Moskisvet.com
Turna smuka Marmolada

Davidovi ekstremi

Skriti smučarski čari kraljice Dolomitov

David Stropnik
04. 02. 2022 05.00
0

Marmolada je kraljica Dolomitov – krepak tritisočak (kar manjše pogorje) s čarobnim razgledom in preprostim dostopom z nihajkami prav pod enega izmed vrhov. Ponaša se s smučarsko progo, ki ima tudi v svetovnem merilu impresivno višinsko razliko blizu dveh kilometrov, predvsem pa z ’offpiste’ možnostmi celotnega severnega pobočja. Tu najdemo Sloveniji najbližji ’freeride’, ki združuje lagodni pristop z osupljivo višinsko razliko v resnem gorskem okolju, a brez orientacijskih in logističnih težav ter (pre)strmih prehodov.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Heliski, drugačna dimenzija smučanja, ki je dostopna tudi pri nas
Preberi še
Heliski, drugačna dimenzija smučanja, ki je dostopna tudi pri nas

Iz nihajke stopimo 3275 metrov visoko in prosto smučamo do jezera Fedaia na nadmorski višini 2050 metrov. To je več kot 1200 višinske razlike smuke, ki nikjer ne presega 35 stopinj naklona, velikokrat po suhem pršiču pozimi večne sence severnega pobočja. Kje smučati? Nekako najboljša ali pa najlažja možnost je, če od vrha nihajke pod Punta Rocco smučamo severovzhodno pod urejeno progo in nato zavijemo na sever med skalna grebena Sas da les Doudesc in Sas da les Undesc. Smučamo pod zahodno steno slednjega, pod njim pa med posameznimi balvani zavijemo severovzhodno proti jezu jezera Fedaia. Ko dosežemo obalo, se vzpnemo do rifugio Fedaia na istoimenskem prelazu, kjer se priključimo smučarski progi s sedla Padon in se po njej spustimo še 600 višinskih metrov do spodnje postaje nihajk(e) na Marmolado (ali se s sedežnico vrnemo v osrednji del Sella Ronde).

marmolada 1
marmolada 1 FOTO: David Stropnik
Peskovnik za odrasle: motoristični puščavski izziv
Preberi še
Peskovnik za odrasle: motoristični puščavski izziv

Seveda kljub vsem žičniškim napravam in urejeni progi s številnimi smučarji Marmolade ne gre podcenjevati. Smo v resnem gorskem okolju tritisočaka, v zgornjem delu celo na ledeniku in na celotnem severnem pobočju seveda v plazovitem svetu, zato sta lavinska oprema in gorniško znanje še kako potrebna.

marmolada 2
marmolada 2 FOTO: David Stropnik
Vozniški presežnik: reinterpretacija Porscheja Carrera
Preberi še
Vozniški presežnik: reinterpretacija Porscheja Carrera

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497