Moskisvet.com
Sardinija, berlingo 8

Davidovi ekstremi

Sardinija, kot je še niste videli

David Stropnik
22. 11. 2019 07.57
0

Stojim pred novim berlingom in razmišljam, kam vse so sodobne rešitve avtomobilske industrije in oblikovanja popeljale sodobna vozila. Zgodba, ki je »izumila« segment družinskih enoprostorcev, se je začela v petdesetih letih prejšnjega stoletja s Citroënovim furgonom 2CV s prednjim delom spačka, berlingo pa se je v dveh desetletjih prek treh generacij razvil v legendo med vozili za prosti čas.

Čeprav oblika ostaja preprosta in podrejena funkcionalnosti brez agresivnosti, je obenem izstopajoče nekonvencionalna. Na cesti daje občutek premoči, varnosti, vzdržljivosti, svobode ... V notranjosti pa svetle praktičnosti, začinjene z zanimivim »kokpitom«, ki vključuje tudi »head-up display«, in kolešček za upravljanje z avtomatskim menjalnikom. Kakorkoli – skoraj trideset domiselnih odlagalnih prostorov s skupno prostornino 186 litrov namiguje namembnost vozila.

Z novim berlingom se je bilo treba zapeljati nekam daleč, da vsi atributi pridejo do izraza.
Z novim berlingom se je bilo treba zapeljati nekam daleč, da vsi atributi pridejo do izraza. FOTO: David Stropnik

Jasno postane, da bo že na prvi avanturi z novim citroënom berlingom treba zapeljati nekam daleč, ker bodo vsi ti atributi prišli do izraza. Na italijanskih avtocestah hitro postane jasno, da še bolj prav pridejo tisti »gadgeti«, ki olajšajo delo vozniku in naredijo pot varnejšo – kot aktivni tempomat in »lane-assist«. Sistem, ki bedi nad voznikovo nepozornostjo in utrujenostjo, pa seveda do trajekta v Livornu že protestira.

Ko sem prvič preizkusil z enim potegom popolnoma poklopljive posamične zadnje sedeže, ki odprejo skoraj dva metra ravne površine, mi je postalo jasno, kam bom zavil. In čeprav bi kdo ob tako velikem prtljažnem prostoru pomislil na prevoz ozimnice ali bele tehnike ali česa podobnega, sem vedel, da potrebujem le blazino in spalno vrečo, da odpeljem na kampiranje! Na Sardinijo! Ja, v Fiesi je novembra prehladno, peščene plaže drugega največjega italijanskega otoka pa vabijo s še toplim živo zelenim morjem. In konec koncev, varčni dizelski agregat, podprt z osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom novega berlinga, kar kliče po svobodni daljavi.

Sardinija skriva številne osupljive kotičke, vredne ogleda.
Sardinija skriva številne osupljive kotičke, vredne ogleda. FOTO: David Stropnik

Sardinija je pravzaprav hecen otok. Po velikosti nekoliko večja od Slovenije, glede na pokrajino in prebivalce pa nezmotljivo italijanska – z ravnicami, hribi in »neskončnimi« plažami. Dolgočasno notranjost popestrijo šokantni biseri na obali, plaže, ki sodijo med najlepše v Sredozemlju in marsikje omogočajo legalno divje kampiranje. Na severu izstopajo bela peščena La Pelosa in pravljični skalni labirint rumenega granita polotoka Capo Testa, na vzhodu odmaknjen svet plezalskega raja jamskih pečin nad modrimi valovi Cala Lune in na zahodu kajtarski raj plaže Mari Ermi.

In razgled nanjo kar z ležišča v novem citroënu berlingu skozi odprta visoka prtljažna vrata, ki – ko zjutraj dežne kapljice romantično padajo na panoramsko streho – dajejo zavetje med zajtrkom s peskom med nožnimi prsti. In ko te zasrbijo prsti na rokah, preprosto odpelješ med neskončne ovinke pregovorno zavitih cest tega otoka. Novi berlingo seveda ni in noče biti športnik, a se odlično znajde tudi tukaj!

Popotovanje z berlingom je pravo doživetje za celo družino.
Popotovanje z berlingom je pravo doživetje za celo družino. FOTO: David Stropnik

STE TUDI VI ZA NEPOZABNO ADRENALINSKO DOŽIVETJE?

V naslednjih tednih torej lahko pričakujemo še nekaj zanimivih utrinkov z Davidovih adrenalinskih doživetij, na katera pa se tokrat podaja s prostornim in udobnim Citroënom berlingo, ki nudi veliko možnosti za individualizacijo podobe in se ponaša s številnimi aduti. Katerimi, boste izvedeli skozi njegove avanture.

Če bi se tudi vi radi Davidu pridružili na eni od avantur z berlingom, izpolnite prijavnico in nam zaupajte, kateri je vaš najljubši šport. Med vsemi prijavljenimi bomo izžrebali še enega srečneža, ki ga – tako kot našega prvega nagrajenca – čaka nepozabna avantura, ki je zlepa ne bo pozabil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376