Moskisvet.com
Pecol

Davidovi ekstremi

Spomladanski pobeg v zimo: smučarski raj pod Montažem

David Stropnik
07. 04. 2023 05.00
0

Visoka planota pod Montažem – Pecol je fantastičen gorski svet v senci (v resnici še bolje – v soncu) sten velikanov Zahodnih Julijcev, prepreden z balvani, smrekami in "kočicami".

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Relativna zimska samotnost daje vsemu še večji čar in omogoča odlično smuko na južnih pobočjih pod Špiki s 700 metri višinske razlike, najprijetneje (z vršnimi 35 stopinjami) s Škrbine pod Montažem pri Vrhu Strmali (Forca dei Disteis 2214 metrov).

Gloria Kotnik in njena zgodba o vztrajanju
Preberi še
Gloria Kotnik in njena zgodba o vztrajanju

Tisto, zaradi česar je smučanje tu še posebno prijetno, je redka kombinacija čarobne narave, lahkotnosti pristopa, osončenih vesin in relativne samotnosti. Neplužena cesta proti Pecolu, ki se odcepi z Nevejskega sedla (Na Žlebeh), pomeni, da tukaj načeloma ne srečamo "procesij" kot pod Begunjščico ali Mojstrovko, ki konec koncev v okolje pod drugo najvišjo goro Julijcev tudi ne sodijo. Razgledi na Kaninsko skupino onkraj Nevejskega sedla pa so le še pika na i pravljičnemu ozračju.

Pecol
Pecol FOTO: David Stropnik
Preprosto navzgor, zabavno navzdol!
Preberi še
Preprosto navzgor, zabavno navzdol!

Dolga prečka pod rob Montaža proti Vrhu Strmali pa ni edina smučarska možnost tukaj, čeprav je subjektivno najlepša in najlažja. A tudi bolj direktna grapa na Škrbino nad Cijanerico (Forca del Palone, 2250 metrov) ni veliko zahtevnejša, le zadnjih nekaj deset višincev seže proti 45 stopinjam. Vsem, ki želijo več, direktna (vzhodnejša) grapa na Škrbino nad Tratico (2274 metrov) ponuja bolj resen izziv s skalno pregrado v spodnjem delu in večjo povprečno strmino. Za tiste, ki želijo manj, pa – celotni svet Altopiana je turnosmučarska poslastica.

Pecol
Pecol FOTO: David Stropnik
Smučarska poslastica Velikega Zvoha: edina atraktivna grapca, ki ne zahteva vzpona
Preberi še
Smučarska poslastica Velikega Zvoha: edina atraktivna grapca, ki ne zahteva vzpona

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492