Los Angelesa do Jezera Tahoe (ki je v okolici zasuto s smučišči prav do prelaza Carson) imajo pravzaprav le eno resno smučišče (Mammoth z June mountain) in le tri tudi izven poletja odprte prelaze. Le eden od njih je dovolj visoko in primerno izhodišče – Carson Pass. Prav tega smo si izbrali za izhodišče na enega izmed okoliških tritisočakov. Round Top Mountain je pravi kompromis med naporno, samotno in še vedno relativno civilizirano uživaško razgledno turo. Startamo nekaj čez 2600 metrov visoko na prelazu in nadaljujemo južno skozi gozdič, pri Frog Lake pa že zagledamo na jugozahodu naš cilj in orientacijske težave odpadejo, začne pa se čarobno turno potepanje po odprtem prostranstvu visoke Sierre.

Okolica jezera Tahoe je pravi smučarski raj
Okolica jezera Tahoe je pravi smučarski raj FOTO: David Stropnik

Smuka z vrha Round Topa po grapi v severni stenici je skoraj alpinistično dejanje, običajni turni spust je z zahodnega sedla (kamor vodi vzpon) ali sosednjega vrha The Sisters. Smučamo na severovzhod do jezera Winnemucca po idealnem naklonu do 30 stopinj s 300 višinskimi metri in se nato "sprehodimo" še nekaj kilometrov do avta. Ja, to ni toliko freeriderska kot turnosmučarska dogodivščina za doživetje osupljive narave tega dela sveta. Kdor želi manj, lahko na severni strani prelaza odsmuča plitke kratke kuloarje, kdor želi več, pa s sedla pod Round Topom smuča na jug in se v dolgi avanturi vrne pod izhodišče.

Ena najprijetnejših tur v Sierri - na tritisočak Round top
Ena najprijetnejših tur v Sierri - na tritisočak Round top FOTO: David Stropnik

Ta predel sveta okoli jezera Tahoe je smučarsko odlična pomladanska (tudi še poletna) destinacija, saj ima za gorski svet nadpovprečno količino (toplih) sončnih dni, obenem pa je sneg zaradi bližine Pacifika vlažen in posledično zelo kompakten. To pomeni, da na višini 3000 metrov, glede na količino zimskih padavin (onkraj desetih metrov), vztraja dolgo v poletje, obenem pa se tudi ob visokih temperaturah ojuži le zgornja plast. In če je severni del jezera Tahoe s smučiščema Palisades Tahoe in MtRose freeriderski raj, je del južno od prelaza Carson s svojo divjino in idealno strmino gora turnosmučarski. 

P. S: tudi okolica južnejšega Mammotha ni napačna ...

Jezero Tahoe raj za zimske pa tudi poletne športe
Jezero Tahoe raj za zimske pa tudi poletne športe FOTO: David Stropnik

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479