Moskisvet.com
Smučanje v Sredozemlju 3000 metrov visoko.

Davidovi ekstremi

Smučanje po aktivnem vulkanu v Sredozemlju

David Stropnik
08. 03. 2024 12.06
0

Pred pomanjkanjem snega v Alpah smo tokrat paradoksalno pobegnili na jug – nad plaže Sicilije, kjer kraljuje najvišji vrh Sredozemlja. S 3350 metri je Etna najvišji in najbolj aktiven evropski ognjenik – zasnežen večji del zime. Smučanje med zelenim morjem in belim, iz vršnje kaldere kadečim se dimom, ima res poseben čar. Kdor išče nam najbližjo snežno eksotiko ali kompromis s plažami, je to prava ideja.

Čarobno je pravzaprav več stvari. Najočitneje je to, da smo na delujočem ognjeniku (ki je resno izbruhnil pred manj kot petimi leti) in da se med vzponom dvigamo proti dimu iz štirih vulkanskih stožcev. To, da je ognjenik, pomeni še eno prednost pred smučanjem v običajnih pogorjih – stoji namreč samostojno, zaradi česar so obzorja popolnoma odprta, kar je tukaj najlepše, vse do morja. V jasnem dnevu tukaj smučamo proti obali več kot tri kilometre nižje. Žal ne prav do morja kot na Islandiji ali Norveški, zato pa se lahko tukaj okopamo (ali nasurfamo).

Zasnežena Etna dominira nad Sicilijo.
Zasnežena Etna dominira nad Sicilijo. FOTO: David Stropnik

Etna ima tudi dve smučišči (kot presenetljivo skoraj vse sredozemske države, vključno z otokoma Ciprom in Kreto), ki pa zadnje zime delujeta čedalje manj. Ne glede na to nas krožnokabinska žičnica na južnem smučišču (Nicolosi) vsak dan dvigne z vrha ceste na 1900 metrih na 2500 metrov. Od tam turiste terenski kombiji in predelani teptalci snega potegnejo do 2900 metrov (Torre del Filosofo), turni smučar pa ima svobodna, odprta prostranstva 40 kilometrov širokega vulkana in zajetno višinsko razliko (in italijansko snežno svobodo)!

Pohajkovanje med delujočimi vulkani ima poseben čar.
Pohajkovanje med delujočimi vulkani ima poseben čar. FOTO: David Stropnik

Sneg je na Etni običajno med decembrom in marcem. Zaradi vroče vulkanske podlage je lahko leden, a močno južno sonce lahko hitro zmehča podlago. Res pa klimatska skrajnost med toplo obalo in hladnim vrhom pomeni hitro in izdatno možnost pooblačitve. Zaradi samostojne lege sredi morja, ki daje smučanju tukaj svojevrstno čarobnost, je lahko na vrhu precej vetrovno. 

Smučanje v Sredozemlju 3000 metrov visoko.
Smučanje v Sredozemlju 3000 metrov visoko. FOTO: David Stropnik

Šport

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497