Moskisvet.com
Samo Jeranko in Alenka Artnik – najboljša slovenska prosta potapljača

Davidovi ekstremi

Samo Jeranko – osem minut in pol brez vdiha

David Stropnik
19. 04. 2024 07.55
0

Samo Jeranko je prosti potapljač, ki se na najbolj "čist" način – celo brez plavutk – potopi globje od osemdeset metrov pod morsko gladino in drži vdih več kot osem minut. Je eden najboljših prostih potapljačev na svetu – ob koncu minule sezone je osvojil že sedmo kolajno na svetovnih prvenstvih v tem zares skrajnem športu. Mi smo ga obiskali na treningu v bazenu Kodeljevo.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Prosto brez plavutk 82 metrov globoko z enim vdihom je tretji najboljši rezultat sveta. Globina, ki je običajnim smrtnikom nerealna in nepredstavljiva. Za tak potop je treba, poleg priprave telesa na skrajni tlak, dih držati od sedem do osem minut. Samo kot mojster statične apneje v mirovanju sicer vzdrži brez vdiha osem minut in pol! Skrivnost za tak rezultat je v teoriji preprost: vnesti več kisika, ga manj porabiti in se upreti želji po vdihu. V praksi pa to pomeni, da je treba telo pripraviti na delovanje s pol manj utripi srca kot običajno in nadzorovati ali pa kar "izklopiti" največji porabnik kisika v telesu – možgane. 

Potapljanje na vdih - eden najskrajnejših športov na svetu
Potapljanje na vdih - eden najskrajnejših športov na svetu FOTO: Osebni arhiv Samo Jeranko

Samo Jeranko se tako kot Alenka Artnik ukvarja z enim najskrajnejših športov na svetu. Športom, v katerem daleč pod površjem vodne gladine s stisnjenimi pljuči in brez možnosti vdiha ni prostora za napake, še manj za "time out", premišljevanje, odstop ali simuliranje, kot ga imajo na razpolago običajni športniki, še posebno v ekipnih športih. Potapljanje na vdih zahteva ultimativno obvladanje telesa in duha. In kot mojster tega z učenjem tehnik dihanja, ki izboljšajo učinkovitost in regeneracijo, predvsem pa preprečujejo respiratorno odpoved, pomaga tudi "kopenskim" športnikom, kot sta Primož Rogliča in Jakov Fak.

Samo Jeranko in Alenka Artnik – najboljša slovenska prosta potapljača
Samo Jeranko in Alenka Artnik – najboljša slovenska prosta potapljača FOTO: Osebni arhiv Samo Jeranko

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400